Létezik egyáltalán kétnyelvű gyerek? Három tévhit és hat tipp

Létezik egyáltalán kétnyelvű gyerek? Három tévhit és hat tipp
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nevezhetjük játékos otthoni angolozásnak, mama-baba nyelvátadásnak vagy a második nyelvben való megmerítésnek is. Lényege az, hogy bevezetsz a gyereked életébe egy második nyelvet is, de nem „iskolásan”, hanem játékosan, a kettőtök közötti szoros érzelmi kötelékre építve, a mindennapi tevékenységek köré szervezve.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Lássuk a 3 leggyakoribb félelmet/tévhitet:

  1. „De hát nem is érti a gyerek!” Az anyanyelvét sem érti kisbaba korában. Nem is az a cél, hogy egyből mindent értsen. Hanem az, hogy megismerkedjen egy másik nyelv ritmikájával, zenéjével, hangzókészletével.
  2. „Nem baj, hogy nem tökéletes a kiejtésed?” Nem baj. 1. Gondolj néhány külföldi barátod akcentusára – a magyaroké nem is rossz! 2. Te is tudsz fejlődni! 3. A gyereked képes túlszárnyalni téged, főleg, ha anyanyelvi beszélőktől is (CD) hallja a nyelvet.
  3. „Össze fog zavarodni, még magyarul sem igazán beszél.” Profin megoldja, mint ahogyan a különböző anyanyelvű szülők gyerekei is teszik. A második nyelv nemhogy nem zavarja az első beépülését, de a kutatók szerint kicsi korban pontosan oda raktározódik el az agyban, mint ahová az anyanyelv (később már máshová), a második nyelv elsajátítása tehát ugyanazokat az agyi területeket stimulálja.

Hogyan is csináld?

  1. Ha még bátortalan vagy, eleinte használj kész anyagokat: nézzetek mesét angolul, keress jó videókat.
  2. Kezdj el mondókázni, énekelni. Tornázzatok, táncoljatok „angolul”. Fontos az érintés és a metakommunikáció: amit a gyerek nem ért, azt el is tudod mutogatni, anélkül, hogy fordítanod kellene (amit kerülünk, mert kizökkent). A kisgyerek (még) mindenképpen meg akar érteni, jönni akar veled, tehát figyelni és követni fog.
  3. Vezesd be a meseolvasást. Illessz be dalokat, mondókákat. Keress olyan online programot, amely révén hasznos segédanyagokhoz (mesék, dalok, DIY-ötletek stb.) is hozzájuthatsz!
  4. Most már lehet annyi önbizalmad, hogy elkezdj szabadon beszélni. Játsszatok, reggelizzetek, menjetek boltba angolul! Akkor is, ha a gyerek eleinte passzív, akkor is, ha magyarul reagál. Indíts napi negyedórával, és növeld ezt az időt. Szakértők szerint akkor válik aktív nyelvhasználóvá a gyerek, ha az ébrenléti idő 20 százalékát angolul töltitek.
  5. Együtt könnyebb: keress hasonló közösséget, amelyben te és a gyerek is fejlődhettek, és ahol a gyerek láthatja, hogy a nyelv egy élő közeg.
  6. A határ a csillagos ég. Növeld az angolul töltött időt, terjeszd ki az angolul megélt élmények körét, fejleszd a saját angolodat. Amikor az ötéves bárhol a világon képes magának rendelni egy étteremben; amikor a tizenhárom éves autistával angolul tudsz lelkizni, miközben magyarul nem: megfizethetetlen.

Cikkünk szakértője Gulácsi Annamária angol bölcsész és tanár, a kétnyelvű nevelés szakértője, www.rhymetime.hu

Tovább olvasok
Kép
Nyilván téged sem érdekel: az édeshármas kultúrtörténete

A hármas szex az egyik leggyakoribb erotikus fantázia: tízből kilenc felnőtt el-eljátszik a gondolattal. A megvalósításig sokkal kevesebben jutnak el. Mi olyan izgató és nehezen kivitelezhető a hármasban?

Kép
Palya Bea: „Netni vagy nem netni – ez itt a kérdés"

Megzabolázlak, betörlek, mint egy vadlovat – fenyegeti az internetet Palya Bea énekesnő, majd elmeséli, hogy miért nem olyan egyszerű ez.

Kép
Még most is csak 64 éves lenne Carrie Fisher

Mindenki Leia hercegnőként ismerte, pedig Carrie Fisher intelligens és sokoldalú személyiség volt.

Kép
Huzella Júlia: Miért kezdtem el hanyagolni az okostelefont

Huzella Júlia színésznőnek elege lett abból, hogy a telefonja szinte hozzánőtt a kezéhez. Úgy döntött, „lejön a szerről”, vagyis megpróbál okostelefon nélkül is létezni. Elmeséli, hogy sikerült.

Kép
Napi horoszkóp október 20.: a Mérlegek különös élethelyzetbe kerülnek, a Bakok a célegyenesbe fordulnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép
A gyereklélek sötét oldala, avagy miért lesz bántalmazó egy gyerek?

Miért bánt az, aki bánt? Mi hajtja mások megfélemlítése felé, miért nyer erőt abból, ha visszaél a gyengeséggel? Az iskolai zaklatások kapcsán általában az áldozatok szemszögéből pillantunk rá a témára, most azonban azt nézzük meg, hogyan érzi magát az elkövető.

Kép
Gyomorszorítóan hiteles novella a nők elleni erőszakról

A gyönyörűen megterített asztal mellett ültek és csendben kanalazták a fácánlevest. Pillantása az ezüst gyertyatartóra esett. Nászajándékba kapták. Benne egy szál fehér gyertya. Ahogy a férje szereti. Nézte a pislákoló lángot. Szinte megbűvölte. Bucsi Mariann író novellájából pontosan kiderül a nők elleni erőszak természetrajza.

Kép
Nem akartam anya lenni. De ennél jobb nem történhetett velem!

A legújabb Mesélj, Anyukám! podcast adásunkban egy olyan anyuka lesz a vendégünk, aki nem készült édesanyának. Nagyon nem. Az anyaság aztán mégis megváltoztatta az életét.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem