A kezed elárulja, miből mennyit kellene enned egyszerre

étel,evés,egészség,adagok,mérés Forrás: Unsplash/Eduardo Roda Lopes
Mi lenne a válaszod arra a kérdésre, hogy egészségesen táplálkozol-e? Én például 90%-ban a saját főztömet és rengeteg zöldséget eszem, míg húst, gyorskaját és édességet alig. Nem iszom üdítőket és este 7 után már semmit sem eszem. Akkor én egészségesen táplálkozom?

Igen. Legalábbis én azt hittem - persze tévesen. Hiába a bio és a házi kaja, hiába vagyok flexitariánus, ha két óriási tányér tésztát falok be ebédre, heti kétszer-háromszor, vagy ha minden este kenyeret eszem. Tészta paradicsomszósszal, szendvics paprikával, pirítós uborkával. Mindegyikhez jár zöldség, akkor mi a baj? Az arányok!

Egy ideje letöltöttem egy Yazio nevű appot a telefonomra, amibe minden nap feljegyzem, hogy miket fogyasztok. Arra gondoltam így szembetűnőbb lesz, hogy miből eszem többet és miből kevesebbet az ideálisnál. Mondanom sem kell, minden egyes nap túlléptem a szénhidrát napi egészséges (nekem 150 g-os) mértékét, míg fehérjéből jóval kevesebbet eszem a megengedettnél, zsírból pedig súrolom a határértéket. Utánajártam, hogyan ehetnénk ideális mennyiségeket úgy, hogy ne kelljen folyton grammokat számolnom a mérlegen. Némi kutatás után találtam egy szimpatikus megoldást arra, hogyan és miből mennyit érdemes kiporcióznom magamnak egy étkezéshez, ehhez pedig mindössze a kezemre van szükségem.