Spanyolországban tanulni?

Borítókép: Spanyolországban tanulni?
Cikksorozatunk e részében a spanyolországi lehetőségeket ismertetjük nagy vonalakban.

Errefelé sincs kolbászból a kerítés, ám érdemes böngészni az ösztöndíjakat és lehetőségeket, mert Spanyolországban tanulni igazán különleges.

A spanyol egyetemekre a beugró a felvételi vizsga, a selectividad vagy PAU (prueba de aptitud universitaria, információ: uned.es/selectividad). Létezik humán és reál típusú vizsga. Mindegyikben szerepelnek szabadon választható tárgyak és kötelezőek is. Közgazdász és kommunikációs szakon például kötelező a spanyol nyelv és irodalom, valamint az angol, némi könnyű matekkal. Az osztályzat a gimnáziumi bizonyítvány és a felvételi jegyek átlaga. A tízes skálán a diák egy összesített jegyet kap, júniusban nyilvánosságra hozzák a ponthatárokat és akkor lehet jelentkezni, hogy konkrétan melyik egyetemre szeretne járni.

Az állami egyetemek Spanyolországban általában magasabb színvonalúak és olcsóbbak, mint a magánegyetemek. A tandíj karonként változik, kredit alapon kell fizetni: ha valamely tárgyat többször fel kell venni egy sikertelen vizsga esetén, akkor növekszik az ár. Egy évre körülbelül 800–1000 euró a tandíj.

Spanyolországban lehet ösztöndíjat igényelni: fordulhatunk támogatásért egyrészt az egyetemhez (amit ők adnak, az a propria), ezt lehet kérni a tandíj (matricula), illetve a szállás teljes vagy részleges fedezésére, valamint étkezési vagy tankönyv hozzájárulásra. A másik típusú ösztöndíj a MEC (Ministerio de Educación y Cultura). Ez akár az évenkénti 6000 eurót is elérheti, és 5 eurós évi tandíjat jelent. A feltétele, hogy bizonyos összeg alatt legyen a család összbevétele. Külföldi csak úgy kaphatja meg, ha az eltartói vagy saját maga rendelkezett az igénylést megelőző évben jövedelemmel. A nagycsaládokat akkor is támogatják, ha magas a jövedelmük, de ha az eltartó egyedül él, csak akkor ítélik oda a támogatást, ha dolgozik. Ez a típusú ösztöndíj viszont akár elegendő lehet arra, hogy fenntartsa magát a diák belőle.

Munkalehetőség jelenleg szinte alig van: a diplomások és a 30 év alattiak körében helyenként 40 százalékos a munkanélküliség Spanyolországban. Az egyetemek felszereltsége jó, az oktatás színvonala is, bár ez karonként és tanáronként változó. A tanulószobák és könyvtárak nagy része éjjel is nyitva van.
A kint végzett magyarok szerint a válság óta a külföldi diákok némi hátrányban vannak a munkalehetőségek terén, inkább hazaiakat foglalkoztatnak és az egyetemi továbblépést sem nagyon ajánlgatják a külföldieknek.

Információ:
educacion.gob.es
portal.uned.es