A rock and roll a romlás előszobája? Már nem ciki, hanem menő a fogszabályzó? - Olvass bele mostani számunkba!

Borítókép: A rock and roll a romlás előszobája? Már nem ciki, hanem menő a fogszabályzó? - Olvass bele mostani számunkba!
Olvass bele mostani számunk legjobb írásaiba!

Miért nem baj, ha a gyerek rockzenésznek áll?

Régen úgy tűnt, a rockzene a romlás előszobája. Szex, drogok, rock and roll, csak más sorrendben. Sokfelé megfordultam, de egyetlen olyan emberrel sem találkoztam, aki a csajozás kedvéért kezdett volna zenélni. Lehet, hogy menet közben mindenki rájön, hogy tényleg megkönnyíti a dolgot, de csajozási célra az se rossz, ha valaki költőnek adja ki magát, vagy gazdagok a szülei, ez mind érdekessé tehet valakit. Ami miatt a zenélést igazából csináljuk, az az, amikor a dobos beüt négyet, mi meg az utolsó pillanatban kisujjal tökig tekerjük a hátsó potmétert a gitáron, és akkor egyszerre csak megtörténik a csoda: megszólal a banda. Dolgozunk, együtt. Próbáljuk együtt tartani saját magunkat, kiszívjuk a próbáról notóriusan késők vérét, zenét és szöveget írunk, világok harca által alakulnak ki a refrének, ideológiák feszülnek egymásnak, hogy ez a verze lopás-e, s ha igen, mekkora, hangszíneken tökölünk hónapokig, koncertet szervezünk, egyszóval felkészülünk a felnőtt életre.

Óriási kulturális utazás. És bár érvényesnek tűnik a tétel, hogy a 60-as évek óta évtizedről évtizedre kevesebb fontos zenekar tör a felszínre, egy mai kezdő zenekar összehasonlíthatatlanul jobb, mint szinte bárki a 80-as években. Tudják, mennyibe kerül ma egy használható gitár? Majdnem ugyanannyi forintba, mint 1990-ben. Tudják, mitől speciálisak az AC/DC által használt akkordok? Ha nem, két kattintással megnézhetik. És igen! Én is láttam! A Highway to hell riffjébe hüvelykujjal is bele kell fogni. Na, ez régen nem létezett. Anno nekünk volt Szombathelyen egy kazettánk, egyik oldalán a Black Flagtől a Damaged, a másik oldalán egy Chaotic Dischord nevű Sex Pistols-imitátor banda, aminek azóta sem akadtam nyomára. Meg volt a városban két Dead Kennedys lemez. Ezekből próbáltuk kiókumulálni, milyen a punk. Nem mondom, hogy rossz projekt lett volna, meg akkor még legalább kaptunk pofont rendőrtől, aminek volt némi ideológiai sportértéke. Ma meg mindent meg lehet tudni, hogy van. Billy Gibbons-gitáriskola? Nesze, paraszt! Nem agyonnyúzott VHS-kazettákon ül az ország három nagy művésze, mint kobold az aranyán, a szent mollskálákkal.

Gyerek szemüvegben, fogszabályzóval - Nem ciki, sőt: menő

Jóllehet a szemüveg és a fogszabályozó ma már nem ciki, nem árt, ha a gyerekeinket felkészítjük, miként reagáljanak a beszólásokra. Nuridsány Eszter szerint olyan tömör, de érthető kommunikációs panelekkel kell felvérteznünk a gyereket, amelyekkel le tudja szerelni a csúfolódókat. Ilyen mondatokkal reagálhat: „Szerintem piszok jó ez a szemüveg. Jól látok vele, nincs gond.” Vagy: „Örülök, hogy megkaphattam ezt a fogszabályozót, mert szép lesz a fogsorom, mire felnövök.”

Ha ennek ellenére nem áll le a csúfolódás, akkor az oviban vagy a suliban kell kezelni a problémát, azaz beszélni kell a pedagógussal vagy az érintett szülőkkel. A pszichiáter azt tanácsolja, hogy mindenképpen maradjunk higgadtak, kezeljük konstruktívan a helyzetet. De korántsem biztos, hogy ezekről a csúfolódásokról értesülünk. A legtöbb gyerek nem feltétlenül osztja meg azonnal a szülővel a vele történt negatív eseményeket, sokuknak idő kell ahhoz, hogy beszélni kezdjenek. Nuridsány Eszter szerint gyeljünk arra, hogy a gyerek mikor nyílik meg nekünk. Vannak, akik vacsoránál, mások az esti fürdésnél, vagy elalvás előtt. De ehhez az kell, hogy ezekben a pillanatokban velük legyünk, foglalkozzunk velük, figyeljünk rájuk.

Ha nem beszél a negatív élményeiről, akkor is lehetnek külső jelek, amelyek arra utalnak, hogy valami nincs rendben: például csikorgatja a fogait, tikkel, romlanak a tanulmányi eredményei. A pszichiáter szerint nem valószínű, hogy ezeket a jeleket önmagában a szemüveg vagy a fogszabályozó váltja ki. Valószínűbb, hogy a szorongásnak és az önbizalomhiánynak más okai vannak.

Általában egy magabiztos gyereknek nem okoz gondot, ha akár szemüveget, akár fogszabályozót kell viselnie, és az eset- leges „támadásokat” is le tudja reagálni. Az, hogy egy gyerek mennyire biztos magában, jelentősen függ attól, hogy a szülei mennyire biztosak magukban. Ha a szülők szoronganak, nagy eséllyel a gyerek is szorongani fog. A pszichiáter szerint ennek leküzdésében sokat segíthet, ha a gyerek minél több alkotó tevékenységet végez, ami lehet kézműves tevékenység éppúgy, mint zenélés vagy sport.