Borítókép: Balkezes az első bében

Balkezes az első bében

Amikor a lányom elsőbe ment, mindent nagyon gondosan próbáltunk előkészíteni. De volt valami, amivel nem tudtam, hogy van-e feladatom, csak reméltem, hogy nincs. Hanna ugyanis balkezes.

Balszerencse, balítélet, ballépés, balfék. A „bal” előtag minden európai nyelvben az esetlent, az ügyetlent, a rosszat, a félresikerültet jelenti, kultúránk vitathatatlanul a jobb jobbságára épít. Talán nem véletlen, hogy a balkezességről szóló kiadványokban szinte mindig van egy vigasztaló rész, amelyben felsorolják azokat, akik balkezesként – vagy annak ellenére – sokra vitték. Barack Obamaa friss kiadványokban biztosan benne van. Most Nagy Sándortól a mintegy ötezer oldalnyi tükörírással írt naplót hátrahagyott Leonardo da Vincin át Bill Gatesig tart a lista. Persze ezek az élettörténetek elfedik azt, hogy a balkezesség igazából mit jelent.


fotó: Éva magazin / Europress

Melyik agyféltekéd domináns?
Azt, hogy mitől lesz valaki bal- vagy jobbkezes, és hogy mióta domináns a jobbkezesek jelenléte az emberiség történelmében, sok tudomány kutatja. Ma már megdőlt az a korai magyarázat, miszerint azért vannak többségben a jobbkezesek, mert az ember hamar rájött: ha baloldalt kap sebet a harcban, nagyobb eséllyel hal meg, és emiatt a pajzsot a bal kézben, a fegyvert pedig a jobban tartva harcoltak. A nemrég napvilágot látott spanyolországi ősemberleletek szerint – hiába a pattintott kőkorszak mindkét oldallal használható szerszámai – már az őskorban sokkal több volt a jobbkezes. A különböző emberábrázolások – a barlangfestményektől aportréfestészetig – mind a jobbkezesség uralkodó arányára vallanak. Agenetika azt már kimutatta, hogy ha mindkét szülő balkezes, akkor a gyermekeik 70–80 százalékban balkezesek lesznek, de miközben a gének felelőssége vitathatatlan, az is kiderült, hogy nem kizárólag ez a meghatározó. Hiszen akkor az egypetéjű ikrek ugyanazon kezének kellene dominánsnak lennie, pedig ez nincs így. Anélkül, hogy mélyebb tudományos magyarázatokba belemennénk, el kell fogadnunk, hogy abalkezesség öröklődik, és az emberi agyban alakul ki.

--pagebreak--

A balkezesség is relatív
Igazából ez nem fekete-fehér állapot: a bal- vagy jobbkezesség ugyanis egy skálán mérhető, és bizony nem egyforma mértékben vagyunk balkezesek és jobbkezesek sem. Az sem teljesen egyértelmű sokszor, hogy melyik szemünk, melyik fülünk vagy melyik lábunk a domináns, és így az, hogy az ember melyik oldala erősebb, végtelen kombinációból alakul ki. Komoly, tudományos megalapozottságú dominanciatesztek léteznek, de néhány otthon is elvégezhető feladat valószínű választ ad arra, hogy családtagjaink milyen mértékben bal- vagy jobbkezesek.


fotó: sxc.hu

Kérjük meg gyerekünket, kukucskáljon be a kulcslyukon, kapcsolja fel a lámpát, hívja fel a nagyit a mobilunkkal, vagy vegye fel a nadrágját – és ha többször is ugyanúgy végzi ezeket a feladatokat, akkor megalapozottan sejthetjük, hogy akukucskáló szeme, a kapcsolón lévő keze, a telefonáló füle és a támaszkodó lába a domináns. Az, hogy egy ember végül jobb, bal vagy vegyes dominanciájú, tehát hogy az agyának melyik féltekéje irányítja inkább, általában a nyolcadik életévig, az iskoláskorra dől el. Már ha a gyerek addig szabadon tehetett-vehetett a világban, és használhatta a neki kényelmesebb kezét, lábát, szemét, fülét!

Ki mennyire balkezes? Teszteld magad!
– Képzeld el, hogy viszket a hátad közepe! Melyik kezeddel vakarod meg?
– Kulcsold össze a két kezed! Melyik hüvelykujjad van felül?
– Képzeld magad egy koncertre, és kezdj el tapsolni! Melyik kezed fedi inkább a másikat?
– Képzelj magad elé valakit, akire rákacsintasz! Melyik szemedet hunyod be?
– Két karodat tedd a hátad mögött egymásra! Melyik karod tartja a másikat?
– Valaki veled szemben kiabál, de te nem hallod jól a szavakat. Melyik füled mögött formálsz tölcsért, hogy jobban hallj?
– Egyik kezeden számolj háromig úgy, hogy a másik kezed mutatóujjával sorra veszed a három ujjat. Melyik mutatóujjad lesz a kiszámoló?
– Csörög a telefon. Amikor felveszed, melyik füledhez emeled a kagylót?
– Nyújtott karral mutass egy távolabbi tárgyra. Ezután felváltva csukd be az egyik, majd a másik szemed. Melyik szemmel nézve látod a tárgyat továbbra is az ujjaddal egy vonalban?
– Képzeld el, hogy gurul feléd egy labda! Melyik lábbal rúgnád vissza, ha azt akarod, hogy messzire guruljon?
Nagyon kevesen vannak, akik a fenti 10 feladat mindegyikét ugyanazon oldali testrészeikkel oldják meg.

Az átszoktatás kockázata
Ma már sokan és sok helyen megmosolyogjuk azt, aki kivetnivalót talál egy balkezesben, de az, hogy a balkezes gyereket nem szoktatják át a jobbkezességre (megannyi, szintén az agyában végbemenő, akár komoly elváltozást is okozva ezzel neki), nem olyan régóta van így. „Hozzám sokan telefonálnak. Szülők, akik azt hitték, könnyebb lesz agyereküknek jobbkezesnek lenni a világban, és ezért megpróbálták átszoktatni őket. Amikor a gyerek dadogni kezd, akkor jön az ijedtség, okkal. És sajnos nem csak szülők gondolkodnak így. Még ma is látok óvónőt, aki a gyereket arra kéri, hogy aszebbik kezével dolgozzon” – mondja Kiss Erzsébet, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének – merthogy ilyen is működik már hazánkban – elnöke.
Milos Sovák cseh orvosprofesszor az átszoktatás elsődleges következményeiként a szakirodalom emlékezetzavart, olvasási-helyesírási nehézségeket, gyors fáradékonyságot, finommotoros mozgási és beszédzavarokat említi. Ezekből közvetetten kisebbrendűségi érzést, bizonytalanságot, magatartászavarokat, szorongást és megannyi neurotikus és/vagy pszichoszomatikus tünetet eredeztetnek.

--pagebreak--

Jobbkezesekre szabott a világ
Kiss Erzsébet 2009-ben különböző településeken mintegy 3000 óvodás körében végzett felmérést. A vizsgálat egyszerű: megkérte az ötéveseket, hogy rajzolják körbe a kezüket.„Biztos, hogy a papíron szereplő kéz anem domináns, és a rajzoló adomináns keze. A nem reprezentatív eredmények szerint az ovisok körülbelül 17 százaléka balkezes, de több mint 3 százalékuknál, majd’ 100 gyereknél még mindig találtunk átszoktatásra utaló jeleket – mesélte Erzsébet, aki az egyesület mellett külön boltot is nyitott a balkezesek számára. – Van, aki nem érti, minek kell a balkezeseknek bolt. Sokszor volt már, hogy mindaddig ez könnyed beszélgetőtémának tűnt, amíg arra nem kértem a szülőt, vágjon bal kézzel az ollóval. Aztán ledöbbennek, és nagyon megkönnyebbülnek, amikor balkezes ollóra cserélhetik a hagyományosat. Minden olyan eszköz, ami forog, a jobbkezesnek áll kézre, a balkezesnek pedig pont nem. A hegyező, akonzervnyitó, az óra felhúzója, a krumplihámozó, akulcs a zárban és a kancsó csőre is rossz helyen van.”


fotó: Pinterest

Egy figyelmes pedagógus
Az életünk során talán soha nem kerül annyira reflektorfénybe a balkezesség, mint az iskola első évében.Tóth Lívia pedagógus az osztályában a balkezeseket a pad bal oldalára ülteti, hogy a könyökükkel semmiképpen ne zavarják egymást a padtársak. „Becslésem szerint nálunk az alsó tagozatosok 14 százaléka balkezes. Egy óvodáskorú gyermek még ösztönösen fordítva lapoz a könyvekben, és az iskolában mindez megváltozik. Én a balkezes gyerekeknek bal kézzel szoktam megmutatni, hogyan vezessék a vonalat, de ez azért néha nehéz, mert jobbkezes vagyok.”

Hogyan tartsa a füzetet?
♦Sok minden van, amit egy jobbkezes úgy tud a leginkább megmutatni egy balkezesnek, ha ezt szemből teszi. Ilyen például a cipőkötés is. Más esetekben viszont a legjobb, ha a mozgássort egy másik balkezes mutatja meg.
♦„A töltőtoll világában teljesen maszatos lett az írni tanuló gyerek keze és füzete, de puha ceruzánál is jellemző ez” – mondja Lívia. Jó tudni tehát, hogy egy balkezes nebuló számára az sem mindegy, milyen ceruzával kezdi tanulni az írást. Abalkezességgel foglalkozók azt vallják, hogy az írni tanuló balkezes számára alegfeljebb HB puhaságú, háromszög keresztmetszetű ceruza teszi aleginkább lehetővé a helyes ceruzafogást és a tiszta munkát. „
♦A balkezesnek az akényelmes és a gerincet nem megterhelő író testhelyzet, ha a papírt vagy füzetet kissé jobbra elforgatja; ezáltal a papír jobb alsó csücske a teste középvonalával kerül egy vonalba, és így nem árnyékol saját magának, mert a kézfej alulról követi a ceruzát” – mondja a tanító. Emellett persze az iskolában az a bizonyos balkezes olló is nagy segítség a kisgyereknek.

Hasznos könyvek és honlapok
ı Diane Paul: Balkezesek kézikönyve – Minden, amit a balkezességről tudnunk kell (Maecenas Könyvkiadó, 2006)
ı Alfred Zuckrigl: Balkezes gyerekek (Akkord Kiadó, 1998)
ı Lauren Milsom: Balkezes a gyermek – Hogyan könnyítsük meg a dolgát
a jobbkezesek világában? (Gabo Kiadó, 2008)
ı www.balkezesek.hu – Magyarországi Balkezesek Egyesülete
ı www.balkezeseknek.hu – internetes balkezes webshop
ı www.balkezes.hu – cikkek, interjúk, ajánlott könyvek

Szöveg:Palotai Bori, fotó:Europress.Cikkünk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg.