Hogyan szabadulj meg a kishitűségtől?

Lelkem,önbizalom,psziché
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

É

Éveken át sok negatív gondolatod volt magadról, és ezekre úgy tekintettél, mintha sziklaszilárd tények lennének? Azt hitted, hogy nem vagy jó a párkapcsolatokban, és ez végül is kifogás lett, így nem is akartál jó lenni bennük? Talán már fel is tetted magadnak azt a kérdést: lehet-e változtatni a kishitűségen?

Berendezkedtél a túlélő üzemmódra, és úgy érezted: a határán vagy annak, hogy elveszíts mindent. Az első komoly hibát talán akkor követted el, amikor már nem megfigyelted, hanem kreáltad önmagad. Mindent meg is tettél azért, hogy tovább működjön ez az állapot, ami tovább rontott a mentális egészségeden. A kishitűség egyik rákfenéje az, hogy a negatív képzeteket megpróbáljuk magunkban igazzá tenni, azaz sokat dolgozunk az önigazolások kiépítésén. Az agyad a hardver, míg a narratíváid a szoftverek. A kishitűség írja a programot, amihez önigazoló nyelvet használsz, és ez ad értelmet a világodnak. És csak idő kérdése, mikor épül fel teljesen a kishitűségekből épített énkép, ami magyarázata lesz az élethazugságoknak. Azt gondoltad, hogy nemcsak rossz kapcsolatokban éltél, hanem alapvetően rossz vagy a kapcsolatokban.

És idővel elhitted: nem ok nélkül piszkálnak, hanem azért, mert tényleg meg is érdemled a kritikákat. Minél inkább rabja vagy ezeknek a gondolatoknak, annál inkább keresed az igazolást ezekre, és minél inkább keresed az önigazolást, annál jobban a részeddé válnak. Ezek a kishitűségek valójában csak rögtönzött magyarázatok egy-egy kudarcra, és amikor úgy érzed, hogy a környezeted visszaigazolja, megnyugszol, azaz elfogadod, hogy „tehetségtelen” vagy. Az a jó hír, hogy ezen változtathatsz. Ha egész életedben mindig kishitűség erdejében jártál, nehéz lesz átlátni ezen az erdőn, de nem reménytelen, hogy kitalálj innen. Hogy min kell változtass? Azokon a a dolgokon, amiket leginkább kellemetlennek érzel, amikkel legkevésbé sem szeretnél szembenézni. Készen állsz arra, hogy elindulj? Nos, minden egyes kishitű gondolat hordoz valótlanságokat. Ezeknek a gondolatoknak az a természete, hogy eredendően tévedésen alapulnak, még ha van is valami igazságalapjuk.

Attól még, hogy egy kapcsolat nem a legjobbat hozza ki belőled, még nem minden kapcsolatban lennél rossz. Szóval, legjobb esetben is csak féligazságok lehetnek a negatív gondolataid, azaz csak egy részét látod a képnek. Azért mész az erdő sötét részébe, mert az önigazolással rendet, bizonyosságot akarsz az életedben. El kell döntened, hogy alakítani akarod a jövődet, vagy örökké áldozat akarsz maradni. Tudatosan kell megválasztanod azokat a pozitív kijelentéseket, amiket el akarsz hinni magadról, és idővel pozitív előjelű lehet az énképed, és olyan valaki lehetsz, aki szereti önmagát. Lassan az észjárásod elkezd úgy működni, hogy azokat a pozitív dolgokat kezded elhinni, amit új életedben igaznak akarsz gondolni. Ez nem egy éjszaka alatt következik be. Amikor pozitívvá alakítod a gondolataidat, lassan pozitív dolgokban is találsz majd visszaigazolásokat, és idővel az új igazságok ugyanúgy igazak lesznek, mint a régi rossz „igazságaid”.

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el:

Nézd meg a galériánkat>10 kép
10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el
Tovább olvasok
Kép
Évekig nem szeretkeztünk a feleségemmel… de aztán újra egymásra találtunk

Hosszú és fájdalmas volt a küzdelem, de megérte. István elmeséli, hogyan találták vissza az intimitáshoz hosszú évekig tartó szexmentes időszak után.

Kép
Mit jelent, ha azzal álmodsz, hogy terhes vagy?

Veled is előfordult már, hogy azt álmodtad, babát vársz? Aggodalomra semmi ok, általában mindig pozitív dolgot jelez.

Kép
A koronavírus-tanév első hónapja egy tanár szemszögéből

Milyen a legeleje ennek a furcsa, szabálytalan 2020-as tanévnek? Egy tanár beszámolója.

Kép
A testével védte a gyerekeket a nekik rohanó autótól a dada

A lopott autót vezető ismeretlen férfi ezután elmenekült. Az asszonyt a környezete mindig is „rendkívül védelmezőnek” ismerte.

Kép
Hogyan kell mikróban jófajta tojásételeket készíteni?

A mikrohullámú sütő a barátunk. Nem kell tőle félni. Tojásételek elkészítéséhez is kiváló.

Kép
Colin Firth meleg szerelmi drámában tér vissza

Nem túlzás azt mondta, hogy az év legromantikusabb drámáját fogjuk kapni Stanley Tuccitól és Colin Firthtől, akik középkorú meleg párt fognak alakítani.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 25.: a Mérlegek várakozásainak megfelelően alakulnak az ügyeik, a Skorpiók több fronton igyekeznek helyt állni

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, izgalmas üzeneteket találsz ugyanis az egyes csillagjegyek alatt!

Kép
Apa vagy anya csinál karriert?

„Sajnálom, de a feleségem beosztása miatt nem fogadhatom el ezt az állást!” Csak provokálok. Ez a mondat nem így hangzott el. Hanem fordítva.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem