Létezik egyáltalán kétnyelvű gyerek? Három tévhit és hat tipp

Létezik egyáltalán kétnyelvű gyerek? Három tévhit és hat tipp
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nevezhetjük játékos otthoni angolozásnak, mama-baba nyelvátadásnak vagy a második nyelvben való megmerítésnek is. Lényege az, hogy bevezetsz a gyereked életébe egy második nyelvet is, de nem „iskolásan”, hanem játékosan, a kettőtök közötti szoros érzelmi kötelékre építve, a mindennapi tevékenységek köré szervezve.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Lássuk a 3 leggyakoribb félelmet/tévhitet:

  1. „De hát nem is érti a gyerek!” Az anyanyelvét sem érti kisbaba korában. Nem is az a cél, hogy egyből mindent értsen. Hanem az, hogy megismerkedjen egy másik nyelv ritmikájával, zenéjével, hangzókészletével.
  2. „Nem baj, hogy nem tökéletes a kiejtésed?” Nem baj. 1. Gondolj néhány külföldi barátod akcentusára – a magyaroké nem is rossz! 2. Te is tudsz fejlődni! 3. A gyereked képes túlszárnyalni téged, főleg, ha anyanyelvi beszélőktől is (CD) hallja a nyelvet.
  3. „Össze fog zavarodni, még magyarul sem igazán beszél.” Profin megoldja, mint ahogyan a különböző anyanyelvű szülők gyerekei is teszik. A második nyelv nemhogy nem zavarja az első beépülését, de a kutatók szerint kicsi korban pontosan oda raktározódik el az agyban, mint ahová az anyanyelv (később már máshová), a második nyelv elsajátítása tehát ugyanazokat az agyi területeket stimulálja.

Hogyan is csináld?

  1. Ha még bátortalan vagy, eleinte használj kész anyagokat: nézzetek mesét angolul, keress jó videókat.
  2. Kezdj el mondókázni, énekelni. Tornázzatok, táncoljatok „angolul”. Fontos az érintés és a metakommunikáció: amit a gyerek nem ért, azt el is tudod mutogatni, anélkül, hogy fordítanod kellene (amit kerülünk, mert kizökkent). A kisgyerek (még) mindenképpen meg akar érteni, jönni akar veled, tehát figyelni és követni fog.
  3. Vezesd be a meseolvasást. Illessz be dalokat, mondókákat. Keress olyan online programot, amely révén hasznos segédanyagokhoz (mesék, dalok, DIY-ötletek stb.) is hozzájuthatsz!
  4. Most már lehet annyi önbizalmad, hogy elkezdj szabadon beszélni. Játsszatok, reggelizzetek, menjetek boltba angolul! Akkor is, ha a gyerek eleinte passzív, akkor is, ha magyarul reagál. Indíts napi negyedórával, és növeld ezt az időt. Szakértők szerint akkor válik aktív nyelvhasználóvá a gyerek, ha az ébrenléti idő 20 százalékát angolul töltitek.
  5. Együtt könnyebb: keress hasonló közösséget, amelyben te és a gyerek is fejlődhettek, és ahol a gyerek láthatja, hogy a nyelv egy élő közeg.
  6. A határ a csillagos ég. Növeld az angolul töltött időt, terjeszd ki az angolul megélt élmények körét, fejleszd a saját angolodat. Amikor az ötéves bárhol a világon képes magának rendelni egy étteremben; amikor a tizenhárom éves autistával angolul tudsz lelkizni, miközben magyarul nem: megfizethetetlen.

Cikkünk szakértője Gulácsi Annamária angol bölcsész és tanár, a kétnyelvű nevelés szakértője, www.rhymetime.hu

Tovább olvasok
Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglallható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 10.: az Ikrek különleges sikerekre számíthatnak, a Nyilasok napját váratlan események határozzák meg

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Híres nők, akik olcsó ruhában jelentek meg a kamerák előtt: és mégis túlragyogtak mindenkit

Ők elsősorban azt viselik, amiben jól érzik magukat, és szerintük ez nem jelent egyet a drága darabokkal!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem