4 szuper céklás étel, amivel sokat tehetsz az egészségedért

A céklának létezik fehér és sárga fajtája is, bár leginkább a vörös verzió a legismertebb. Ez utóbbi ráadásul a legerősebb antioxidáns zöldségek közé tartozik.
Gyulladáscsökkentő hatása van és a rák ellen is felveheti a harcot
A vörös cékla színét a benne található növényi pigmentnek, a betacianinnak köszönheti, mely egyes kutatások szerint bizonyos ráktípusok, többek között a hólyagrák ellen is képes felvenni a harcot.
Sőt, a növényi pigment a gyulladások tüneteit is csökkentheti, vagy akár a gyulladt ízületek okozta kellemetlenségek enyhítésében is fontos szerepet játszhat.
Cékla, a szívbarát finomság
A cékla nitrátokban gazdag, ezért a szívre is számos pozitív hatással lehet. Így nemcsak a vérállás javításában, hanem a vérnyomás csökkentésében és a szívbetegségek elkerülésében is segítségedre lehet.

Védi a beleket és javítja az emésztőrendszert
A glutamin az az aminosav, amely a bélnyálkahártya fenntartásához nélkülözhetetlen, hiszen védi azt a különböző sérülésektől. Mivel a cékla a glutamin egyik leggazdagabb növényi forrása, a belek egészsége érdekében is sokat tehetsz, ha gyakran fogyasztod a színes zöldséget. Sőt, mivel a cékla rostokban is igen gazdag, a bélműködés egészséges működésében is kiemelt szerepe van.
Ha szeretnéd tudni, hogy milyen formában érdemes minél többet fogyasztanod a céklából, nézd végig a galériában! 4 szuper célkás étel, ami egészséges:
- "A kamaszlányok fele érzi magát kevésbé szépnek a social media hatására" - Megérkezett a Testkép podcast 3. évada B. Nagy Réka énekesnővel és Fóris Szandra pszichológussal A Testkép harmadik évadának nyitóepizódjában a közösségi média testképre gyakorolt hatásait vizsgáltuk szakértő vendégünkkel,...