Borítókép: Így neveld magabiztosnak a gyerekedet

Így neveld magabiztosnak a gyerekedet

5 jótanács szakemberektől, amelyek segítségével fejlesztheted a gyereked önbizalmát.


Fotó: Europress

1. Dolgozz a saját önértékeléseden!
Ahhoz, hogy magabiztos gyereket nevelj, nélkülözhetetlen, hogy a saját önértékelésed rendben legyen. Az önbecsülés nem öröklődő, hanem tanult dolog – ha a te szüleid erre nem helyeztek kellő hangsúlyt gyerekkorodban, olyan hátránnyal indulsz, amit neked magadnak kell ledolgoznod. Ha tudatosan figyelsz erre, megtörheted a családi mintát, véget vethetsz a rossz beidegződéseknek! Légy olyan szülő, amire te magad mindig is vágytál. Írd össze, mit tettek a te szüleid azért, hogy növeljék az önbizalmadat, és mik voltak azok a hibák, amikkel gyegítették azt. Tartsd meg az első listán szereplőket, és szabadulj meg a másodikon felsoroltaktól. Ha egyedül nem megy, kérd szakember segítségét – megéri, hisz nem csak a gyereked, hanem te is profitálsz belőle.

2. Tarts pozitív tükröt a gyerekednek!
A gyerek önképét a korai években nem az formálja, hogy ő milyennek látja magát, hanem az, hogy milyen reakciók érkeznek a viselkedésére a külvilágból - állítják a szakemberek. Gondold végig: te pozitív vagy negatív képet mutatsz a gyerekednek önmagáról? Azt hallja tőled, hogy milyen jó vele lenni, vagy azt, hogy milyen nehéz, és hogy ő mennyire rossz? Érzi-e vajon a gyereked, hogy az ő vágyai, gondjai fontosak a számodra? Hogy komolyan veszed őt?
Nem csupán az önbizalma, de a fegyelmezés szempontjából is hasznosabb, ha pozitív képet mutatsz neki saját magáról - így a későbbiekben elég lesz egy homlokráncolás ahhoz, hogy a kölyök tudja, most valami olyat csinált, ami nem illik abba a fantasztikus gyerek imidzsbe, amit te építettél fel benne, és amit már ő is a magáénak vall.

3. Játssz vele sokat!
Az régóta köztudomású, hogy a gyerekek játékkal tanulnak, fejlődnek. Ha aktívan, testtel-lélekkel-aggyal részt veszel a játékában, te is rengeteget tanulhatsz róla - és magadról is. Azzal, hogy játszol az aprósággal, azt üzened neki: "fontos vagy nekem, rád fordítom az időmet, mert megérdemled, és mert jó veled lenni." Ezáltal az apróság értékesnek érzi magát, nő az önbizalma. Jó tehát, ha a játékot - bármilyen egyhangú is legyen olykor a számunkra - nem unalmas kötelességnek tekintjük, hanem a gyerekünk jövőjébe tett befektetésnek.

--pagebreak--


Fotó: Pinterest

4. Tartsd szemmel a barátait!
A gyerek jellemének fejlődésére a szülőkön kívül mások is hatással vannak: a tanárok, edzők, barátok, barátok szülei. Ahány ház annyi szokás - szokták mondani, és bizony ugyanannyi értékrend. Épp ezért hasznos, ha minél korábban megpróbáljuk megértetni a gyerekkel, hogy - bár természetesen elfogadjuk, hogy mások mások - az iránymutató mindig az legyen, amit otthon lát és tapasztal.
Figyeld a gyerekedet társaságban, figyeld, melyik barátja milyen hatással van rá, mit hoz ki belőle, hogy működik-e köztük a kémia, hogy erősíti-e a gyerekedet az illető vagy inkább megpróbálja elnyomni. Ha vészjósló jeleket látsz, lépj közbe időben, ne hezitálj!

5. Ne címkézz!
A gyerekek egy-kettőre magukra öltik azt a jelzőt, amit önmagukkal kapcsolatban a leggyakrabban hallanak a külvilágtól - és annak megfelelően fognak viselkedni. Ezért ne aggass a kölyökre olyan jelzőket, hogy "hiperaktív", "figyelemzavaros" vagy éppen "beteges" vagy "vézna", még ha ezek valóban jellemzőek is rá. Figyelj oda, hogy soha ne egyetlen tuljadonság alapján definiálja önmagát - ne ő legyen a "beteges" vagy a "problémás" gyerek az osztályban, mert így szegénykének nem marad más választása, mint hogy ennek a szerepnek megfelelően viselkedjen.

Szöveg: Kocsis Melinda

Szakértők véleménye a magyar gyerekek önbizalom problémáiról a szeptemberi Éva Kölyök mellékletében!