Olvass retrót a gyerekeidnek! El is mondjuk, miért!

Borítókép: Olvass retrót a gyerekeidnek! El is mondjuk, miért! Forrás: Schreiber Nikolett - Natural Sentiments
A gyerekkori könyvek meghatározóak az egész életünkre. Neked melyik volt a kedvenced?

Ma már tudjuk, azt amit 30 évvel ezelőtt csak sejtettünk, hogy a képernyő az első években károsan tud hatni a gyerekek fejlődésére. Ezzel szemben az olvasás, mesélés és a szabad játék fejleszt és tanít, méghozzá játékos módon. A kérdés, hogy a mai digitális világban hogyan lehet olvasást szerető gyerekeket nevelni. A legkézenfekvőbb, hogy a saját példánkon keresztül, hiszen a szülői mintát követik a gyerekek is. Ehhez viszont sokszor nekünk is erőt kell venni magunkon és időt kell rá szánni.

Nekem az a tapasztalatom, hogyha olyan mesét vagy könyvet olvasok a gyerekeimnek, ami nekem fontos volt, amikor kicsi voltam, akkor sokkal érdeklődőbbek és nyitottak. Nálunk ez a kezdeményezés elég jól sikerült, mert több a lakásban a gyerekkönyv, mint a felnőtt irodalom és az egyetlen tevékenység, amit csendben csinálnak a gyerekeim, az a könyvek „olvasása”, nézegetése. Ezt viszont akár fél óráig is képesek csinálni.

Ki emlékszik gyerekkorából a Bóbita című verses kötetre? Vagy ha azt mondom, hogy Sicc? Esetleg a Vackorra emlékeztek vagy inkább az Öreg néne őzikéjére? Valószínű sokak anyukája és apukája – vagy épp a nagyszülei - olvastak a Minden napra egy mese című kötetből vagy a Hetvenhét Magyar népmesékből egyet- egyet.
Amikor már nagyobbak voltunk, akkor A kis herceg és a Micimackó is biztos kezünkbe került és nem maradhattak ki Fekete István regényei sem.

Nagyon sok szülő, akik most 30 és 40 év között vannak, olyan meséken nőttek fel, amiket az imént felsoroltam és ezeket kincsként őrizték, hogy majd a gyerekeiknek ők is ebből mesélhessenek.

A Móra Könyvkiadó több, mint 70 éves és sokak gyerekkorát kísérte végig a könyveivel, amelyek megalapozták azt a mesevilágot, amiben felnőttünk. Ha ma belépünk egy könyvesboltba, szembe találhatjuk magunkat ugyanazokkal a borítókkal, ugyanis a kiadó úgy döntött, újra megjelenteti ezeket a nagy sikerű köteteket.

Mi vezérel és hajt egy könyvkiadót a 21.század digitális világában, hogy újra és újra megújuljon és energiát nem kímélve adjon ki könyveket? Én azt gondolom, hogy az olvasás szeretete. A mesék, mint tudjuk elsősorban felnőtteknek szólnak – mintákat adnak, megküzdési mechanizmusokat a mindennapokkal. A gyerekeinknek fontos, hogy mit olvasunk fel nekik és mit adunk a kezünkbe később. Ahhoz, hogy olvasást szerető gyerekeket neveljünk, sokféle, színes történetet kell nekik mutatnunk. Ha a mi történeteinket osztjuk meg velük és a mese mellé egy-egy történetet is kapnak – hogy nekem hogyan olvasott fel a Mamám vagy az Apukám akkor ők is sokkal jobban bevonódnak ebbe a világba.

Nem vagyok a szélsőségek embere és nem gondolom, hogy csak mesét kell olvasni és a képernyőt végleg el kell felejteni – főleg nem a 21.században, amelyben a digitalizáció lépten, nyomon egyre nagyobb teret nyer. De hiszek benne rendületlenül, hogy tudok abban segíteni a gyerekeimnek, hogy mindent megismerjenek alaposan, és erre az ismeretre, megtapasztalásra alapozva tudják majd a saját döntéseiket meghozni később, amikor elérkezik az ideje.

A meseolvasással nem csak történetet adsz, hanem az idődet, minőségi időt, ami a legértékesebb manapság.

Kattints az alábbi cikkre és hallgasd meg a Mesélj Anyukám podcast-epizódját Farkasházi Rékával és megtudhatod, miért is fontos mesét olvasni a gyerekeinknek!

És ezekre a mesékre emlékszel a gyermekkorodból?