Külföldön éltek? Így tölthetnek a gyerekek több időt az itthon maradt nagyszülőkkel - 5 működő tipp

Borítókép: Külföldön éltek? Így tölthetnek a gyerekek több időt az itthon maradt nagyszülőkkel - 5 működő tipp Forrás: Getty Images
"Kialakítottunk magunknak egy kis családi-rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekeink még több időt tölthessenek a nagyszüleikkel, még ha nem is minden esetben fizikai értelemben véve..."

Oszkárék már közel 7 éve élnek Németországban, akkoriban az édesapa munkája szólította oda őket és annyira megszerették, hogy végül ott is maradtak, második gyermekük már kinn született. Ahogy az apuka meséli, az egyik legnehezebb akadály, amit le kell küzdeniük a mai napig, az az, hogy a gyerekek miként töltsenek több időt az itthon élő nagyszüleikkel.

Szerencsére még mindkettőnk szülei itt vannak nekünk, pontosabban ott, merthogy több száz kilométer választ el bennünket egymástól. Az évek alatt többször felmerült, hogy az én szüleim esetleg kiköltöznek, de aztán úgy gondolták, hogy már nincs szükségük ennyi idősen ekkora változásra, és ezt mi természetesen elfogadtuk. Így továbbra is maradtak a viszonylag gyakori hazalátogatások és a nagyszülők is egész gyakran jönnek.

Az évek alatt azonban úgymond kialakítottunk magunknak egy kis családi-rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a gyerekeink még több időt tölthessenek a nagyszüleikkel, még ha nem is minden esetben fizikai értelemben véve vesszük is a dolgot. Úgy gondoltam megírom, hátha másoknak is beválhatnak a jól bejáratott szokásaink.

Találkozás félúton

Szerencsére nálunk a nagyszülők még fittek és egészségesek és eléggé szeretnek utazgatni is, így minden évben egyszer-kétszer szervezünk egy közös városnézős találkát, valahol a két ország között "félúton". Vagy autóval, vagy repülővel tesszük meg az utat és általában egy hosszú hétvégét maradunk egy új helyen, amit közösen fedezünk fel, szülők, nagyik, gyerekek.

Közös mese, tanulás: Skype, Facetime minden nap

A kisebb gyerekünkkel, - aki még csak most megy iskolába-, naponta, két naponta váltogatva mindig felhívjuk a nagyikat videotelefonon. Olyan is van, hogy este valamelyik nagyszülő mondja el neki a lefekvés előtti mesét. A nagyobbik lurkó már az iskolából hazaérve egyedül tanul, de az a szabály, hogy ha végzett, fel kell hívnia a mamát-papát és magyarul felmondani nekik a leckét,- így még inkább rögzül az infó-, vagy elmesélni, hogy épp mi volt a suliban. Így egyrészt aktívan kiveszik a részüket a gyerek életéből, folyamatos kapcsolatban vannak és az sem utolsó szempont, hogy a kicsik másokkal is folyamatosan beszélnek magyarul, nem csak velünk.

Forrás: getty images

Nyári tábor helyett

Amikor elérkezik a nagyobbiknál a nyári tábor ideje, akkor rendszerint egy magyar tábort választunk, olyat, ahova reggel vinni, este hozni kell a gyereket. Ilyenkor a nagypapáéknál van pár hetet, ez pedig igazán megacélozza a kapcsolatukat. Idén nyáron a kisebbel is el tudjuk majd kezdeni a táborozást.

Utazás kettesben

Ha úgy jön össze, évente egyszer kettesben is elutazunk a feleségemmel pihenni valahova, olyan is sokszor előfordul, hogy Magyarországra megyünk haza wellnessezni. Ilyenkor a gyerekek a nagyszülőknél vannak, ha pedig ovi-suli időszak van, akkor a nagyik ruccannak ki hozzánk „bébiszitterkedni”.

Nincs ajándékozás: helyette közös nyaralás, síelés van

Nagyon szeretjük a szüleinket és már a gyerekek születése előtt is rengeteg közös programot csináltunk. Végtelenül fontosnak tartjuk, hogy a családunkkal közös élményeket szerezzünk és ezt a szemléletet a gyerekeinknek is átadjuk. Épp ezért találtuk ki, hogy mi felnőttek, semmilyen ünnepen nem ajándékozzuk egymást, a meglepetésre szánt összeget mindig félretesszük és amikor tehetjük, elmegyünk belőle együtt nyaralni, vagy síelni. Ilyenkor általában apartmant bérlünk, így olyan, mintha egy fedél alatt laknánk mindannyian.