Ki marad ősz a karantén után?

Borítókép: Ki marad ősz a karantén után? Forrás: Kovács Szilvia
Ha fontolgattad már, hogy felvállalod: megőszült a hajad, talán neked is az volt a következő gondolatod, hogy jól állna-e? Mit szólna hozzá a környezet, hogyan vészelnéd át a köztes állapotot? Elmesélem a saját történetem.

Ez a cikk 2020 tavaszán íródott és jelent meg először.

Már 20 évesen elkezdtem őszülni, így onnantól rendületlenül festettem ugyanolyan barnára hátközépig érő, hosszú tincseimet – egészen a 40. szülinapomig. Az ősz szálak azonban erősebbek, rugalmatlanabbak és egyre kevésbé fogja be őket a festék. Ezért eljött a pillanat, amikor mentő ötletként azt dobta be a fodrászom, hogy „világosítsunk melírozással”. És sajnos szinte tőből leégette a teljes hajkoronám. A 40. szülinapomon ott álltam egy épp csak fül alattig érő, őszülő, fakó frizurával.

Ez azt is jelentette, hogy egy darabig nem lehetett ráfesteni a színre. Leültem a net elé, hogy megoldás után kutassak. Aki elkezdett már őszülni, tudja jól, hogy a folyamat nem zajlik le egyik napról a másikra. Ha már meg kell történnie a dolognak, kényelmes lenne este még az eredeti hajszínünkkel lefeküdni, másnap reggel meg gyönyörű ősz hajjal ébredni, de nincs az a jótündér, aki képes ezt varázsütésre elintézni. Van, aki ilyenkor teljesen rövid frizurát vágat és hagyja, hogy szépen lassan lenőjön és van, aki az élesen lenövő sávot festetéssel, színátmenettel halványítja. Nekem viszont mindig hosszú volt a hajam, ezért a rövidség szinte jobban zavart, mint az őszülés, vagyis az én esetemben egyik megoldás sem bizonyult jónak. Nehezen éltem meg, hogy ilyen drasztikusan megváltozott a külsőm, ráadásul kifejezetten öregített a frizurám. A tükörbe nézve mintha nem is magamat láttam volna.

Októbert írtunk, így feltűnésmentesen takargathattam a problémát vékony kötött sapkákkal, amíg végre megtaláltam a megoldást. Felkerestem egy hajhosszabbítással foglalkozó szalont, és alig hittem a szememnek, amikor a fodrász elém tett egy a hajszínemmel pontosan megegyező őszes, hosszú hajköteget. Mintha minden azért történt volna, hogy megszokjam és megszeressem szürkülő tincseimet. Fakó hajvégeimmel végzett az olló, az egészséges ősz tincseimet pedig meghosszabbította a póthaj. A sajátomat így másfél év alatt növesztettem le váll alá érőre és addigra annyira megtetszett az ősz szín, hogy már nem akartam megszabadulni tőle. Megint önmagamat láttam a tükörben. Közben inspirálódtam, figyeltem a hamvasodó hajú nőket az utcán, és egyre szebbnek találtam az ezüstös árnyalatokat, főleg ha az arc kapott egy színeiben jól megválasztott sminket. Sminkmesterek YouTube videóit nézegettem, hogy megtanuljam, hogyan emelhetem ki az adottságaimat, miközben igazodom az ősz hajszínhez is. Új pirosító, rúzs és szemhéjpúder paletta került a nesszeszerembe. A semleges barna árnyalatokat, amiket korábban használtam, teljesen elhagytam, helyette világos, matt festékeket kezdtem használni a szemhéjamra, például fehéret, bézst, lilát, kéket, szürkét.

A ruhavásárlások alkalmával kísérletezni kezdtem a színekkel. A próbafülke fogasára a korábbi színeim mellett új árnyalatok, új minták kerültek. A tükör azt jelezte vissza, hogy nagy kedvenceim, a sötét színek és az apró mintás ruhák most már egyáltalán nem előnyösek, ellenben a sárga, a piros, a rózsaszín, a lila és a zöld hihetetlen energiát és dinamizmust adnak az ősz tincsekhez. A 1,5 év alatt, amíg lenövesztettem a hajam, lassan letisztult az újratervezett stílusom is. Engem tehát egy rosszul sikerült festés indított el az úton, melynek során újraalkottam a megjelenésem. Hozzáteszem, ez olyan jól sikerült, hogy cseppet sem érzem öregesnek magam a hajszínemmel, sőt, szeretném ősz hajú modellként népszerűsíteni, hogy a változás lehetőségeket is kínál. Úgy hiszem, a karantén során most sokan fontolgatják, hogy abbahagyják a hajfestést és felvállalják a természetes színüket, akkor is, ha az már ezüstös. Legyen ez egy örömmel választható opció, és nem valaminek a vége, hanem valami másnak a kezdete!

Kíváncsi vagy a kedvenc sztárjaid hogy oldják meg, hogy egy darabig maguknak kell festeniük (vagy nem festeniük) a hajukat?