Egyre többen klimaxolnak a harmincasok közül!

klimax,menopauza,petefészek-kimerülés,dr. Vass Zoltán Forrás: Alexandru Zdrobau / Unsplash
A korai klimax intézményével akkor találkoztam először, amikor a Született feleségek sokadik évadában Susan a kimaradó menstruációja miatt azon töprengett, hogy vajon a menopauza érte-e utol. Mint kiderült, az ő esetében másról volt szó: ekkor várta második babáját. Ettől még a korai klimax létezik, bár mint kiderült, hivatalosan másképp nevezzük.

Mint dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista szakértőtől megtudom, a szakszerű elnevezés a korai petefészek-kimerülés. Az eltérő szóhasználat éppen azért született meg, hogy a jelenséget megkülönböztessük a valódi klimaxtól. A menopauza Magyarországon átlagosan 50-52 éves korban következik be. Ha ettől drasztikusan eltérő életkorban, például a húszas vagy a harmincas éveiben marad el valakinek a vérzése, az a kor,ai petefészek-kimerülés kategóriába esik.

Húszas, harmincas évek?

Igen, jól olvastad. Mint orvosszakértőnk mondja, míg húsz évvel ezelőtt egy-egy ilyen, fiatal korban bekövetkező eset a reggeli szakmai megbeszélés tárgyát képezte, addig ma már napi gyakorisággal találkoznak ilyesmivel a nőgyógyászok.

Mi történik?

Lássuk, hogyan is működnek a petefészkek. Az agyalapi mirigy által termelt FSH hormon hatására a petefészek egyrészt petesejtet termel, másrészt maga is fontos hormonokat, például ösztrogént állít elő.

Korai kimerülés esetében először a petesejttermelő képességet veszítik el az érintettek, később pedig a hormontermelés is leáll.

petefészek,klimax
Forrás: Pixabay

Miért?

Ismét egy civilizációs ártalomról lenne szó? A tudomány jelen állása szerint nem lehet pontosan megmondani, hogy mitől alakul ki a korai petefészek-kimerülés. Valószínűsíthető, hogy a stressz is közrejátszik, de szakértőnk az ivóvíz kifogásolható minőségét és Csernobil utóhatásait is a lehetséges okok között említi. Az öröklődés sem kizárható, legalábbis megfigyelték, hogy bizonyos családokban halmozottan fordul elő. Egyéni adottságok is közrejátszhatnak: ha valakinek az átlaghoz képest (ami ma 11-12 éves kor körül van) később, mondjuk 15-16 éves korában jön meg először a menstruációja, annak érdekes módon nagy valószínűséggel hamarabb is fog leállni a ciklusa.

Mikor kezdj gyanakodni?

Ha a menzeszed lényegesen megváltozik, ha a vérzésed összevissza jön meg, ha kimaradozik, ha a menstruációs ciklus hossza jelentősen lerövidül, például 28-30 nap helyett 24-26 naponta jön meg. A meddőségi szakember úgy látja, ha a rendszer elkezd fáradni, akkor a petefészek-kimerülés könnyen lehet, hogy idő előtt bekövetkezik. Nagyon ritkán fordul csak elő, hogy a folyamat visszafordul.

Mit tehetsz?

Dr. Vass Zoltán szerint érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, aki egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálattal és néhány hormonteszttel (ami csupán egy vérvétellel jár) megállapíthatja, a korai petefészek-kimerülés esete áll-e fenn.

Ha megszűnt a petesejttermelés, de az érintett még gyermeket szeretne, akkor a petesejt-adományozás jelenthet megoldást. Ha a hormonműködés is leáll, és nem cél a babavállalás, a szakember hormonpótlást javasol. Hogy miért? Azért, mert a petesejt által termelt hormonok hiányában veszélyeztetettebbek leszünk a csontritkulás vagy a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében (ezeknek hosszabb ideje lesz kialakulni), hamarabb bekövetkezik a bőr öregedése, hüvelyszárazság jelentkezhet. Mindez pedig, ahogyan dr. Vass Zoltán fogalmaz, fiatal nők esetében “nem helyénvaló”.