Okos ötlet-e a gyerekvállalás a klímakatasztrófa korában?

maasai,klímaválság Forrás: flickr
Minden korban akadtak férfiak és nők is, akik hirdették: erre a világra nem érdemes gyereket szülni. A globális felmelegedés és a szemétválság korában azonban mintha mind többen tennék mérlegre: képesek lennének-e végignézni, hogy a gyerekük egyre súlyosbodó káoszban nő fel?

Egyesek egyre drasztikusabb lépéseket tesznek, hogy megmentsék a bolygót, és mind többen szembesülünk azzal, hogy a politika, a Föld bolygó állapota és a jövőnk szorosan összefüggnek egymással. Szembeötlő méreteket ölt a pazarlás és a károsanyag-kibocsátás is. Akadnak politikusok, akik továbbra is tagadják a klímaváltozást mint jelenséget; hogy csak egy aprócska példát említsünk, Donald Trump amerikai elnök egyszer kijelentette: a globális felmelegedést a kínaiak találták ki, hogy aláássák az Egyesült Államok versenyképességét.

Trump ide, klímaváltozás-tagadók oda, egyre többeknek nyílik ki a szemük, és ezzel párhuzamosan egyre nő a klímaszorongás is. Így aztán nincs mit csodálkoznunk azon, hogy néhányan a saját kezükbe óhajtják venni a sorsukat. Ennek egyik jelensége a BirthStrike nevű csoport, amelynek tagjai megtartóztatják magukat a gyerekvállalástól, tudósít a CNN.

Nagyon szeretnék gyereket. Szeretem az élettársamat és szeretnék vele családot alapítani, de nem érzem azt, hogy olyan korban élünk, ami alkalmas lenne erre.
magyarázza a CNN-nek Blythe Pepino, egy 33 éves brit nő, aki zenészként keresi a kenyerét.

Blythe szerint közel az ökológiai Armageddon és ő alapította a BirthStrike-ot, amelynek most már 330 tagja van; mindegyikük fogadalmat tett, hogy nem vállalnak gyereket. A BirthStrike tagjainak 80 százaléka nő.

A BirthStrike még csak nem is az egyetlen, amely tudatos gyerektelenséggel igyekszik felvenni a harcot a klímakatasztrófa ellen. A Conceivable Future nevű mozgalom nőtagjai nem feltétlenül ellenzik a szülést; a csoport azért jött létre 2015-ben, hogy „felhívja a figyelmet a veszélyre, amit a klímaváltozás a termékenységi igazságosságra nézve jelent”, illetve azért is, hogy megállítsa a fosszilis anyagok kibocsátását az USA-ban.

Vegyük át még egyszer

Pillanatnyilag csaknem 8 milliárd ember él ezen a gyönyörű, zöld bolygón, amit Földnek hívunk. Átlagosan öt tonna széndioxid kibocsátásáért vagyunk felelősek fejenként a Világbank adatai szerint. Természetesen ez a szám országonként változik: az Egyesült Államokban 16 tonna fejenként, az Egyesült Arab Emírségekben 39, Curaçaóban viszont (amely egy Karib-tengeri sziget, hivatalosan a Holland Királyság része) 45 tonna/fő az évi széndioxid-kibocsátás. Grönlandon mindössze 0,03 tonnáról beszélhetünk, Magyarország valamivel az átlag alatt, 4,3 tonnánál áll. (Az adatok 2014-esek.)

A Dániához tartozó Grönland példáján (amúgy az is igaz, hogy kábé 55 ezer ember él a több mint 2 millió négyzetkilométeres területén) láthatjuk, hogy egész kicsire is csökkenthető akár a széndioxid-kibocsátásunk. (Egyébként minél szegényebb egy ország, annál kevesebb széndioxidot bocsátanak ki benne; az afrikai országok például jellemzően 1 tonna alatt vannak.) Ami azt is jelenti, hogy a válasz nem feltétlenül a szüléssztrájkban rejlik.

A CNN beszámol egy 2014-es kutatásról is, amely „Az emberi populáció csökkentése nem oldaná meg rövid úton a környezetvédelmi problémákat” címmel jelent meg. Ebben az áll, hogy ha (feltéve, de meg nem engedve) az egész világon bevezetnék az egygyermekes politikát, valahogy úgy, ahogy Kínában volt érvényben néhány évtizeden keresztül, a Föld populációja akkor is 7 milliárd lenne a század végére – vagyis kábé annyi, amennyi most.

A népességcsökkenésből talán a szépunokáink profitálnának, de az sem biztos, hogy használna a széndioxid-kibocsátás szempontjából, mert az „nem az emberek számán, hanem fogyasztási szokásaikon múlik”.

Nézd meg ezt a galériát is: