Okos ötlet-e a gyerekvállalás a klímakatasztrófa korában?

maasai,klímaválság
Forrás: flickr

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Minden korban akadtak férfiak és nők is, akik hirdették: erre a világra nem érdemes gyereket szülni. A globális felmelegedés és a szemétválság korában azonban mintha mind többen tennék mérlegre: képesek lennének-e végignézni, hogy a gyerekük egyre súlyosbodó káoszban nő fel?

Egyesek egyre drasztikusabb lépéseket tesznek, hogy megmentsék a bolygót, és mind többen szembesülünk azzal, hogy a politika, a Föld bolygó állapota és a jövőnk szorosan összefüggnek egymással. Szembeötlő méreteket ölt a pazarlás és a károsanyag-kibocsátás is. Akadnak politikusok, akik továbbra is tagadják a klímaváltozást mint jelenséget; hogy csak egy aprócska példát említsünk, Donald Trump amerikai elnök egyszer kijelentette: a globális felmelegedést a kínaiak találták ki, hogy aláássák az Egyesült Államok versenyképességét.

Olvasd el ezt is!

Trump ide, klímaváltozás-tagadók oda, egyre többeknek nyílik ki a szemük, és ezzel párhuzamosan egyre nő a klímaszorongás is. Így aztán nincs mit csodálkoznunk azon, hogy néhányan a saját kezükbe óhajtják venni a sorsukat. Ennek egyik jelensége a BirthStrike nevű csoport, amelynek tagjai megtartóztatják magukat a gyerekvállalástól, tudósít a CNN.

Nagyon szeretnék gyereket. Szeretem az élettársamat és szeretnék vele családot alapítani, de nem érzem azt, hogy olyan korban élünk, ami alkalmas lenne erre.

- magyarázza a CNN-nek Blythe Pepino, egy 33 éves brit nő, aki zenészként keresi a kenyerét.

Blythe szerint közel az ökológiai Armageddon és ő alapította a BirthStrike-ot, amelynek most már 330 tagja van; mindegyikük fogadalmat tett, hogy nem vállalnak gyereket. A BirthStrike tagjainak 80 százaléka nő.

A BirthStrike még csak nem is az egyetlen, amely tudatos gyerektelenséggel igyekszik felvenni a harcot a klímakatasztrófa ellen. A Conceivable Future nevű mozgalom nőtagjai nem feltétlenül ellenzik a szülést; a csoport azért jött létre 2015-ben, hogy „felhívja a figyelmet a veszélyre, amit a klímaváltozás a termékenységi igazságosságra nézve jelent”, illetve azért is, hogy megállítsa a fosszilis anyagok kibocsátását az USA-ban.

Vegyük át még egyszer

Pillanatnyilag csaknem 8 milliárd ember él ezen a gyönyörű, zöld bolygón, amit Földnek hívunk. Átlagosan öt tonna széndioxid kibocsátásáért vagyunk felelősek fejenként a Világbank adatai szerint. Természetesen ez a szám országonként változik: az Egyesült Államokban 16 tonna fejenként, az Egyesült Arab Emírségekben 39, Curaçaóban viszont (amely egy Karib-tengeri sziget, hivatalosan a Holland Királyság része) 45 tonna/fő az évi széndioxid-kibocsátás. Grönlandon mindössze 0,03 tonnáról beszélhetünk, Magyarország valamivel az átlag alatt, 4,3 tonnánál áll. (Az adatok 2014-esek.)

A Dániához tartozó Grönland példáján (amúgy az is igaz, hogy kábé 55 ezer ember él a több mint 2 millió négyzetkilométeres területén) láthatjuk, hogy egész kicsire is csökkenthető akár a széndioxid-kibocsátásunk. (Egyébként minél szegényebb egy ország, annál kevesebb széndioxidot bocsátanak ki benne; az afrikai országok például jellemzően 1 tonna alatt vannak.) Ami azt is jelenti, hogy a válasz nem feltétlenül a szüléssztrájkban rejlik.

A CNN beszámol egy 2014-es kutatásról is, amely „Az emberi populáció csökkentése nem oldaná meg rövid úton a környezetvédelmi problémákat” címmel jelent meg. Ebben az áll, hogy ha (feltéve, de meg nem engedve) az egész világon bevezetnék az egygyermekes politikát, valahogy úgy, ahogy Kínában volt érvényben néhány évtizeden keresztül, a Föld populációja akkor is 7 milliárd lenne a század végére – vagyis kábé annyi, amennyi most.

A népességcsökkenésből talán a szépunokáink profitálnának, de az sem biztos, hogy használna a széndioxid-kibocsátás szempontjából, mert az „nem az emberek számán, hanem fogyasztási szokásaikon múlik”.


Nézd meg ezt a galériát is:

Nézd meg a galériánkat> 9 kép
A legvalószínűbb világvége-filmek, szerintünk
Tovább olvasok
Hét felület az otthonodban, amit soha ne tisztíts ecettel

Dicséretes, hogy ma már egyre többen takarítanak olyan természetes szerekkel, mint az ecet. A baj csak az, hogy nem minden felületre használható.

Színészek, akik egy szerep emlékére tetováltattak

Egy tetoválás örökké tart. Nem lehet csak úgy letörölni vagy visszacsinálni. Így van ez bizonyos filmszerepekkel is. Van akit ez zavar, más színészek viszont mindent megtesznek, hogy soha ne felejtsenek el egy-egy szerepet. Akár tetováltatnak is magukra az emlékére.

Híres emberek, akiket egy rajongójuk ölt meg

A sztárok iránti rajongás egyeseknél beteges fanatizmushoz vezet, ami féltékenységet, haragot vagy épp tévképzeteket vált ki az adott személyből. Sajnos az sem ritka, hogy egy rajongó annyira kifordul magából, hogy végez imádott ikonjával.

Zöld városok, amelyek érdemben reagáltak a klímahelyzetre

Még csak nem is kell messzire menni a jó példákért, ha zöld városokat keresgélünk Európában.

Őszi trendek: öt szokatlan, mégis könnyen hordható motívum

Mint minden szezonnak, az idei ősznek is megvannak az uralkodó trendjei – ideje megismerkedned velük. Ne aggódj: ezek a darabok valószínűleg már mind-mind megtalálhatóak a gardróbodban. Lássuk!

Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

És te jógaoktató vagy már?

Ha beírod az Instagram keresőjébe, hogy #yoga, 70 millió bejegyzést dob fel az oldal. A képek nagy részén csinos, trendi nőket látsz majd. Van ott minden: mérlegállás a sziklán, gyertya a vízesésnél. Nálunk rövid két évtized alatt zajlott a bumm, de manapság mintha mindenki jógázna, és egyre több ismerősödről derül ki, hogy maga is jógaoktató. Sokarcú, érdekes világ ez, mesélünk róla kicsit – a teljesség igénye nélkül.

Napi horoszkóp szeptember 16.: az Ikreknek semmi nem szegheti a jókedvét, a Szüzek a szeretteikre számíthatnak

A hét első napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem