Így kapcsolok ki (de tényleg!) az online világból: 8 bevált szokás

képernyő detox,kikapcsolás,természet Forrás: pixabay
Sokan kérdeznek ilyeneket tőlem: hogyan kapcsolsz ki? Hogyan pihened ki a közösségi oldalak, képkeresők, adatbázisok böngészésével töltött temérdek időt? Hogyan bírod ki egyáltalán képernyő nélkül? Nos, nem volt könnyű, de lassanként kialakítottam egy rendszert, amely működőképesnek látszik.

Világéletemben számítógép előtt dolgoztam, ami nem jelenti azt, hogy ne rohangáltam volna a Duna-parton kavicsokat gyűjtve vagy ne értékeltem volna egy szép, kézzel írt képeslapot. Természetesen mindig tudtam, hogy napi 8-10 óra a gép előtt nem egészséges, ezért jó ideje tudatosan törekszem arra, hogy egész napokat vagy akár egész hétvégéket töltsek képernyő nélkül. Ehhez nagyon konkrét, tudatos elhatározások is kellenek, mert a digitális világ azoknak is át- meg átszövi az életét, akik nem abból élnek, hát még nekem. Ha nem figyelek oda, akár álmomban is olvasói emaileket vagy kommenteket böngészek, esetleg hathatós idézetek után vadászok, nem beszélve a folyamatos hírfigyelésről, ami valószínűleg akkor is a mániám lenne, ha gyógynövénykertészként keresném a kenyerem (bárcsak!). Egy szó mint száz, szükségem van offline időre, és muszáj ezt előre beterveznem, különben sosem kerítek sort rá. Túl könnyű és kényelmes a villódzó monitort bámulni!

Itt van néhány szokás, amit az elmúlt években bevezettem annak érdekében, hogy időnként ki tudjak lépni a cybertérből – és élvezni a kézzelfogható, hétköznapi világot is: