Végre kitört a nyár, itt az Éva magazin nyári lapszám!

Borítókép: Végre kitört a nyár, itt az Éva magazin nyári lapszám!
Az Éva magazin nyári lapszámából

Felfordult világunk kezd visszabillenni – de már korántsem a régi, megszokott kerékvágásába. Hiszen már semmi sem ugyanaz, mint a pandémia előtt volt. Az Éva magazin nyári lapszáma is telisteli van szokatlan szókapcsolatokkal, amelyek tükrözik az izgalmas változásokat: az iroda immár hibrid, a terápia online, az intelligencia mesterséges, a munka családbarát, a gazdálkodás közösségi, a drog terápiás... De bemutatjuk nektek a hazugság természetrajzát, megtudhatjátok, mit, kit és miért találunk szépnek, kiderül, mit jelet az imposztor szindróma, és arra is választ kerestünk, mi a szeretet. A nyár könnyed, lendületes alaphangulatát pedig Aleszja Popova teremti meg címlapinterjúnkban.

Igazából szeretet

Felnőtt korunkra megtapasztaljuk, hogy nincs két egyforma szeretet. Az ember szeretetkészsége körül már az idők kezdete óta folytak viták: a szülő-gyermeki és testvéri kapcsolat, a barátság, a szerelem mint konfliktusforrás vagy mint hiány bukkant fel az ősi eposzoktól a görög drámákon át a huszadik századi művészetig minden korban. Filozófusok, pszichológusok, írók és költők próbálták feltörni a szeretettitok pecsétjét, és megadni a választ az élet egyik legnagyobb kérdésére: mi a szeretet?

Mitől szép?

Könnyű eldöntenünk, hogy egy arc, egy kép vagy egy zenemű tetszik-e nekünk, ám arra, hogy miért találjuk szépnek vagy csúnyának, sokkal nehezebb válaszolni. A pszichológia tudománya régóta próbálja megfejteni, mi áll a szépségről alkotott ítéleteink hátterében. A kutatások alapján a megfoghatatlannak, olykor öncélúnak tűnő szépség nagyon is hasznos információkat közvetít, melyek többféle módon is segítik túlélésünket.

A munka virtuális tere

Vajon messze még az az idő, amikor a munkahelyünk mindössze egy kézmozdulatra lesz, és egy szemüveg orrunkra illesztésével már ott is vagyunk az irodánkban? Mármint a virtuálisban. Hogyan változtatja meg a virtuális és kiterjesztett valóság a munkánk helyét? Mi megyünk az irodába – műhelybe, rendelőbe, tanterembe – vagy az jön hozzánk?

Szélhámosok klubja

Mindenki ismer „meg nem értett zseniket”, akik úgy gondolják, a világ sokkal
több elismeréssel tartozna nekik, mint amennyiben részesülnek. Ám kevesebben tudják, hogy létezik ennek az ellentéte is: sok megbecsült ember érzi azt, hogy sikereit valójában nem érdemelte meg, díjaira nem szolgált rá, mert igazából buta és tehetségtelen – csak erre mások még nem jöttek rá. Vagyis annak kínjával él együtt, hogy ő csaló, szélhámos, aki kiváló teljesítményével csak megtéveszti a világot. Aki így gondolkodik, az imposztor szindrómától szenved.

Üdvözlöm, jó a vétel?

Az online terápia vagy telepszicho- lógia egy ernyőfogalom, sokkal több minden tartozik ide, mint a kamera és mikrofon kombinációját alkalma- zó videóchat. Telepszichológia az is, amikor az 50 perces időkeretben telefonon konzultálunk a pszicho- lógusunkkal, vagy amikor részletes e-mailekben számolunk be az elmúlt hét történéseiről. Már számos olyan alkalmazás is létezik, amelyen keresztül írásban cseveghetünk pszichológussal vagy mentálhigiénés szakemberrel.

Mesterséges intelligencia: velünk vagy ellenünk?

Egy kés egyformán alkalmas arra, hogy megvajazzunk vele egy kenyeret vagy belemártsuk az ellenségbe. Épp így, a mesterséges intelligenciát is használhatjuk az emberiség épülésére, például arra, hogy kényelmesebb, békésebb életet élhessünk, amiben több időnk jut önmagunkra, de úgy is kiválthatjuk vele az emberi munkaerőt, hogy rengetegen maradnak állás nélkül. A filmes disztópiák ennél is tovább mennek, és az életünkre törő, hatalomátvételt forraló, öntudatra ébredt robotokról szólnak. Pedig a valódi fejlesztések egy része pontosan ennek az ellenkezőjét célozza meg: az emberközpontú működést.

Terápiás drogok nyomában

Egyes drogok kiszakítanak a valóságból és lerombolják az életet, mások meg éppen arra lehetnek jók, hogy „felébresszenek” és rávezessenek az életörömre. A terápiás drogok használta helyenként kísérleti, helyenként illegális, de megfelelő orvosi keretek között jó eredményeket hozhatnak például major depressziónál vagy szerfüggőségnél. Ha a kutatások kapnak még időt, a jövőben akár a pszichoterápiás protokollba is bekerülhetnek bizonyos pszichedelikus drogok.

Iskola a határon

Iskolás gyerek szülőjéneklenni manapság meghasonlással jár. Látjuk, hogy nincs sok értelme azt a tananyagot rájuk erőltetni, amit muszáj rájuk erőltetnünk. A megszerezhető ismeretek nem korszerűek, az oktatási módszerek és eszközök elavultak, de kellenek a jó jegyek, hogy egyszer majd sikerüljön bejutni egy olyan felsőoktatási intézménybe, ahol (talán) megszerezhető a 21. századi tudás.