Borítókép: Helyzetek, amikor garantáltan elalszik a kisbabád Forrás: adamohammock.com

Helyzetek, amikor garantáltan elalszik a kisbabád

Emlékszem, friss anyukaként az alvás mikéntje, módja és időzítése kardinális része volt az életemnek. Gyakorlatilag hasonlított a gyerekkoromból ismert ki, kivel, hol, mikor, miért játékra; csak ennek anyuka verziójaként. Természetesen már a sokadik gyereknél jóval lazábban mennek ezek a helyzetek, de vannak szituációk, amikor Murphy, hogy elalszik a gyerek.

Sokszor lehet olvasni és jómagam is tudom, hogy fontos a rutin a gyerekünk életébe. Meg őszintén mondom, a sajátomban is. A dolgok sorrendje és nagyjábóli időpontokhoz kötöttsége sokat segített nekem abban, hogy kialakítsam a napomat, beosszam a munkám, házkörüli feladatokat, na meg a másik gyerekkel való foglalkozások, különórák számát.

6 év anyaság alatt a következő megfigyelésim voltak, a gyerekem alvásra való hajlandóságát tekintve:

  • Tökéletesen mélyen és egyedül mindenféle ringatás nélkül elalszanak, amíg elkészülök, hogy menjünk a védőnői státuszra
  • Bárhova megyünk autóval, az érkezés előtt 10-15 perccel ( ezt a mai napig nem nőtték ki)
  • Vendégek érkezése előtt, kizárólag rajtam, ringatva, engem el nem engedve

Na de viccet félretéve, amik viszont mindenképp segítettek abban, hogy kialakítsunk egy rutint az alvásokban:

  • Hordozó használata házon belül is akár.
  • Megfelelő számú szabadlevegőn sétálás, levegőztetés.
  • Adamo hintában még akkor is elaludt a kisbabám, amikor a nagytestvére alatta, körülötte járt körtáncot, duplózott, játszott

Láthatjuk tehát, hogy egy pici segítséggel tudunk rendszert vinni az altatásokba, amikkel a saját életünket is megkönnyíthetjük. És ugye kisbabás anyukáknak azt a tanácsot szokták mondani, hogy aludjanak, amikor a baba is alszik, tehát lényegesen javulhat a kedélyállapotunk, türelmünk; ha mi is kipihentek vagyunk és minden kisebb szundítás után, “újult” erővel tudjuk előről kezdeni teendőinket.

Én sokszor beleestem abba a hibába, hogy amikor aludtak a gyerekek este, elúszott az időm telefonnyomkodással, aztán csak nehezebben ment az alvás. Íme néhány jógapóz, amivel tudsz ezen segíteni.