Megnéztem a Kölcsönlakás című filmet, és eszembe jutott, hány emlékezetes otthonom volt már. Szám szerint hat

Kölcsönlakás,Dobó Kata,Oroszlán Szonja
Forrás: InterCom

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Három testvér, két barát, egy lakberendező, egy jógaoktató, egy luxushölgy, egy írónő. És egy lakás. Ami mindenkinek kell. Dióhéjban így foglalnám össze azt az alaphelyzetet, amely a Kölcsönlakás című film összes félreértésének origója.

A Dobó Kata által rendezett film kapcsán eszembe jutott, hány lakásban éltem eddig életem során, és milyen viszony fűzött ezekhez. Igen, érzelmekkel viszonyulok a lakásokhoz, és ha visszagondolok ezekre a kuckókra vagy éppen palotákra (na jó, ez azért túlzás), rögtön felidéződik bennem az a hangulat, amely az adott életszakaszt fémjelezte számomra.

Összeszámoltam, csaknem negyven év alatt 10 lakhelyem volt: sok ez vagy kevés? Hadd idézzem fel a legemlékezetesebb lakhelyeimet, a teljesség igénye nélkül.

A szülői ház

Egy lakótelepi, második emeleti lakásban nőttem fel, ahol 68 négyzetméteren négyen éltünk. Így utólag különösen nagyra értékelem, hogy a szüleim bevállalták, hogy – miután hasztalan igyekeztek a fuvola felé terelgetni – a kérésemre vegyenek egy zongorát (pianínót), és még annak is helyet találjanak a nappaliban. (Nem biztos, hogy a szomszédok is nagyra értékelték.)

A bátyámmal közös szobánk volt, de kamaszkorunkban a fejünkbe vettük, hogy szétválasztjuk. Építésznek készülő bátyám estéken át tervezte titokban milliméterpapíron, hogy hová kerül majd a harmonikaajtó, és melyik bútorunk hol kap majd új helyet. Ismét csak le a kalappal a szüleim előtt, akik a rajzokat látva azt mondták: “Ha már ilyen szépen megterveztétek, megcsináljuk!”

Egyszer kölcsönkértem a lakást a szüleimtől házibuli céljából, a baráti köröm számára. Szerencsére viszonylag ép bőrrel megúszta. A lakás is.

Kölcsönlakás,Oroszlán Szonja,Dobó Kata,Ganxta Zoli,Haumann Máté
forrás: InterCom
Ganxta Zoli jelenléte rövid, de velős

Egy finn kollégium

Elég sokáig maradtam a szülői fészekben, és amikor aztán végre kirepültem, rmeg sem álltam Skandináviáig. Egy finn városban töltöttem négy hónapot, aminek minden percét élveztem. Még a kollégiumot is szerettem, ahol a holland Natasja volt a szobatársam, azaz közvetlen szomszédom, akivel közös konyhán és fürdőszobán osztoztunk. Ámultam azon, hogy minden vécéhez bidé is tartozott, és az az edényszárító is lenyűgözött, amit a felső konyhaszekrény alsó polca helyén alakítottak ki úgy, hogy a tányérokról a mosogatóba csöpöghetett a víz.

Egyszer úgy alakult, hogy barátokkal pár napra elutaztunk, Natasjához pedig látogatóba érkezett a barátja, akivel csak az esküvő után óhajtotta megosztani az ágyát, így kölcsönadtam neki a szobámat. Azóta is együtt vannak.

Oroszlán Szonja,Dobó Kata,Kölcsönlakás
A következő Éva magazinban részletesen is foglalkozunk Oroszlán Szonjával és a Kölcsönhatás című filmmel – ne maradj le róla! Megjelenés március 8-án.

A bátyám lakása

A diplomaosztó után Pestre költöztem. A bátyám fogadott be kis lakásába. Eredetileg abban állapodtunk meg, hogy három hónapig maradok nála, amíg egy jó albérletet nem találok, de végül fél év lett belőle (köszi, tesó!). Mondhatni, kölcsönadta a lakása, az élettere egy részét nekem, és egyúttal ahhoz is hozzájárult, hogy ne érjen olyan nagy kultúrsokként a vidéki nagyváros kiszámíthatósága után a budapesti dzsumbuj. Ő szingli volt, én távkapcsolatban éltem, úgyhogy akkoriban elég sokat bandáztunk együtt. Otthon.

Kölcsönlakás,Dobó Kata,Balla Eszter,Martinovics Dorina
forrás: InterCom
Jó a testvér a háznál

Az első közös lakás

Volt még közben pár állomás, amit most nem részleteznék (két albérlet és egy szívességi lakáshasználat), de a férjemmel közös első lakásunk nagy élmény volt. Kicsi, panel, de a miénk. Úgy rendezzük be, ahogy akarjuk! Amilyen röviden hangzik ez, olyan bonyolult volt a gyakorlatban, ugyanis elég sok mindenről kiderült, hogy másképp akarjuk.

Egyszer épp azon a héten jöttek hozzánk látogatóba az angol barátaink, amikor vidékre kellett utaznunk egy esküvőre. Így aztán kölcsönadtuk a barátainknak a lakást egy hétvégére. Egyszer csak jött egy sms: „Bocs, de rosszul voltam, és egy kicsit összerondítottam a kanapét. Meg a szőnyeget. Meg az ágyneműt.” Egy pillanatra a torkomon akadt a pezsgő, amíg rá nem jöttem, hogy csak viccel. De azért egy fél nappal korábban hazamentünk, mint terveztük.

Dobó Katát nemcsak mint rendezőt, hanem mint színésznőt is szeretjük
Dobó Katát nemcsak mint rendezőt, hanem mint színésznőt is szeretjük A 3 kedvenc Dobó Kata-filmünk

Egy kertes ház

„Lakókarrierem” röpke csúcsát jelentette az a fél év, amit egy budai házban töltöttem. A házat szintén a férjemmel közösen vettük, a korábbi lakás meg még egy lakás árából, saját megtakarításból és családi hitelből. Utolsó közös lakhelyünk, utolsó félévünk volt együtt. A szívét másnak adta kölcsön. Miután szakítottunk, egy pár hétig sokat voltam ott egyedül. Miközben elég sok mindent átértékeltem, sorra bontottam ki a polcon álló hatputtonyos tokaji aszúkat, mikor, ha nem most? Jó egy ilyen ház, mert senki nem hallja, amikor éjfélkor együtt énekeled Justin Timberlake-kel nagyon hangosan, hogy „Cry me a river!”

Sorra bontottam ki a polcon álló hatputtonyos tokaji aszúkat, mikor, ha nem most?

Vissza egy négyemeletesbe

Újrakezdtem az életemet, immár egy teljesen saját lakásban. Amit tényleg úgy rendeztem be, ahogy én akartam! Kora harmincas boldog szingli voltam ott. Egészen addig, amíg hozzám nem költözött a második férjem. Aztán pedig kölcsönadtam a testemet valakinek. Valakinek, aki ma már hároméves, és itt szuszog a szomszéd szobában. De ez már egy másik lakás, másik történet.

Kölcsönlakás,Dobó Kata,Oroszlán Szonja,Haumann Máté,Kiss Ramóna
A jófiú és a dögös szőke

Dobó Kata első rendezése, a Kölcsönlakás február 14-én debütál a hazai mozikban.

Ray Cooney és John Chapman színdarab-adaptációjának forgatása 2018 nyarán, 32 napon keresztül zajlott elsősorban a fóti Mafilm stúdióban, majd a Liszt Ferenc téren, illetve további tizenkét külső helyszínen. Az alkotók további fél éven át dolgoztak folyamatosan a produkció képi és hangi utómunkálatain, többek között a digitális trükkökön, továbbá kiemelt hangsúlyt fektettek a történethez passzoló zene elkészítésére.

A történet hősei a férjeket alakító, Haumann Máté és Klem Viktor, a feleségeiket megformáló Balla Eszter és Martinovics Dorina, a sztárbelsőépítészt játszó Szabó Simon, illetve az utána sóvárgó rajongó lányt életre keltő Kopek Janka, továbbá a gyerekkönyvekkel befutott, kutyabolond bestsellerírót eljátszó Oroszlán Szonja, és a Kölcsönlakásba légyottra érkező Vénusz bőrébe bújó Kiss Ramóna, valamint a csábítónak álló jógaoktatót megszemélyesítő Fehér Tibor.

Tovább olvasok
Mi köze a strandnak a swinger klubhoz?

Akárhogy is: nyáron kirakatba kerülünk. És ha szabadságra megyünk, megkísért a szabadosság is.

Hizlal az alvás előtti képernyőzés. Itt a bizonyíték

Mindannyiunkkal előfordul, hogy elalszunk a tévé előtt vagy az ágyban nyomkodjuk a telefont, de aki fogyni szeretne, annak sajnos le kell szoknia róla.

Napi horoszkóp július 18.: a Bikák vitás kérdésben foglalnak állást, az Ikrek a függetlenségükért harcolnak

Mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Home made zabpelyhes kencék, a száraz bőr megmentői

Igen, csupa rost, a 21. század szuperélelmiszere, minden reggelibe vagy desszertbe mehet belőle egy kicsi, de most koncentráljunk arra, hogy a száraz, viszkető bőr ellen ez az egyik legjobb nyugtató csodafegyver.

A nő, aki minden szerelméhez kaméleonként kezdett hasonlítani

Judit első ránézésre átlagos huszonéves nő: a korának megfelelő divat szerint öltözködik, és kevés pénzből is sikerül a legtöbbet kihoznia a ruhatárából, amelyet három-négy turiból szokott negyedévente feltölteni. A saját maga értékrendje szerint nem gyakran váltogatja a partnereit, de átlagosan egy pasi mellett úgy fél évet képes kibírni.

Hét híres anyuka, aki jól visszaszólt a trolloknak

Tettek már megjegyzést az utcán, amiért állítólag rosszul kötötted be a gyereket az ülésébe vagy a padon szoptattál? Akkor most képzeld el mindezt a reflektorfényben.

A fürdőruhád fazonján könnyebb alakítanod, mint a tesalkatodon

Testalkattól függ, ki milyen adottságát szeretné takargatni vagy kiemelni a strandon. Következzen némi fürdőruha kisokos,a legkülönbözőbb testtípusoknak fazonokat ajánlva, az Instagramról szemezgetve.

Az Interpol lecsapott az illegális vadkereskedőkre, 600 embert tartóztattak le

Tűzgolyó hadművelet… nem, most épp nem egy James Bond-filmről beszélünk, hanem az Interpol valaha volt legnagyobb összehangolt akciójáról, amely vadon élő állatok illegális kereskedelmével foglalkozó bűnözőkre irányul.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem