Mi lesz a gyerekkel a nyári szünetben? Tartalmas és izgalmas programötletek

Borítókép: Mi lesz a gyerekkel a nyári szünetben? Tartalmas és izgalmas programötletek Forrás: pexels/Andrea Piacquaido
Hamarosan itt a nyári szünet, aminek mindenki örül, de a szülőkben van azért némi szorongás is, hisz ezt a tíz hetet valahogy meg kellene tölteni tartalommal. Ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Már megvásárolható a 2024-es nyári Éva magazin!

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.

A nyári táborok palettája idén is nagyon színes, a klasszikus napközis, sport- és kézműves táborokon túl ma már számos egyéb tematikus tábor is van: nyelvi, kaland-, természetbúvár- vagy épp túlélőtábor, hogy csak néhányat emeljünk ki a tényleg hihetetlen választékból. Hogy ezek közül milyeneket és mennyit engedhetünk meg magunknak, az erősen pénztárcafüggő. Akadnak táborok már 20–30 ezer forint/hét áron, az átlag 50–60 ezer forint/hét áron mozog, míg a felső határ ezen a téren is a csillagos ég.

KÖZEL A TERMÉSZETHEZ

Mi most a természetismereti táborokat vesszük górcső alá, hisz mi sem lehet jobb egy kisebb vagy nagyobb gyereknek, mint egy hét a természet lágy ölén, ráadásul szakemberek vezetésével, akiktől sok érdekességet is meg lehet tudni a hazai élővilágról. A nemzetipark-igazgatóságok többsége tart nyári tábort, a nagyobbak ottalvós, a kisebbek napközis táborba mehetnek. Például a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 10 évesnél idősebb gyerekeket vár bentlakásos táborába, amelynek bázisa a Répáshuta melletti, erdő mélyén megbújó Rejteki-kutatóház. A résztvevőket számos izgalmas program várja, lesz például barlangtúra, éjszakai lepkészés és csillagászati megfigyelés is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) helyi csoportjai madarásztáborokat tartanak. Budapest környékén több helyen is, például Esztergomban vagy Farmoson. Akit inkább a kétéltűek és a hüllők érdekelnek, annak az MME kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya által szervezett Herptábort ajánljuk, amelynek helyszíne idén június végén a Bakony lesz. Ide 10 és 18 év közötti fiatalokat várnak. Lesznek nyári táborok a budapesti állatkertben, a Budakeszi Vadasparkban, de a Magyar Természettudományi Múzeum is táborba invitálja a természet iránt érdeklődő gyerekeket.

KIS TUDÓSOK, IFJÚ KUTATÓK

Hallottatok már a Da Vinci pizsamapartikról? Ezeknek a rendezvényeknek a lényege, hogy a gyerekek és a családok zárás után ismerkedhetnek meg olyan különleges helyszínekkel, mint a nemzeti parkok, a múzeumok vagy a különböző élményközpontok. Az Edisonplatform által elindított program célja, hogy az élményoktatás keretein belül megszerettesse a tanulást a gyerekekkel, hogy ösztönözze őket arra, hogy gondolkodjanak, kérdezzenek, beszélgessenek az őket érdeklő vagy számukra még ismeretlen témákról.

Népszerű program például az erdei nyomolvasó pizsamaparti, ahol a résztvevők egy éjszakai nyomozáson vesznek részt a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, és árulkodó nyomokat, jeleket keresve ki kell deríteniük, ki járt előttük az ösvényen.
Forrás: pexels/Anastasia Shuraeva

Nyári egyetem gyerekeknek? Igen, már ez a műfaj is létezik több felsőoktatási intézményben. A Budapesti Műszaki Egyetemen 8–14 éves kor közötti gyerekeket várnak, akik bepillanthatnak az egyetemi életbe. Akárcsak az igazi egyetemistáknak, nekik is lesznek nagy előadásaik és kisebb gyakorlati szemináriumaik. Ez utóbbiakon izgalmas kísérleteket végeznek egyetemi oktatók és hallgatók vezetésével. Győrben idén már 7. alkalommal rendezik meg a Győri Gyerekegyetemet, amelynek központi témája idén a mesterséges intelligencia lesz. Az előadások és szemináriumok mellett utazások és sportfoglalkozások, például sárkányhajózás is színesíti majd a programot.

KIRÁNDULÓHELYEK EXTRÁKKAL

A hosszabb családi nyaralások mellett nyáron sokan tesznek rövidebb, egynapos kirándulásokat is. Ha gyerekekkel indulunk útnak, érdemes a kirándulást, túrát úgy megtervezni, hogy abban legyenek kifejezetten a kisebbek számára izgalmas programpontok és helyszínek. Ilyen programelem lehet a kisvasút, amivel egy kisebb gyereknél nem lehet hibázni. Ha a vonatozást kombináljuk egy túrával, garantáltan sikerünk lesz.

Az ország egyik legnépszerűbb kisvasútja a Kismarostól Királyrétig közlekedő Királyréti Erdei Vasút. Sokan csak a vonatozásra fókuszálnak, vannak, akik le sem szállnak Királyréten, esetleg evés-ivás után a következő vonattal már indulnak is vissza. Pedig Királyrét tele van érdekes és izgalmas lehetőségekkel, ahol órákat el lehet tölteni. Rögtön a kisvasút megállója mellett kipróbálhatjuk a hajtányozást. Felmehetünk a hajtánypálya mellett emelkedő Vár-hegy tetejére, ahol egy kilátóból csodálhatjuk meg a börzsönyi panorámát. Innen több túraútvonalon is lemehetünk a Szén-patak völgyébe, ahol jó eséllyel még szalamandrát is láthatunk.

Királyréten két látogatóközpont is van. Az egyik a Hiúz Ház, amelynek kiállítása kicsi, de nagyon érdekes, vannak jó kis interaktív játékok, sőt még egy levélvágóhangya-kolónia életébe is bepillanthatunk. A Hiúz Háztól indul a Királyréti tanösvény, amelynek végpontja a Bajdázói-tó, ahol az ország legmagasabban élő mocsáriteknős-populációját leshetjük meg. A tanösvény bejárásához érdemes a tanösvénykísérő füzetet is megvásárolni. Királyréten van egy erdészeti látogatóközpont is, ahol mindenféle erdőgazdálkodással és bányászattal kapcsolatos gép makettjét próbálhatjuk ki.

Forrás: pexels/Tamas Lichter

Hasonlóan sokrétű célpont lehet a Bükkben Lillafüred, ahol a kisvonatozáson túl csónakázhatunk a Hámori-tavon, libegőzhetünk Lillafüred és Jávorhegy között, felmehetünk a Zsófia-kilátóba és részt vehetünk barlangtúrákon is, a Szent István-, illetve az Anna-barlangban. Ha kedvünk van, a visszautat gyalog is megtehetjük Miskolcra a 4 km hosszú Szinva tanösvényen, amely útba ejti az ország egyik legismertebb ősemberbarlangját, a Szeleta-barlangot is. A tanösvény Miskolcon, a nemrégiben átadott Szeleta Park Látogatóközpontnál ér véget, ahol a kiállítás mellett egy tematikus játszóház és két játszótér is várja a gyerekeket.

KALANDOK A VÁROSBAN

Aki Budapesten él, vagy ide utazik, az is sok jó program közül válogathat nyáron. Vannak például gyerekeknek ajánlott, tematikus városi séták. A Sétaműhely egyik családi túrája például a Pál utcai fiúk nyomába ered. Vajon hol volt a Grund? Mit jelent az einstand és miért tiltották be a gittegyletet? Ezekre és más hasonló kérdésekre is választ kaphatunk a túra során.

Érdemes böngészni a városi sétákat szervező irodák honlapját, izgalmas túrákra bukkanhatunk. Ha inkább önállóan indulnánk városi sétára, ahhoz is kaphatunk segítséget. Például a Deák 17 Galériában beszerezhető Városi füzetek segítségével felfedezhetjük Budapest különböző arcait. Van olyan útvonal, ami kifejezetten az épületek meglepő díszítéseire fókuszál, egy másik füzet a városi zöld területeket mutatja be, és akad olyan is, ami rejtélyesen A város titkai címet kapta. Az ingyenesen elérhető foglalkoztatófüzeteket a galéria nyitvatartási idejében tudjuk beszerezni, de mindegyik füzet letölthető digitálisan is a galéria oldaláról.

Az iskolás gyerekek már jól ismerik Kajlát, a vizslakölyköt, hisz mindenkinek a táskájában ott lapul a Kajla útlevél. Kajlával azonban más kiadványokban is lehet találkozni, például a tematikus Budapest-füzetekben. A kék és a zöld füzetben 3-3 útvonalat járhatunk be Budapest legszebb részein.

Forrás: pexels/Anastasia Shuraeva

Útközben egyegy küldetést is teljesítenünk kell, miközben furfangos feladványokat kell megoldanunk. Újbudán például egy léghajót kell megmentenünk, a Városligetben állatkerti szökevények nyomába eredünk, míg a Budai Várban Mátyás király és Beatrix esküvőjét kell megmentenünk. Kajlával már Veszprémben is tehetünk kalandos időutazásokat. A füzeteket, a készlet erejéig, a Tourinform-irodákban keressük.

MÚZEUMOK GYEREKEKRE HANGOLVA

Múzeumba járni jó, bár ezzel a véleménnyel a gyerekek azért nem mindig értenek egyet. Persze nem mindegy, hogy milyen múzeumról beszélünk. Ma már sok intézmény törekszik arra, hogy a „lábujjhegyen, egy pisszenés nélkül” elv helyett élővé és interaktívvá tegye a gyerekeknek a múzeumlátogatás élményét.

Jó példa erre a Zene Háza, ahol a Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben című állandó kiállítás játékosan, interaktív elemek sokaságával vonja be a látogatót, és teszi passzív megfigyelő helyett aktív résztvevővé. A Kreatív Hangtér elnevezésű kiállításon mi magunk is alkothatunk zenét az egyedi tervezésű hangkeltő installációkkal és kipróbálhatjuk magunkat a robotzenekar karmestereként is.

A csillagok világa életkortól függetlenül mindenkit izgat, így az ország két csillagdája is bizonyára izgalmas célpont lesz a gyerekek számára. A Bakonybélben található Pannon Csillagdában és a Répáshuta fölött található Bükki Csillagdában a kiállítások mellett planetárium is van, de igazi csillagászati távcsövekkel az eget is úgy láthatjuk, ahogy máskor nem. Maradjunk még egy kicsit a csillagoknál, ugyanis Budapesten is vannak lehetőségeik a csillagos égbolt iránt érdeklődő gyerekeknek. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban rendszeresen tartanak előadásokat és szakvezetéseket, melyek során – sok más mellett – a hatalmas ősparkban álló, csillagászati távcsöveket rejtő kupolákat is megnézhetjük.