JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Sokat ébred éjszaka a gyerek? Mutatjuk, mit mondanak a szakértők!

Borítókép: Sokat ébred éjszaka a gyerek? Mutatjuk, mit mondanak a szakértők! Forrás: pexels
Még mielőtt gyerekem lett, sokan mondták, hogy az éjszakai ébredések a legnehezebbek. Nálunk mind a két gyereknél máshogyan alakult ez a rutin, talán a kisebbel könnyebb volt, kevesebbszer kelt. De mit lehet tenni, ha már szeretnénk átaludni az éjszakát?

Az első és legfontosabb, hogy abban a pillanatban, amikor felkel gyermekünk, meg kellene találnunk az indokot, hogy mi az, ami nem hagyja visszaaludni. Esetleg mi az a tényező, ami annyira felébreszti, hogy már szól, kijön vagy átjön a mi szobánkba?

Természetesen vannak olyan tényezők, amik ideiglenesek pl.: fognövesztés vagy növekedési ugrás, betegségek stb. De általában a rendszeres ébredések és felszínes alvások mögött más indok bújik meg.

A szakértők szerint általában inkább a szülők vislkedésében keresendő a magyarázat, mintsem a gyerekekében. Nekik sem jó az, ha nem alszanak egyben elegendő órát, szóval mindenképp türelmesen kell a problémához állni, pláne ha benne van a kalapban, hogy mi okozzuk a problémát.

A legfrissebb tesztek és tapasztalati úton szerzett adatok alapján az éjszakai ébredések oka sokszor az altatásban keresendő. Sok gyerek azért ébred fel éjszaka, mert egyszerűen nem az az állapot, atmoszféra van éjszaka, amiben elaludni szokott. Például ha a szülők az elalvás pillanatáig ott vannak és simogatják őket, énekelnek nekik, akkor teljesen természetes, hogy ha éjszaka minimálisan is felébrednek, akkor minket keresnek és ugyanazokat az ingereket, amikkel elaludtak.

Mik a “tökéletes” altatás lépései?

  • Segítsünk a gyerekeinknek az alvásban azzal, hogy rövidítjük az alvási rutinjukat, ahogy nőnek, minél kevesebbet hagyjuk őket aludni napközben, hogy az esti altatásra fáradtak legyenek. Saját példámból tudom, hogy egyértelműen nem szerettem felkelteni a gyerekeimet, amíg kicsik voltak, mert úgy gondoltam, hogy addig alszanak, ameddig szükségük van rá. Viszont amikor a kisebbik fiam áttért a napi két alvásra, akkor estére bőven kipihente magát annyira, hogy nem szeretett volna aludni, amikor mi már szerettük volna ( plusz a testvére is elaludt), szóval kénytelen voltam a délelőtti alvását egy órában maximalizálni, hogy a délutáni alvása legyen inkább a kiadósabb és az éjszakai meg a leghosszabb. Így a napi rutinunk is kényelmesebb volt, pláne, mert már kettő teljesen más alvásigényű gyerek altatásait kellett összeegyeztetni.
  • Meg kell érteni, hogy miért kelnek fel éjszaka és meg kell előzni annak az állapotnak a kialakulását. Ki kell alakítani olyan tényezőket, amikkel magabiztosnak érzik magukat, a rutin, a megszokott lépések egymásutánisága mindenképp biztonságot ad nekik, és pár nap elteltével már lehet azt is sikerül elérni, hogy ne kelljen ott maradni mellettük az elalvás pillanatáig.
  • Az esti rutinunk legyen egyszerű és gyors, a gyerekszobát célszerű még azelőtt elhagyni, hogy a gyerek elaludna.
  • Nem probléma, ha a gyerekek “zajban” alszanak el, például ha a szülők kint beszélgetnek vagy elpakolják a konyhát, nekik biztonságot ad, hiszen hallják, hogy még ott vagyunk nincsenek egyedül, továbbá nem csak teljes csendben fognak tudni aludni.

Ha mégis nehezebben menne az altatás, vagy elcsúsznátok a rutinokkal, akkor célszerű felkeresni egy altatási tanácsadót, aki segíthet kialakítani a családotoknak és személyiségeteknek megfelelő rutint. Fontos tudni, hogy a gyerekek érzik a bizonytalanságainkat, szóval ezekben a kérdésekben fontos a következetesség és magabiztosság, és az, hogy érzelmileg biztonságban legyenek a gyerekek, tehát sírni hagyni őket egy szobában egyedül sosem számít jó megoldásnak.

A te alvásoddal is gond van? Próbáltad már a meztelenül alvást? Íme pár érv mellette: