Kontaktlencsét csak javaslatra!

szem,látás,kontaktlencse,szemüveg,egészség Forrás: Unsplash/Amanda Dalbjörn
Sokan döntenek úgy, hogy szemüveg helyett a kontaktlencsét választják. A döntés hátterében több ok is állhat. Van, aki nem érzi magát elég szépnek szemüvegben. De ne feledjük, hogy a mai, divatos szemüvegkeretek és modern szemüveglencse kínálat igen sokrétű!

Egy elegáns, az arcformához, személyiséghez választott szemüveg nagyban hozzájárul viselője egyéniségéhez. Az esztétikán túl a kényelmi szempont is döntő érv lehet a kontaktlencse viselése mellett. A kontaktlencse nem esik le, nem törik el, nem párásodik be. Verejtékezésnél nem csúszkál és biztonságosabb is, mint a szemüveg. Sportolók számára sok esetben kényelmesebb viselet, és akadnak olyanok is, akik munkájukból adódóan inkább a kontaktlencse mellett döntenek.

Kontaktlencse típusok

Bármi is legyen az ok, kontaktlencsével is biztosított a tökéletes éleslátás. Többféle márka és típus közül választhatunk. A kontaktlencsék egyik fő tulajdonsága a hordás időtartama. Napi, heti, de akár havi viselési idővel és színes kivitelben is találunk lencsét. Azoknak, akiknek tórikus vagy multifokális lencsére lenne szükségük, szintén léteznek az összetettebb látáshibák korrigálására szolgáló kontaktlencsék.

Kontaktlencse alkalmassági vizsgálat nélkül sose hordjunk kontaktlencsét: egy rosszul választott eszközzel, komoly szemproblémák alakulhatnak ki. A Style Optikában a szükséges vizsgálatot optometrista szakember végzi, majd a vizsgálat után, az eredmények figyelembevételével a helyszínen meg is rendelhetjük a lencséket.

kontaktlencse,látás,szemüveg,egészség
Forrás: styleoptika
Kontaktlencsét csak javaslatra!

Szemvizsgálat

A vizsgálat során kiderül, hogy egyáltalán alkalmasak vagyunk-e a kontaktlencse viselésére, illetve, hogy milyen típus ajánlott a számunkra. A szükséges dioptria, a szemgolyó formája, a szem állapota alapján, a kontaktlencse illesztő optometrista ajánl lencse típust.

A szemvizsgálatot érdemes félévente megismételni, hiszen a kontaktlencse viselése csak rendszeres kontroll mellett biztonságos. A szakember segítségével megtanuljuk a lencsék pontos felhelyezésének módját és helyes tisztítását, tárolását is.

Napi kontaktlencse, kis szünettel

A naponta cserélendő lencse esetén a heti egy-két nap szünet a javasolt. Ennek oka az oxigénellátás. Az optometrista által javasolt típus az adott szemre tökéletesen illeszkedik. A szaruhártyában nincs vér, ezért a működéséhez szükséges oxigént a levegőből kell beszereznie. A modern kontaktlencsék természetesen már olyan technológiával és anyagból készülnek, melyek a lehető legtöbb oxigén átengedését teszik lehetővé. Azonban a legjobb minőségű lencsék sem tudnak annyi oxigént juttatni a szaruhártyára, mintha nem viselnénk kontaktlencsét.

A lencse viselési idejét nagyban meghatározza az anyaga és víztartalma. Mindezek mellett az egyéni érzékenység is befolyásolhatja, hogy mennyi ideig tudjuk hordani. A szem egészsége érdekében tehát ne kísérletezzünk egyénileg a kontaktlencsével, és a viselési időt is tartsuk be!