Úrias ételekből népi betevő: mennyire tradicionális a magyar konyha?
Az első magyar receptek
Természetesen Mátyás udvarából maradtak fenn az első töredékes ételleírások, és ha ma az orrunk alá tolnák a roston sült halat mézes birsalmapürével, vagy a „saját levében” párolt kacsát, alighanem elcsodálkoznánk. Az is igaz, hogy a hagymát és a fokhagymát Beatrixnek, Mátyás feleségének köszönhetjük, aki Ferrarából hozatta ezeket az arabus fűszernövényeket.
Az első magyar szakácskönyv
A „Szakáts mesterségnek könyvetskéje” 1695-ben jelent meg először, és hiába keresnénk benne a mai „tradicionális magyar” ételeket. A kora-újkori étrendről azonban szép képet kaphatunk. Persze kizárólag „menő” gazdagpolgárok és nemes emberek számára. A pórnép maradjon a káposztánál.
Lacipecsenye
Ki ne ismerné a legendát, hogy a Mátyás után kevésbé áldott emlékű II. Ulászló cseh-magyar király számára találták fel a lacipecsenyét, ami egy szelet bő zsírban, fűszerekkel sült hús kenyéren, vagy két darab kenyér közt. Minőségi olcsó kaja az elszegényedő királynak. Az igaz, hogy a mindenre bólogató, országrontó Dobzse László imidzse épp ellentéte Mátyásénak, de írásos feljegyzés nincs erről, hogy a magyarok találták volna fel a szendvicset 1500 körül.
A gasztronómia csakis írva történelem
A szenvedélyes kártyás Lord Sandwich szakácsának egy kézből ehető finomsága valóban főúri étekként vonult be a gasztronómia történetébe, hogy aztán az egész nyugati középosztály és persze Joey Tribbiani világában mindennapi étek legyen. De ennek semmi köze a magyar ételreformhoz.
Lacikonyha
A lacipecsenye kulturálisan köthető a lacikonyhához, és eredetileg sem volt főúri: a házzal bíró jobbágy Szent László napján helyezte ki a konyhát a házából az ún. kerti, vagy nyári konyhába, ami gyakran egy oldalt nyitott, fedett kis tér volt. Manapság „konyhasátornak” vagy „kerti barbecuenak” nevezik. Lássuk be, a kifőzdés sült volt is, maradt is népi eledel. Minőségében viszont épp hogy felklasszálódott, hiszen hol volt a bors, a méregdrága fűszerek java a XVI. században, amikkel ma készítjük?