11 kifogás a klímaválsággal kapcsolatos tétlenségre – amiket most tételesen megcáfolunk

greta thunberg,un Forrás: Getty Images
A klímaválság „a legnagyobb és legkomplexebb kihívás, amivel a homo sapiensnek valaha szembe kellett néznie”, mondta Greta Thunberg. Ezzel nehéz lenne vitatkozni, sokan mégis megpróbálják.

A svéd környezetvédő aktivista igazi erkölcsi véleményvezérré vált. Újra és újra azt hangoztatja, hogy a felnőttek szégyenteljesen elhanyagolják alapvető feladatukat, és nem védik meg sem a ma gyermekeit, sem a jövő nemzedékeit az éghajlati katasztrófától. Legutóbb a szeptember 23-i New York-i klímacsúcson kérte számon a jelenlevő elnököktől és miniszterelnököktől, hogy

Hogy merészelik?! Ellopták az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaikkal. És én még a szerencsésebbek közé tartozom. Emberek szenvednek. Emberek halnak meg. Egész ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás küszöbén vagyunk. És önök csak pénzről és örökké tartó gazdasági növekedésről szóló tündérmesékről tudnak beszélni. Hogy merészelik?

Thunberg képessége, hogy a beszédein és pénteki napokra szervezett iskolai sztrájkjain keresztül megingassa a nyilvánosságot és a politikusokat, már hónapok óta nyilvánvaló: az európai vezetők az ő mozgalmának ösztönzésére szorgalmazták a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentését. Az általa indított megmozduláshoz csatlakozva csak szeptember 20-án több millióan sztrájkoltak világszerte.

Szerencsére Thunberg csak egyike a sok nagyszerű elmének, akik arra ösztönöznek minket, hogy érdemben foglalkozzunk az éghajlati válság problémájával. Közéjük tartozik még – többek között – David Wallace-Wells, George Monbiot és Anand Giridharadas írók; Jill Lepore történész. Egy nagy hatású fiatal politikus, Alexandria Ocasio-Cortez, a New York-i 14. körzet demokrata képviselője is rövid idő alatt tett szert óriási népszerűségre. Zöld gazdasági reformtervében, a Green New Dealben azt a célt tűzte ki, hogy az egész Egyesült Államok szövetségi szinten álljon át 100%-ban megújuló energiaforrásokra, 10 éven belül, és hogy a változások nagy részét a gazdagok megemelt adóiból fizessék meg. Ocasio-Cortez víziója, mondanunk sem kell, alaposan megosztotta az amerikai közvéleményt.

alexandria ocasio-cortes,green new deal
Forrás: Wikimedia Commons

Nézzünk szembe a tényekkel

Mivel egyre több szén-dioxidot pumpálunk a légkörbe, amitől a bolygó egyszerűen “megfő”, ezek az érvelések elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfogalmazzuk, mi ellen vagyunk, kimondjuk, hogyan kell cselekednünk, és rájöjjünk, hogyan kell átvágni azokat a kötelékeket, amik a többséget némaságban tartják.

Ezek a gondolkodók arra inspirálnak, hogy felszámoljuk a pszichológiai blokkokat, és végre szembenézzünk az éghajlati válsággal. James Baldwin író szavai szerint: „Nem mindenen lehet változtatni, amivel szembe kell néznünk. De semmi sem változtatható, amivel nem szembesültünk.”

Mindezekből (és más forrásokból) a vox.com néhány rövid választ állított össze, melyek megválaszolhatják a minket leginkább akadályozó kérdéseket, és átsegíthetnek bennünket a klímaváltozással kapcsolatos cinizmus, defetizmus, kétségbeesés és bénultság gátjain. Nem késlekedhetünk tovább. A produktív pánik ideje lejárt.