Sértő, vagy nem sértő a "gyerekmentes övezet"? - vélemény apa szemmel

Borítókép: Sértő, vagy nem sértő a "gyerekmentes övezet"? - vélemény apa szemmel Forrás: Getty Images
Vannak olyan szállások, ahova nem viheted magaddal a gyereked. Mit teszel ilyenkor?

Azért is imádjuk az őszi időszakot a feleségemmel, mert ilyenkor hamarosan elérkezik számunkra a közös „kimenő” ideje, vagyis, amikor kettesben elutazunk valahova wellnessezni. Általában belföldre megyünk, de volt már olyan is, hogy átugrottunk a szomszédba egy hosszú hétvégére a hegyek közé. Ilyenkor a srácok a nagyiéknál vannak, nekik is jó kikapcsolódás és nekünk is, de már többször előfordult az is, hogy az őszi, vagy épp a téli síszünetet összekapcsolva a kettőnk szabadságával, közösen mentünk el valahova pancsikolni, szaunázni, kirándulni, egyszóval pihenni. Alapvetően szeretünk a gyerekeinkkel utazni, mert örülünk, ha minél több mindent megmutathatunk, megtaníthatunk nekik egy-egy kiruccanás alkalmával, de azért az is jól esik, ha néha csak kettesben bújunk el a világ elől pár napra.

Forrás: GettyImages

Nemrég épp átnyálaztam a neten a szállodakínálatot, és több helyen is olyan szövegre bukkantam, mint: „gyerekmentes szállás”, vagy akár „gyerekmentes wellness részleggel”. Utóbbit mondjuk könnyen meg tudom érteni, hiszen ki ne vágyna a szabadsága töltésekor csendre és nyugalomra, amit hát a nagy gyerekzsivajban nem mindig lehet megvalósítani, valljuk be – legalábbis, ha az én kölykeimből indulok ki. Szóval tök jó, vagy olyan részlege a wellnessnek, ahova csak bizonyos életkor felett lehet betérni, sőt, még olyan is van, hogy „csendes wellness”, ahova senkinek nem ér a hangos szó. Véleményem szerint ez kiváló hozzáállás, hiszen a szálláshelyeknek tudniuk kell minél több vendég igényeit kielégíteni, és igen, meg lehet érteni azt, hogy valaki egyáltalán nem vágyik zajongásra maga körül.

Ugyanilyen apropóból meg kéne, hogy értsem azokat a hoteleket, szállodákat is, akik alapból nem fogadnak gyerekeket, hogy teljeskörűen biztosítani tudják a vendégeik nyugalmát. De kérdem én, mi van akkor, ha az én gyerekeim történetesen egész fegyelmezetten viselkednek, - például életkoruk okán már meg lehet velük értetni, hogy ez egy „felnőttesebb szállás”, és akkor sem vihetem őket magammal a pihenésre, már pedig én pont azt a létesítményt szeretném már jó ideje kipróbálni.

Forrás: GettyImages
Oké, persze mondhatnák, hogy „apuka akkor most menjen máshova”, de azzal nem számolnak, hogy vannak szülők, akik egyszerűen nem tudják úgymond másra bízni a gyerekeket? Hiszen nem minden családban vannak nagyszülők, lelkes, vállalkozó szellemű rokonok és barátok, akik egy kis kiruccanás idejére el tudják látni a kicsiket.

És persze az is benne van, hogy lehet, hogy nem is akarom másra bízni a gyerekem, mert meggyőződésem, hogy ha van némi szabadidőm, azt vele (is) szeretném megosztani. Félreértés ne essék, nem bírálat ez a részemről, inkább csak lázas kérdésfeltevés, hogy ilyen esetekben mit lehet tenni. Ti próbáltatok már „gyerekmentes övezetbe” gyereket vinni? Mi lett a vége? Netalán kértetek engedélyt a szállodától? Vagy élből elutasítjátok az ilyen helyeket? Ha van bármilyen tapasztalatotok, küldjétek el kommentben a cikk alatt!