Kié a legszebb sövény a környéken?

sövény,sövénynyírás,kert,finnsho.hu Forrás: finnshop.hu
Egyes lakóövezetekben szinte verseny folyik az ott élők között, hogy kinek van a legszebben kialakított kertje. A szép zöld gyep, a színpompás virágágyások és a csodás sziklakertek mellett azonban van még valami, ami nagyon fel tudja dobni a kert összképét: ez pedig a gondosan nyírt sövény.

Bár egyesek félnek belevágni a sövénynyírás rejtelmeibe, azonban nem kell profi kertésznek lenni ahhoz, hogy a végeredmény mutatós legyen! Tartson velünk, és ismerjen meg pár hasznos trükköt és praktikát!

Miből álljon a sövény?

Először is tisztázzuk: a sövény kifejezés nem egy konkrét növényfajtát takar, hanem egy gyűjtőfogalom, mely a szorosan egymás mellé ültetett, gyakorlatilag természetes kerítésként funkcionáló cserjéket jelenti.

Épp ezért többféle sövény is létezik: az örökzöldek általában tujából vagy buxusból állnak, de nagyon szép egyenletes formák alakíthatóak ki a vörös- vagy zöldlevelű sóskaborbolyából, fagyalból vagy akár magyalból. A jó sövény egyik ismérve, hogy olyan növényekből áll, amelyek egyáltalán nem vagy csak alig hoznak virágot.

Mivel nyírjuk a sövényt?

A sövény formázása nem nagy ördöngösség, amennyiben megvan hozzá a legfontosabb eszközünk. Érdemes beruházni egy minőségi sövénynyíróba, hiszen sokkal egyszerűbb lesz vele a munka, és hosszú évekig problémamentesen tudja majd használni.

Amennyiben még nem tudja, hol talál ilyet, javasoljuk, hogy keresse fel a Fiskars & Gerber termékek webáruházát, akik már 2003 óta a népszerű finn márka hivatalos partnerei. A Fiskars SingleStep ideális lesz az apróbb gallyakhoz, az igazán kemény feladatokban pedig a PowerGearX lesz a legtökéletesebb partnere.

Hogyan nyírjuk a sövényt?

Először is döntse el azt, hogy milyen formát szeretne kialakítani. A hagyományos szögletes megoldás még mindig hódít, azonban a bevállalósabb kertgazdák sokszor egészen kreatív, meghökkentő kompozíciókkal is előállnak, melyek igazán egyedivé varázsolják a kertet.

Amennyiben Ön még kezdő ezen a területen, javasoljuk, hogy maradjon a hagyományosabb formáknál, de ha ezek már nem jelentenek kihívást, akkor bátran vágjon bele valami merészebbe.

Ha szeretné megkönnyíteni a munkát, akkor mindig alulról felfelé érdemes haladni, így a lehulló ágak a földre esnek, nem pedig a növényre. Még egy jó tanács: mindig úgy vágjon, hogy a sövény alul keskenyebb legyen, mint felül, mert így az alsó ágak is elegendő fényhez jutnak.

Mikor nyírjuk a sövényt?

A sövényben az a jó, hogy nem igényel túl gyakori vágást. Persze ez is a növénytől függ, de általánosságban elmondható, hogy évi 2-3 alkalom elegendő a karbantartáshoz. Ebből az elsőt mindig tél végére időzítsük, mielőtt a sövény hajtásai növekedni kezdenének. Ezen kívül pedig érdemes egyszer nyár elején, majd kora ősszel formára nyírni.

Érdemes kipróbálnia a sövénynyírást, hiszen nem csak nagyszerű hobbi, hanem lehet, hogy egy született szobrászművész veszett el Önben!