„Anyának lenni a legeslegjobb dolog a világon!”

Borítókép: „Anyának lenni a legeslegjobb dolog a világon!”
Balla Eszter, Horváth Lili, Mandula Petra, Oroszlán Szonja, Tombor Sarolta és Váczi Rozi mesélt arról, mit jelent nekik az anyák napja.

Mint ahogy arról már többször hít adtunk, az Éva májusi száma a gyerekvállalás ezer arcával foglalkozik. Kihajtható címlapunkon négy szupermami - Gryllus Dorka, Egyed Anna, Bori és Király Edina - meséli el nem mindennapi történetét szoptatásról, örökbefogadásról, spermadonorról és otthon szülésről.

Most hat, az Évából is jól ismert nőt kértünk fel arra, hogy ossza meg gondolatait, érzéseit, benyomásait az anyák napjával kapcsolatban. A következő oldalakon Balla Eszter, Horváth Lili, Mandula Petra, Oroszlán Szonja, Tombor Sarolta és Váczi Rozi mesélnek.


Balla Eszter és kislánya, Emma, Fotó: Lábady István


Balla Eszter

„Bár az év számtalan napján ünneplem Anyukámat, azért a május első vasárnapja szerintem egy kedves alkalom, hogy felköszöntsem Őt. A férjem Anyukája is nagyon közel áll a szívemhez, férjem is jó kapcsolatban van az én Anyukámmal, így kislányunkkal hármasban közösen látogatunk el mindenkihez egy-egy szép csokor virággal és persze jó nagy öleléssel. E cikk megjelenésekor lesz az első "hivatalos" anyák napjám az oviban, tehát nem tudok még beszámolni róla. Mégis pontosan tudom, hogy utána vörös orral, révedező tekintettel botorkálok majd hazafelé egy bárgyú mosollyal az arcomon, amiről ez olvasható: Anyának lenni a legeslegjobb dolog a világon:)!!!”

--pagebreak--


Tombor Sarolta két fiával

Tombor Sarolta

„Az óvodai anyák napi ünnepségek a kedvenc emlékeim közé tartoznak. Ilyenkor elfelejtettem az átvirrasztott éjszakákat, a hajamba köpködött sárgarépát és azokat a végtelen órácskákat, amelyek alatt sikerült a homokozóból kiimádkozni a gyereket... Az óvónénink hatalmas titoktartás mellett, hónapokig készítette fel a gyerekeket a szereplésre, akik lázasan gyakoroltak mindenkivel a családban, csak én éreztem úgy, hogy az egészből ki vagyok rekesztve. Majd kilyukadt az oldalam a kíváncsiságtól, hogy vajon mi lesz az a tüneményes pár sor, amitől romba dől az ígéretem, hogy idén nem fogok sírni...Hiába kérdezgettem csepp magzatomat, hogy verset mond-e vagy énekel, a válasz tömör volt és könyörtelen: -Titok! Aztán egyik este a fürdőkádban ráncosra ázott kisfiam műanyag dinoszauruszai még megvívták aznapi ádáz élet-halál harcukat a kád szélén. A tirex ütemesen csapkodta fejével a velociraptort, és erre az ütemre énekelte Marci fiam vicsorogva, félelmetes torokhangon: "Kordé, kocogó taligakerék, Három véka jókívánság, áldjon meg az Ég!"


Tombor Sarolta kislányával

--pagebreak--


Fotó: Emmer László

Mandula Petra

„Kicsi korunktól úgy lettünk nevelve, hogy ezen a napon köszöntsük édesanyánkat, de amióta én is anyuka vagyok, azóta értékelem igazán az édesanyám "munkáját". Amikor megszületett az első kisfiunk, akkor döbbentem rá, hogy az én édesanyám is így szerethet engem, ahogyan én szeretem azt a pici babát! Igyekszem nem csak ezen a jeles napon megemlékezni anyukám iránt érzett szeretetemről, de ez a nap kifejezetten őróla szól. Nem mindig fizikailag, hiszen voltak évek, amikor rendszeresen külföldön voltam ilyentájt, de lelkileg mindenképp. Általában megbeszéljük, hogy milyen virágot kér anyukám (mert mindig virág a kérése, de sosem vágott), és még évekkel később is mutatja, számon tartja, hogy melyikünktől (hárman vagyunk testvérek) melyiket kapta, és milyen szépen virágzik.”

--pagebreak--


Horváth Lili édesanyjával, Tordai Terivel

Horváth Lili

„Az anyák napja mindig is különleges ünnepnek számított, de mióta én is anya vagyok, természetesen megduplázódott a különlegessége. Gyerekként virággal és saját verssel köszöntöttem mamámat, ma a virág mellé szép levelet kap. Mi nagy levelező család vagyunk, amit most már a nagyobbik, iskolás fiam is gyakorol. Verset is mondanak, amin bevallom, én mindig elérzékenyülök. Egyébként azt gondolom, hogy a mindennapokban is éreztetni kell és ki kell tudni mutatni a szeretetet az édesanyánk felé. :) Sokszor szaladnak oda a fiaim hozzám egy -egy virággal amit ők szedteka kertben, parkban. Nincs ennél jobb érzés!”


Gyermekkori kép: Lili és édesanyja

--pagebreak--


Oroszlán Szonja

"Az anyák napja nálam mindig is szent volt. Hatalmas csokorral és millió puszival szoktam megköszönni édesanyámnak, hogy ott van nekem, hogy számíthatok rá, és csodálhatom erejét és türelmét nap mint nap. Idén sajnos csak távolból tudom felköszönteni imádott Anyukámat, anyák napján, mert rokonokat látogatok egy másik kontinensen. Három unokabátyám közül az egyik Los Angelesben él, azon belül is Calabasasban, ahol sok amerikai sztár éli mindennapjait. Ott élnek a Kardashian lányok, Britney Spears és Jennifer Lopez is. Az egyik unokaöcsém pedig J.Lo ikreivel jár egy óvodába. A gyerekekkel már én is találkoztam, de híres anyukájukkal nem sikerült összefutnom. Jövő hét elején viszont anyák napi ünnepség lesz a minisuliban, ahol az anyukáknak szigorúan ott a helye. Én pedig - büszke és nem utolsó sorban kíváncsi - nagynéniként beülök majd a hátsó sorba, hátha..."

--pagebreak--


Váczi Rozi és kislánya, Lola, Fotó: Szilágyi Stefi

Váczi Rozi

„Anyák napjáról erőltetett iskolai műsorok jutnak eszembe, kötelező tökéletes artikulálása a daloknak és szögegyenes vigyázzba állás...Tavaly azonban picit más aspektusból élhettem meg ezt a napot: kétéves pici lányom kezébe virágot adott húgom, így köszöntött fel... Nagyon meghatódtam...”