Komolyabban vesszük a fiúk fájdalmát, mint a lányokét

kölyök,gyerek,fiú,lány,szülő,fájdalom
Forrás: Unsplash/Kevin Gent

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy friss kutatás szerint máshogy becsüljük meg a különböző nemű gyerekek fájdalmát. Nagyobbra becsüljük a fiúk fájdalmát a lányokéval szemben.

Nem először foglalkoznak a kutatók ezzel a témával, és korábban is azt állapították meg, hogy másként vélekedünk a különböző neműek fájdalmáról. Mivel azonban a gyerekekkel kapcsolatban még nem rendelkeztek kellő bizonyítékkal, így a mostani kutatásban direkt erre fókuszáltak.

A Yale Egyetem pszichológusai egy olyan vizsgálatot találtak ki, amelyben felnőtteknek mutattak meg egy videót, amelyben egy 5 éves gyermek ujjából vesznek vért. Ezt követően a felnőtt „nézőknek” értékelniük kellett, hogy szerintünk mennyire fájhatott a vérvétel a gyermeknek. Két csoportra osztották a nézőket, ám mindenki pontosan ugyanazt a videót látta. A különbség csupán az volt, hogy az egyik csoportnak azt mondták, hogy egy kisfiútól, Samueltől vesznek vért a videóban, míg a másik csoportban azt hitték, egy kislány, Samantha vérvételét látják.

A válaszokból egyértelműen az derült ki, hogy igencsak máshogyan ítélik meg a felnőttek a kisfiúk és a kislányok fájdalmát. Hajlamosabbak arra, hogy azt higgyék, a fiúk több/nagyobb fájdalmat éreznek. A kutatásban résztvevő felnőttek szerint ugyanis nagyobb fájdalmat élt át az általuk fiúnak gondolt gyermek.

A cikk további részét a Famiily magazin oldalán olvashatod!

Tovább olvasok
Kép
A legfrissebb Éva magazin témája: kinek akarsz megfelelni?

A férjednek? A gyerekeidnek? A legjobb barátodnak? Erről beszélgetünk többek közt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal. De megszólal a lapban Stahl Judit, Palya Bea, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt is. A címlapon pedig Lugosi Dóri, az @elegjoanya bloggere látható, aki el is meséli, milyen érzés két kisfiú mellett (akik közül az egyik Down-szindrómával él) egy harmadik babát várni.

Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem