Borítókép: Gyermekeink jövője Forrás: www.gettyimages.com

Gyermekeink jövője

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, ritkán jut eszünkbe, hogy gyermekünk nagykorúvá válása pénzügyileg megterhelő feladat. (x)

A Babakötvény ideális segítséget nyújt abban, hogy könnyebben vegyük az akadályokat.

Bárki, bármekkora összeget utalhat

2005. december 31-e után született gyermekek számára az állam 42 500 Ft életkezdési támogatást tart nyilván egy letéti számlán a Magyar Államkincstárban. De sokan nincsenek vele tisztában, hogy e számlán az induló támogatás mindössze az infláció mértékével megegyezően kamatozik, vagyis például az elmúlt évben nem gyarapodott.

Ugyanakkor ez az összeg a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával évente +3% kamatprémiummal gazdagodik, sőt az éves befizetések mértéke alapján további állami támogatások (10%, de max. évi 6 000 Ft) gyarapítják. A számla megnyitása után a fent említett összegek automatikusan Babakötvénybe kerülnek befektetésre.

A számlára bárki bármekkora összeget átutalhat, így családtagok számára az ünnepek, a születés,- és névnapok alkalmával jelentkező ajándékproblémák egyszerűen és hasznosan megoldhatók.

Forrás: www.gettyimages.com

Ötezer forintért 2,3 millió?

A Kincstári Start-értékpapírszámlán gyarapodó összeghez a gyermek 18 éves korában juthat hozzá. A futamidő során felhalmozott megtakarítást a fiatal felnőtt a tanulmányok finanszírozása mellett lakhatásra, a pályakezdés megkönnyítésére vagy a gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére használhatja fel.

Ha idősebb gyermek számára akarunk takarékoskodni, tudnunk kell, hogy leghamarabb a számla megnyitása után három évvel vehető fel a megtakarítás.Számítások szerint, minden évben 3% inflációt feltételezve, havi ötezer forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió Ft takarítható meg.

Mit kell tenned, hogy ekkora összeggel vágj neki a nagybetűs életnek?

A Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán egyszeri, személyes rendelkezés során nyitható meg, díjmentes számlavezetés és automatikus befektetési szolgáltatás mellett.

Előzetes online időpontfoglalás lehetséges a Kincstár honlapján keresztül, az ügyfélregisztráció szolgáltatás igénybevételével pedig jelentősen rövidíthető a számlanyitás ügyintézési ideje. Ezen felül a Kincstár ügyfelei ingyenes SMS szolgáltatás keretében értesítést kapnak a számlán történő jóváírásokról. A számlanyitáskor elektronikus forgalmazási csatornák használatára jogosultság igényelhető, melyek által kényelmesen, otthonról interneten (WebKincstár), okostelefonon (MobilKincstár) vagy call-center közreműködésével (TeleKincstár), telefonon keresztül is intézhetők a befektetések.

Forrás: www.gettyimages.com

Más a helyzet, ha már elmúlt 10 éves a gyermeked

Jó ha tudod, hogy a 2006. január 1-je előtt született gyerekek részére is nyitható Start-értékpapírszámla, de ők nem jogosultak a 42 500 Ft-os állami támogatásra, hanem a számla megnyitásakor kell induláskori összegként 25 000 Ft-ot befizetni. A teljesített befizetések után azonban a gyermek ugyanúgy jogosult a kamatokra és az éves állami támogatásra.

Összefoglalva a Babakötvény előnyei:

- bármilyen kis összegért lehet venni Babakötvényt, hiszen az alapcímlete 1 Ft

- a befizetendő összegnek nincs alsó és felső korlátja

- tetszőleges intenzitással vásárolható, amikor épp rendelkezésre áll megtakarítható összeg

- a befektetett tőke garantáltan az előző év átlagos inflációja felett 3%-kal kamatozik

- az éves befizetések után további 10%-os állami támogatás jár (évi max. 6 000 Ft)

- a Babakötvényen elért kamatjövedelem adó, illeték- és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen felvehető

- egyszerű, mivel elég egy állandó havi átutalási megbízás a befizetni szánt összegről és más dolgunk a gyermek nagykorúvá válásáig nincs vele.

További információ: www.allampapir.hu