5+5 szuper program hétvégére és március 15-re

Borítókép: 5+5 szuper program hétvégére és március 15-re Forrás: Szélforgó
Bár március 15. idén nem kapcsolódik hosszú hétvégéhez, mi most heti ajánlónkban mégis egy kalap alá vesszük őket: 5 szuper hétvégi családi programötlet mellett március 15-re is ajánlunk 5 nagyszerű eseményt.

Bunkertúra kökörcsinekkel

Itt a tavasz, irány a természet! Vasárnap Esztergom mellett, a felhagyott szovjet katonai lőtéren tehettek könnyű sétát. Az út során felmentek a Kis-Strázsa-hegy kilátótornyába, melyet cirill betűs graffitik díszítenek, majd megnézitek a VII. számú hadifogolytemetőt, és egy földalatti betonbunkerbe is lementek. A helyszín ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, a lőtér fokozottan védett terület, ezért csak vezetővel látogatható. A túra során nem csak a katonai múltat idézitek fel, de megismerhetitek a természeti értékeket is: márciusban és áprilisban még láthattok kökörcsineket, nőszirmokat és egyéb nyílt homoki gyepekre jellemző növényfajokat.

Tavaszváró családi délután

Ha viszont azok közé tartoztok, akik még várnak a melegebb időre, és szívesebben készültük a napsütéses tavaszra bent, a jó melegben, vagy már megvolt a hétvégi séta, túra, kirándulás, akkor ajánljuk figyelmetekbe a Kulturkúria tavaszváró családi délutánját, amelyen fellép a Góbi Rita Táruslat Hacukaland című darabjával, a Katáng zenekar Tarkabarka dalok koncertműsorával és természetesen a kézműves játszóházban is kedvetekre alkothattok.

Forrás: Szélforgó

Társasjáték Fieszta

Társasjáték Fieszta címmel, 2023-ban három alkalommal családi társasjáték napok kerülnek megrendezésre a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban. A második alkalomra március 11-én, szombaton kerül sor. A társasjáték napon a betérő vendégek gyermek, családi és stratégiai társasjátékokat próbálhatnak ki a Társas Központ Egyesület és a Társasjáték Csoport játékmestereinek segítségével, valamint megismerkedhetnek a gó táblás játékkal is a KMO-ban működő Barcza Gedeon GÓ klubnak köszönhetően. Minden alkalommal házi versenyek színesítik a programot.

Forrás: Szélforgó

Beporzók napja

A Magyar Természettudományi Múzeum március 11-én, szombaton 9.00 és 14.00 között rendezi meg a Beporzók napját. Ezen a napon színes természettudományos ismeretterjesztő előadásokkal, interaktív programokkal, gyermekkoncerttel, mesesarokkal, kézműves foglalkozásokkal és Európa legnagyobb beporzó-tárlata, a Tehetsz Méh Többet - Zümmögés a múzeumban című kiállítással várják az érdeklődőket a szervezők.

Legyél te is huszár!

Melegítsetek március 15-re a Corvin Művelődési Ház hétvégi programján. A 6-12 éves korosztálynak ajánlott játszóházban a hagyományok, a történelem és a természettudományok varázslatos világában kalauzolják el a családokat vasárnapi élményprogramok. A játékos felfedezőnapokon minden érzékszervünkre hatva segítenek felfedezni ezeket az érdekes témákat az interaktív és kreatív feladatok. A családi délelőttöket a Budaörsi Régészeti Múzeum „Utazó Múzeum” programja hozza el számotokra az Erzsébetligeti Színházba.

Forrás: Szélforgó

Budavári forgatag

Idén a Budavári Palotanegyed számos pontján zajlanak március 15-ei ünnepi események. Szabadtéri kiállítás, múzeumpedagógiai foglalkozás, rajzfilmvetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai várják a kikapcsolódni vágyó családokat a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palota több helyszínén. A Várkert Bazár, a Csikós udvar és a Lovarda is helyet ad majd március 15-én azoknak a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a kicsiknek és a nagyobbaknak.

Forrás: Szélforgó

Ingyenes nyílt nap az Országházban

2023. március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők 10:00 és 18:00 óra között ingyenesen tekinthetik a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. Március 14-én és 15-én A magyar törvényhozás ezer éve című kiállítás is ingyen tekinthető meg 9 és 17 óra között.

Forrás: Szélforgó

Huszáros nap a Skanzenben

A március 15-i hosszú hétvégén korabeli viseletbe öltözött huszárokkal elevenítik fel a Skanzenben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét. A Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be a múzeum területét ezen a napon, akik ügyességi játékokkal, bemutatókkal, huszárkiképzéssel hozzák közel a huszárok mindennapjait, és mutatják be katonai képességeit, viseletét, fegyvereit. Az érdeklődő „kis huszárok” megismerkedhetnek a március 15-i ifjak történetével, próbára tehetik tudásukat a kiképző iskolában és zenés-táncos verbuválás során felcsaphatnak katonának. Nem maradhatnak el a kézműves foglalkozások sem, ahol elkészíthetik a látogatók a 48-as viseletek elengedhetetlen kellékeit.

Forrás: Szélforgó

Március 15. a Vármúzeumban

A BTM Vármúzeum nagyszabású, egész napos eseménnyel emlékezik meg az 1848-as forradalomról, és egyúttal búcsúzik két, nagy népszerűségnek örvendő időszaki kiállításától is. A Kádár (játék)katonái és a Középpontban a középkor 7. – Ágyúgolyó és pohár című tárlatok egész napos finisszázsán számos családi program várja az érdeklődőket. A játékos kézműves foglalkozások, szórakoztató bemutatók korhű öltözettel és felszereléssel, ismeretterjesztő tárlatvezetések a lehető legkülönfélébb korosztályokat szólítják meg.

Forrás: Szélforgó

Március 15. a Nemzeti Múzeumban

Március 15-én 10:00-18:00-ig várják az érdeklődőket családi programjaikon a Nemzeti Múzeumban! Minden program ingyenesen látogatható, de bizonyos események regisztrációhoz kötöttek. A nap folyamán felfedezhetitek a múzeum kincseit, játszhattok múzeumi társasjátékokat, részt vehettek családi kincskereső programon, nyomon követhetitek Petőfi Sándor életét, de akár forradalmi tárgyakat és süteményeket is készíthettek.

Forrás: Szélforgó