Borítókép: "Anya, megmutatod a micsodádat?" Forrás: GettyImages

"Anya, megmutatod a micsodádat?"

Tette fel nekem a kérdést nemrég a kisfiam, én pedig hirtelen köpni-nyelni nem tudtam. Ami viszont a legnagyobb baj, hogy a meglepettségtől válaszolni se. Rédei Zsuzsanna gyerekpszichológust kérdeztem arról, hogy mit is kellett volna tennem ebben a helyzetben.

Mi a jó válasz?

„Egy családban, pláne ahol pici gyerekek vannak, ez egy olyan kérdés, amely gyakran előfordulhat, és ez teljesen normális is.” – nyugtatott meg rögtön az elején a szakember. „Minden a gyerekek előtt zajlik, hiszen nem tudunk elmenni WC-re vagy tusolni se anélkül, hogy ne jönnének utánunk, ne nyitnának ránk vagy akár ne ülnének végig ott velünk, amíg nem végzünk. Ám ha felteszik így, ebben a formában ezt a kérdést, a jó válasz erre az, hogy NEM. Nem mutogatjuk. Ám egy ’nem’ nem elég.”

Tökéletes alkalom lehet egy ilyen elmondani és elkezdeni megtanítani, tudatosítani a gyerekben, hogy csak úgy, kérésre nem mutogatjuk a dolgokat. Sem mi, sem pedig ő.

Meg kell húzni a határt

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy mostantól tetőtől talpig öltözzünk fel otthon és csakis garbóban lásson minket a gyerek. Sőt, arról sincs szó, hogy soha nem láthat minket meztelenül. „Azt pedig semmiképpen ne csináljuk, hogy ha véletlenül meglát minket öltözés közben vagy ránk nyitja a fürdőszoba ajtót, akkor sikítozva zavarjuk ki.” – jegyezte meg Rédei Zsuzsanna, aki szerint minden családban, minden gyereknél eljön az a pont, amikor a szülők is érzik, hogy változtatni kell.

„Nehéz meghúzni úgy a határt, hogy a gyerek is megértse ennek a valós okát. Olyan 3-4 évesen, amikor elkezdenek már jól beszélni és az önállóság útjára lépni, akkor azért már meg tudják érteni és lehet beszélni velük arról, hogy kinek mije is van. Ráadásul rengeteg jó könyv is van már, amelyek mese formájában segítenek a szülőnek és a gyereknek is elmagyarázni a különbségeket.”

Beszélgessetek róla, használd ki az alkalmat

„Az egészséges szexuális fejlődés és a nemi identitás kérdése összekapcsolódik azzal, hogy ez a mi testünk, illetve hogy hogyan is néz ki a mi testünk. Ennek a tudatos nevelése pedig nagyon fontos.”- folytatta a pszichológus, aki szerint egy ilyen szituáció tökéletes alkalom lehet arra, hogy elkezdjünk beszélgetni a gyerekkel a testéről, a fehérneműszabályról és a különböző érintési típusokról. „Ha mondjuk, bejön a gyermek fürdés közben, vagy öltözködés közben néz miket, menjünk a dolgok elébe és kérdezzük meg mi magunk a gyereket. ’Látom, hogy érdekel a dolog. Szeretnél beszélgetni róla? Kíváncsi vagy valamire?’

Semmiképp ne tekintsük tabunak a témát, mert az szorongást okozhat.

Óvodás, 3-4 éves kortól pedig fürdés után pedig bevezethetjük, hogy ’Anya/Apa most megtöröl téged, de a kukidat, nunidat, fenekedet neked kell magadnak, mert az egy olyan terület, ahova nem nyúlhat senki más, csak te’. Már ilyen korban fontos megtanítani a gyermeknek, hogy ez az ő teste, ő rendelkezik vele.”

Mint ahogy azt is érdemes mielőbb elmagyarázni, hogy bizony, ahogy vannak jó érintések, vannak rossz érintések is. Ezek elmagyarázásában és megértésében segíthet, ha megnézetjük velük ezt a finn animált kisvideót a fehérneműszabályról.

Végezetül azonban Rédei Zsuzsanna kiemelte, hogy ami a legeslegfontosabb, hogy mindig beszéljünk mindenről a gyerekkel. „Annál nincs rosszabb, ha valamit titokként, tabuként kezelünk. Pláne egy ilyen dolgot.”

Sajnos nem egy olyan sztár van, aki a családon belüli erőszak áldozatává vált. Ők azért vállalták fel a történetüket, hogy másoknak segítsenek. Nézd meg, kik ők: