Borítókép: Stresszelj konstruktívan! 4 tipp Forrás: Europress / getty Images

Stresszelj konstruktívan! 4 tipp

Képtelen vagy elengedni a stresszt? Így kovácsolj erényt belőle:

Orbitális közhely, hogy mi, nők reggeltől estig aggódunk. Hol ezért forgolódunk álmatlanul, hol azért. Pedig a stressz sokszor csak újabb teher, amit cipelnünk kell, nem segít abban, hogy a gyerek kevesebbet verekedjen az iskolában vagy hogy több időnk legyen megtervezni a nyaralást. Sőt ellenkezőleg, a folyamatos aggódás időigényes, fárasztó és még hizlal is.

Tehát nincs más dolgunk hátra, mint egyszerűen elengedni a stresszt, nem igaz? Könnyű azt mondani! Minél többet mondogatjuk, hogy nem fogok aggódni a fűtésszámla miatt, nem fogok aggódni a fűtésszámla miatt, annál többet aggódunk a fűtésszámla miatt. Néha még a jól bevált stresszoldó technikáink is hasztalannak bizonyulnak. A megoldás: húzzunk a szorongással töltött óráinkból! Például ilyen módszerekkel:

1. Koncentráld az aggodalmadat olyan dolgokra, amik rajtad múlnak.

Kérd ki magad, hogy amiatt aggódj, hogy rossz idő lesz a pikniken vagy a dugó miatt túl lassan jár a villamospótló busz. Iktass be egy esőnapot, beszéld meg magaddal, hogy legközelebb másik utat választasz, és a többi ne legyen a te dolgod!

2. Ne küzdj ellene: vezesd le.

Ne tegyél úgy, mintha nem stresszelnél, ne fojtsd el: inkább keress valami módszert, amitől kiszabadíthatod a szellemet a palackból. Írj naplót, sportolj, menj színházba, járj a természetbe, tarts heti egy kütyümentes napot. Ezek közül bármelyik hasznos lehet; később még mindig visszatérhetsz a jó öreg stresszeléshez!

3. Tisztázd magadban, hogy mi a legjobb és a legrosszabb, ami történhet az adott szituációban.

És koncentrálj a legjobb forgatókönyvre. Például közös tavaszi túrát terveztek a barátaitokkal és a gyerekekkel. A legrosszabb verzió? Két nappal előtte mindenki megbetegszik, zuhogni fog az eső, valakire rázuhan egy faág, megtámadnak titeket a vaddisznók... Ennél már csak jobb történhet, ugye?

4.Tedd meg, ami rajtad múlik és lépj tovább.

Hosszú teendőlista vár a munkahelyeden, miközben jótékonysági ebédet szervezel és még 20 különböző feladatot tologatsz magad előtt hónapok óta? Nyilván túl vagy vállalva (lásd feljebb), és sokszor előfordul az is, hogy nem tudsz vagy akarsz feladatokat másnak átadni, mert egyszerűbb, ha te csinálod meg... A lényeg az, hogy miután elvégeztél egy részfeladatot, tedd be a fiókba, zárd kulcsra (képletesen értettük, de akár szó szerint is megteheted, ha ez segít) és akkor térj vissza rá, ha szükséges. A lényeg, hogy aggódj mindig amiatt, amit épp csinálsz.

forrás: camillestyles.com