Rámszóltak a játszón, amiért hagyom a gyerekemet sarazni

Borítókép: Rámszóltak a játszón, amiért hagyom a gyerekemet sarazni Forrás: Getty images
Ha nyár, akkor vizezés és sarazás. Nekem is ez volt a gyerekkoromban és szeretném ezt a gyerekeimnek is megadni. De sajnos nem mindenki gondolja ezt így.

Nálunk melegben majdnem mindig kötelező játék elem a sarazás, vizes árokok ásása, pacsálás és egyéb, nem medence központú vizes játék. A víz a gyerekek számára ősi elem, hiszen ebben keletkeztek, ez jelentette számukra a Világot 9 hónapon keresztül. Szóval a legjobb dolog, amit egy gyerek nyáron csinálhat az a sarazás. Én emlékszem erre a saját gyerekkoromból, de sajnos sok szülő elfelejti és számukra az a fontos, hogy tiszta maradjon a ruha, a gyerek és a babakocsi.

Nekem is volt már, hogy szólt egy apuka miért hagyom, hogy a gyerekem ilyen sáros legyen és sarazzon, mert ezzel csak rossz példát mutat a gyerekem a többieknek. Szerintem meg azt mutatja a gyerekem, hogy milyen jól lehet kettő anyaggal - ami a homok és a víz - játszani, milyen nyugtató hatással van az idegrendszerére, milyen építő játék a kreativitásának és a finommotoikájának, mennyire terápiás hatással van az őt érő stressz feldolgozására; és hogy milyen is egy igazi, gondtalan gyerekkor. Persze, ha másnál nincs váltóruha, kocsiba kell ülni és egyebek; megértem, hogy nem szeretné ha a gyereke nyakig mocosk lenne, de sajnos nem sajnos be kell látnunk, hogy a gyerekkor erről szól. Felfedezésről, játékról és az ezzel járó piszokról. Egyszer a gyerekorvosunk azt mondta nekem, hogy

“tudja anyuka vannak a tiszta gyerekek és az egészségesek”

Persze erős kijelentés ez, de valahol igaz. A gyerekek immunrendszere nagyon sokat erősödik, ha hagyjuk találkozni piszokkal, sárral.

A gyerekeknek tehát elemi szükséglet a sarazás, a jelenben tartja őket és a kezükbe adja a kontrollt, ami szintén terápiás lehet számukra, pláne az esetleges születésélmények feldolgozásában. Érdemes tehát felkészülve játszóra menni, váltóruha, vízálló papucs esetleg ( bár a mezítlábazás az igazi) és törölköző legyen nálunk. Minden más kimosható, megszárad és a nap még a homokszínt és teljesen kifakítja.

Éljen a sarazás!

Ha felhőtlen gyerekkor, akkor Vekerdy Tamás. Galériánkban az ő mondataiból idézünk; gyermeknevelésről és a szülőségről.