Könnyekkel is terjed a koronavírus? A válasz igazán meglepő!

koronavírus,könny,kutató
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Azt biztosan tudjuk, hogy a koronavírus orr- és torokváladékkal terjed, de az egy ideig kérdéses volt, hogy a könnyek is képesek-e közvetíteni a vírust. Szingapúri kutatók utánajártak.

A kutatócsapat 17, COVID-19 megbetegedésben szenvedő pácienstől vett mintát, onnantól, hogy jelentkeztek a tünetek, addig, hogy a betegek meggyógyultak (mintegy 20 nappal később).

Összesen 64 könnymintát vizsgáltak, amelyek közül 12 a tünetek megjelenése utáni első, 28 a második, 24 pedig a harmadik hétről származott.

A kutatók ugyanebben az időben az orr hátsó részéből és a torokból is vettek mintákat, és azokat is tesztelték. Az eredmény pedig: míg az orr- és torokváladékban hemzsegett a koronavírus, addig a könnyekben nem volt jelen.

A kutatók azért megjegyzik, hogy kötőhártyából nem vettek mintát, ezért arról nincsen információjuk, hogy ebben a szövetben jelen lehet-e a vírus. Azt is hangsúlyozzák, hogy ez a mintavételi szám nem számít magasnak. Az eredmény mindazonáltal megnyugtatónak tűnik.Ugyanakkor nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmet:

Mindezzel együtt nagyon fontos, hogy óvd a szemed: bár a könnyek nem terjesztik a koronavírust, ez nem jelenti azt, hogy az nem juthat be a szervezetedbe a szemeden keresztül. Ha egy beteg ember köhög vagy tüsszent, az orr- vagy torokváladék cseppecskéi egy másik ember arcára permetezheti, és azok az orron, a szájon vagy a szemen át is bejuthatnak. Arra is figyelj oda, hogy miután megfogtál valamit, amin akár meg is tapadhatott a vírus – például egy kilincset vagy a boltban a bevásárlókocsi rúdját–, ne nyúlj a szemedhez.Nézegesd meg ezeket a megdöbbentő és/vagy gyönyörű képeket a vírus eddigi történetéről:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 kép a világból a koronavírus-járvány idején
Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem