Klasszikus és street art, festmény és játékosság, tűzfal és frissesség – Fedezd fel a fúzió erejét!

Borítókép: Klasszikus és street art, festmény és játékosság, tűzfal és frissesség – Fedezd fel a fúzió erejét!
A FUZETEA szabadtéri kiállítása három hónapig látogatható.

FUZETEA, az ismert jegestea-márka ugyanis újraálmodta és egyedi formában hozta létre a hazai klasszikus festményeket: rendhagyó kiállítása, a FUZEUM minden érdeklődőnek frissítő művészeti élményt nyújt a belváros kellős közepén. A híres magyar műveket modern street arttá átformáló kiállítás április 25-e estétől bárki számára ingyenesen, regisztráció nélkül, éjjel-nappal megtekinthető az elkövetkező három hónapban a Kazinczy és az Akácfa utcában.

„Minden kulturális produktum, legyen az egy üdítőital vagy az úgynevezett magaskultúra terméke, egy műtárgy, vagy éppen egy kiállítás, igyekszik meghatározni, hogy kihez beszél, kit szólít meg és mi az üzenete. Már a hatvanas évek óta fantasztikus gondolkodók igyekeznek szűkíteni, lehetőleg betömni azt az árkot, amit korábban az úgynevezett alacsony (vagy pop) és az úgynevezett magaskultúra között vontak. Az izgalmasan gondolkodó alkotók és elméleti emberek, legyenek azok művészettörténészek vagy kreatív ügynökségek szakemberei, együtt igyekeznek mozgatni a két tengelyt, vagyis fúzionálni a kettőt” – mesélt a FUZEUM-hoz vezető útról művészeti, történeti megközelítéssel Oltai Kata, a FUZEUM kurátora a kiállítás megnyitóján.

Ahogy a FUZETEA a legfinomabb ízek összehozásáról, úgy a FUZEUM is az élmények vegyítéséről szól. „A fúzió azt jelenti, hogy két vagy több jelenség, attitűd, szempont összefonódik, és nem csorbítva egymást, egy olyan új minőséget, alkotást, bármit hoz létre, mely együtt beszél ezekről. Ezzel a szemlélettel hívták életre a FUZEUM kampányt is: a hagyományos reklám üzenetét, a teakultúrát, a tea élvezetét kapcsolták össze a hazai festészettörténetből játékra hívott három alkotással.” – tette hozzá Oltai Kata.

Az ismert jegestea-márka együttműködő partnere a FUZEUM ötletének megvalósításában a Színes Város volt. A tűzfalfestéssel és köztérszínesítéssel foglalkozó csapattal közösen választották ki a szervezők az adott festményeket és a tűzfalakat is, és közösen Aba-Novák Vilmos Laura és Piros kalapos nő, valamint Ferenczy Károly Október című képeit alkották újra, többemeletes nagyságú tűzfalakon. A festményeket a FUZETEA új ízkombinációi mozgatják meg újragondolt részletekkel: néhány, a teára utaló elem kifinomult beillesztésével, az eredeti művek stílusához tökéletesen illeszkedő módon.

„A város bármelyik negyedében, ahol van jó vagy rossz állapotú falfelület, érdemes lehet egy oda illő és minőségi tűzfalfestményben gondolkodni. Ha megvan az ötlet, önkormányzatokkal, háztulajdonosokkal, festőkkel, művészekkel, támogatókkal összefogva hozzuk létre az alkotást, amely mindaddig meg is maradhat a környezet örömére, míg át nem festik, vagy be nem épül az előtte lévő terület. A lényeg, hogy – ahogy Vasarely is kitűzte célul Színes Város című könyvében – a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre. A FUZEUM esetében ezt valósítottuk meg” – avatott be a projekt megvalósítása hátterébe az idén 10 éves Színes Város Csoport alapítója, Megyeri András.

Az újragondolt, monumetálissá alakított festmények a legnagyobb nyüzsgés és belvárosi forgatag közepette is egy kis saját magára fordítható időt és underground-klasszikus fúziós művészeti élményt kínálnak mindenkinek: a három FUZEUM műalkotás április 25-e estétől három hónapon át éjjel-nappal megtekinthető ingyenesen, regisztráció nélkül a Kazinczy utca 47. alatt és az Akácfa utca 27. szám két oldalánál.