11 ehető virág a tányérodra: ezekkel nemcsak dekorálhatod az ételt, hanem el is fogyaszthatod őket

Az ehető virágok előnye, hogy nemcsak a kertben mutatnak jól dekoratív megjelenésükkel, hanem a tányért is feldobják: színesek, különlegesek és finomak is. Ma már rengeteg virágfajtát ismerünk, amelyekkel a tányérra helyezve extra látványt és különleges hangulatot adhatunk az ételnek. Míg régen az ember csak annyit tudott, hogy az akácvirág édes, a citromfű – gyógyhatásai mellett étkezési célokra is felhasználható, és a levendula nemcsak bódító illata miatt aduász, hanem finom szörp és lekvár is készíthető belőle, addig mára az ehető növények és dekoratív virágok sora egyre csak nő.
Az első mindig az óvatosság és a higiénia
Persze az ehető virágokat megannyi módon felhasználhatjuk, azért esetükben is érdemes a begyűjtésre vonatkozó általános szabályokkal tisztában lenni. Például, mielőtt az ember teljesen elmélyedne az igazi gasztroélményekben, nem árt tudni, hogy pontosan melyik virágot szúrhatja fel a villájára, hiszen akadnak belőlük szép számmal mérgezőek is. Ha már meg szeretnénk enni ezeket a csodákat, mindig megbízható helyről szerezzük be őket, vagy olyat használjunk fel, amit magunk termesztettünk – biztonságos és higiénikus körülmények között.

Figyeljünk rá, hogy az út mentén, a köztereken vagy a városi ipari parkok közelében nőtt virágokat – annak ellenére, hogy mondjuk ehetők, – soha ne vigyük haza, mert kemikáliákkal és gyomirtókkal lehetnek kezelve, és valljuk be, a benzingőzös, kipufogógázzal „ízesített” növényeket nem túl észszerű letépni és hazavinni. Hogyha tudjuk, hogy az adott virág tényleg alkalmas étkezési célra és a tányér dekorálására, mindig mossuk meg (akár szirmonként), hagyjuk megszáradni, és csak utána dolgozzunk vele tovább. Ami pedig a mennyiséget illeti; tartsuk észben a „kevesebb néha több” elvét, ugyanis nem árt tudni, hogy bizonyos virágok – annak ellenére, hogy ehetők – nagy mennyiségben irritációt is kiválthatnak.