A desszert, ami idén karácsonykor népszerűbb, mint a bejgli: mindenki a dubai csokiért van oda

Bár a dubai csokoládé 2024-ben robbant (jobban mondva roppant) be a közösségi médiába és a köztudatba, ha az eredetére vagyunk kíváncsiak, akkor 2001-ig kell visszamennünk az időben. Ebben az évben alapította meg ugyanis Sarah Hamoude Dubajban édességkészítő vállalkozását, a FIX Dessert Chocolatier céget. A FIX az angol freaking incredible experience szavak rövidítése, ami mindent elmond a Sarah által készített finomságokról, hiszen magyarra úgy fordíthatnánk le, hogy elképesztően hihetetlen élmény. A dubai csoki alapötlete akkor jött, amikor második babájával volt várandós, valami egészen extra csokira vágyott, így megalkotott néhány ropogós töltött csokoládét. A Baklawa II The Future fantázianévre keresztelt verzió az a pisztáciás-kadayifos töltött édesség, amit ma már dubai csokinak nevezünk. Nevéhez hűen az eredeti csakis Dubajban kapható, és naponta csak néhány órán át rendelhető online, boltban nem elérhető.
Idén nyáron született tehát meg a dubai csoki, az arab édesség híre pedig nemcsak szájról szájra terjedt, hanem villámsebesen TikTokon is. De tulajdonképpen miről is van szó? A tejcsokoládé burok belül ropogós kadayif tésztát (ez egy finomra szálazott tészta, amit megpirítanak), pisztáciakrémet és tahinit (vagyis szezámpasztát) rejt, ez a kombináció pedig egyedülálló íz- és textúraélményt nyújt. Akár otthon is elkészíthetjük, ha be tudjuk szerezni az alapanyagokat, az elmúlt hetekben több szupermarketben is megjelentek itthon, de mindenhol percek alatt elfogy a kadayif tészta és a pisztáciakrém is. Emellett természetesen egyre több cukrászda kínálatába is felkerül, mert a jelek szerint idén karácsonykor mindenki ezt akar enni bejgli helyett.

A szakácsolimpián bronzérmes Jakabfi Dávid nagykanizsai műhelyében is ezerszám készül a dubai csoki. „Eddig ötezer darabot gyártottunk és további ötezer darab készül még. Egyébként igény lenne még ennél is többre, de ez az a kapacitás, amelyet még biztosítani tudunk. Már hét partnerrel dolgozunk együtt, akik folyamatosan rendelik és sok celeb is várja tőlünk a csokikat" — engedett bepillantást az intenzív munkába a patessier. „Természetesen ez az édesség akkor a legfinomabb, ha eredeti hozzávalókból készül, mi is a tőlünk megszokott minőségben készítjük és a száz százalékos pisztáciát rakjuk bele. Ez az az édesség, amiből nem szabad kispórolni a minőséget. A sikere azonban olyan nagy, hogy a törzsvásárlóink már legtöbbször inkább ezt választják a bejgli helyett és könnyen lehet, hogy idén karácsonykor ebből nagyobb mennyiséget kell majd készítenünk, mint bejgliből, ugyanis már most a jövő évre veszünk fel rendeléseket” — tette hozzá a desszertséf.