Koleszterincsökkentő csirkés curry

Borítókép: Koleszterincsökkentő csirkés curry Forrás: Corvina Kiadó, Dale Pinnock: Gyógyító konyha 2.
Ki ne szeretné a curryt? Ez a laktató étel hamar a családom kedvence lett, de népszerű lehet bármilyen baráti összejövetelen: bátran nevezhető ugyanis a világ egyik legjobb egytálételének. A csirke helyett halat, tenger gyümölcseit vagy tofut is használhatunk.

HOZZÁVALÓK (1 adag):

  • olívaolaj a főzéshez
  • 2 nagy lila hagyma, apróra vágva
  • 6 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 400 g vöröslencse
  • 800 ml zöldségalaplé
  • 2-3 evőkanál madras currypaszta (vagy kevésbé csípős fajta)
  • 6 közepes csirkemell darabokra vágva
  • 300 g bébispenót-levél
  • zsíros natúr joghurt a tálaláshoz (elhagyható)
  • tengeri só és fekete bors

Elkészítés:

  • Melegítsünk olívaolajat egy lábosban, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd pirítsuk 4-5 percig, míg meg nem puhul. Tegyük bele a lencsét, öntsünk hozzá egy kis alaplét, és főzzük tovább. Apránként adagoljuk a folyadékot, míg a lencse meg nem fő és meg nem puhul, mintha rizottót készítenénk.
  • Ha a lencse elkezd megpuhulni és felhasadni, adjuk hozzá a csirkét és a currypasztát, majd keverjük össze alaposan. Folytassuk a párolást és pótoljuk az elpárolgó folyadékot, amíg a csirke meg nem fő.
  • A bébispenótot az utolsó pillanatban adjuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, főzzük tovább addig, amíg a spenót össze nem esik. Azonnal tálaljuk. Tehetünk a tányérra egy kanál joghurtot.

Receptünk Dale Pinnock: Gyógyító konyha 2. című könyvéből van.

Dale táplálkozási szakember, pirulák helyett ételekkel gyógyít: fogásai a lelket is melengetik, és bizonyos testi problémák esetén is jót tesznek – hogy melyiknél, azt minden receptnél feltünteti. Fotók: Corvina Kiadó