Bűntudat nélkül nassolnál a nyári hőségben? 6 szénhidrátcsökkentett finomság, amit imádni fogsz

Nyáron a nehéz, cukros sütik ideje lejár – különösen, ha nem szeretnéd túlságosan megterhelni a gyomrodat, elárasztani a szervezetedet szénhidrátbombákkal, és közben még az alakodra is ügyelnél. Szerencsére ilyenkor sem kell lemondanunk a könnyed édességekről, csak okosabban kell megválogatnunk a hozzávalókat. Az alacsonyabb szénhidráttartalmú, cukormentes (vagy természetes cukrot tartalmazó) édességek tökéletesek a nagy melegben: könnyűek, hűsítenek, és bűntudat nélkül fogyaszthatjuk őket.
Miért válassz szénhidrátcsökkentett édességeket nyáron?
Több szempontból is nagyon hasznos, ha nem tömöd tele magad gyomrot megterhelő édességekkel. Elsőre talán logikus lenne, hogy a meleg felpörgeti a szervezetet, de valójában a hőségben inkább lassabban dolgozik az anyagcserénk, hiszen ilyenkor nincs szükség hőtermelésre, mint a hidegebb időszakban. Ekkor a szervezet inkább a test hőszabályozására koncentrál, mintsem a zsírégetésre vagy az emésztésre, emiatt a tápanyag-feldolgozás lelassul.
Már csak azért is érdemes szénhidrátcsökkentett finomságokat választanod, mert általuk biztosítod a normál vércukorszintedet, és elkerülöd a drasztikus vércukorszint-kilengéseket. Ha ugyanis ingadozik a vércukorszint, az a nagy melegben nagyon megviselhet, és ki szeretné a gyomrot megterhelő ételek után ilyenkor is azt a bizonyos kajakómát érezni, mely során mozdulni sem tudunk a kanapéról?

Előnyben a lédús finomságok
A kedvencem a nyári hónapokban, hogy rengeteg friss, finom gyümölcs közül válogathatok, amikből megannyi édességet készíthetek. A dinnye, az eper, a barack és az ananász rengeteg vizet tartalmaz, ezekkel segíthetjük pótolni az elvesztett folyadékot, amit kiizzadunk nyáron. Nemcsak vízben, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, így tökéletesek édesség gyanánt a nagy melegben. Arról nem is beszélve, hogy nem terhelik le a gyomrot, sőt, tele vannak antioxidánsokkal, amik még a bőrünket is védik a káros napsugarakkal szemben.
Mivel nagyon édesszájú vagyok, elképzelhetetlennek tartom az életemet édességek (vagy édes ízű dolgok) nélkül. A gyümölcsökben azt szeretem a legjobban, hogy édesek, mégsem terhelik le a szervezetemet – a fruktóz hosszan tartó, kiegyensúlyozott energiával lát el, ellentétben a cukros vagy szénhidrátdús édességekkel, amelyek után szinte törvényszerűen jön a zuhanórepülés.