Borítókép: Stresszeli a gyerekedet az iskola? Itt van 3 egyszerű, kipróbált tipp

Stresszeli a gyerekedet az iskola? Itt van 3 egyszerű, kipróbált tipp

Ezeket a stresszoldó módszereket rendszeresen alkalmazzuk otthon a gyerekkel, például ha nagyobb dolgozat előtt áll.

Nem annyira frenetikus anyai találékonyságomnak, mint inkább a gyermekem ösztönös késztetésének köszönhető, hogy a következő 3 egyszerű módszer az életünk részévé vált. Mindhármat tiszta szívből tudom ajánlani.

1)Írassunk dolgozatot anyával! (Egy másikat, nem a gyerekét)


A kép illusztráció. Fotó: Europress / Getty Images

Elsős volt a fiam, amikor dolgozatot még nem írt ugyan, de rendszeresen iskolásat akart játszani velem otthon. Imádtam ezt a korszakot: halomra gyűjtöttem a piros smiley-kat meg a szívecskéket a jól megoldott számtani és betűmásolási feladatokért. 

Ebből alakult ki aztán az a szokásunk – amit az alsó tagozat során végig megtartottunk –, hogy minden egyes dolgozat előtt mindketten készítettünk egy-egy feladatsort a másiknak. Tiszta haszon, hiszen dupla gyakorlás! A fiam megoldotta azt, amit én találtam ki neki, és ő is adott (kitalált, kigondolt!) nekem típuspéldákat, amiket aztán ő javított ki piros ceruzával – és nagy örömmel!

2)Osztályozzuk a tanárokat és az iskolát!


A kép illusztráció. Fotó: Europress / Getty Images

Életem első felsős fogadóórájára nem akartam készületlenül indulni. Voltak már saját, korábban megfogalmazott kérdéseim az egyes tanárokhoz, de azt is szerettem volna minél pontosabban tudni, hogy a gyerekem hogyan látja őket. Bár mesélt róluk folyamatosan (a felső tagozat elején a nagy változások hatására egészen megeredt a nyelve), de meg akartam neki adni azt az élményt, hogy ő is értékelhesse a tanári kart.
Egy papírra felírta sorrendben, hogy melyik tanár milyen tárgyat tanít neki, aztán adott egy-egy osztályzatot is a tanároknak. Ezután megindokolta nekem az osztályzását. Kiszámoltuk az iskola (vagyis az adott osztályzatok) átlagát is. Meg a legfontosabb tárgyakat tanító tanárokét. Hármas haszon itt is: megtanult hirtelenjében átlagot számolni, megfogalmazta a véleményét az egyes tanítási módszerekről, és felelős módon megindokolta az értékelését. Végre ő volt a nyeregben!

3)Rajzoljuk le a baráti kört!


A kép illusztráció. Fotó: Europress / Getty Images

A fiam ezt egyszer spontán módon kezdte el csinálni, de annyira jó ötletnek tűnt, hogy később is beszélgettünk róla, és azóta is biztatom, hogy tegye meg újra. Rajzolt egy kört, majd ebbe beleírta a legjobb barátainak a nevét. Aztán rajzolt az első kör köré egy második, nagyobbat, oda jöttek a még szintén elég közeli barátok. A harmadik koncentrikus körbe a haverok kerültek, míg a körökön kívül néhány elvetemült figura neve állt.
Ha félévente rajzolna egy ilyet, remekül követni lehetne a szociális kapcsolatainak alakulását. Persze, az időről időre bekövetkező „öri harik” is nyomot hagynának a barátság-térképeken, de ez szintén jó ürügy lehet egy kiadós beszélgetésre.