Létezik egyáltalán kétnyelvű gyerek? Három tévhit és hat tipp

Létezik egyáltalán kétnyelvű gyerek? Három tévhit és hat tipp
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nevezhetjük játékos otthoni angolozásnak, mama-baba nyelvátadásnak vagy a második nyelvben való megmerítésnek is. Lényege az, hogy bevezetsz a gyereked életébe egy második nyelvet is, de nem „iskolásan”, hanem játékosan, a kettőtök közötti szoros érzelmi kötelékre építve, a mindennapi tevékenységek köré szervezve.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Lássuk a 3 leggyakoribb félelmet/tévhitet:

  1. „De hát nem is érti a gyerek!” Az anyanyelvét sem érti kisbaba korában. Nem is az a cél, hogy egyből mindent értsen. Hanem az, hogy megismerkedjen egy másik nyelv ritmikájával, zenéjével, hangzókészletével.
  2. „Nem baj, hogy nem tökéletes a kiejtésed?” Nem baj. 1. Gondolj néhány külföldi barátod akcentusára – a magyaroké nem is rossz! 2. Te is tudsz fejlődni! 3. A gyereked képes túlszárnyalni téged, főleg, ha anyanyelvi beszélőktől is (CD) hallja a nyelvet.
  3. „Össze fog zavarodni, még magyarul sem igazán beszél.” Profin megoldja, mint ahogyan a különböző anyanyelvű szülők gyerekei is teszik. A második nyelv nemhogy nem zavarja az első beépülését, de a kutatók szerint kicsi korban pontosan oda raktározódik el az agyban, mint ahová az anyanyelv (később már máshová), a második nyelv elsajátítása tehát ugyanazokat az agyi területeket stimulálja.

Hogyan is csináld?

  1. Ha még bátortalan vagy, eleinte használj kész anyagokat: nézzetek mesét angolul, keress jó videókat.
  2. Kezdj el mondókázni, énekelni. Tornázzatok, táncoljatok „angolul”. Fontos az érintés és a metakommunikáció: amit a gyerek nem ért, azt el is tudod mutogatni, anélkül, hogy fordítanod kellene (amit kerülünk, mert kizökkent). A kisgyerek (még) mindenképpen meg akar érteni, jönni akar veled, tehát figyelni és követni fog.
  3. Vezesd be a meseolvasást. Illessz be dalokat, mondókákat. Keress olyan online programot, amely révén hasznos segédanyagokhoz (mesék, dalok, DIY-ötletek stb.) is hozzájuthatsz!
  4. Most már lehet annyi önbizalmad, hogy elkezdj szabadon beszélni. Játsszatok, reggelizzetek, menjetek boltba angolul! Akkor is, ha a gyerek eleinte passzív, akkor is, ha magyarul reagál. Indíts napi negyedórával, és növeld ezt az időt. Szakértők szerint akkor válik aktív nyelvhasználóvá a gyerek, ha az ébrenléti idő 20 százalékát angolul töltitek.
  5. Együtt könnyebb: keress hasonló közösséget, amelyben te és a gyerek is fejlődhettek, és ahol a gyerek láthatja, hogy a nyelv egy élő közeg.
  6. A határ a csillagos ég. Növeld az angolul töltött időt, terjeszd ki az angolul megélt élmények körét, fejleszd a saját angolodat. Amikor az ötéves bárhol a világon képes magának rendelni egy étteremben; amikor a tizenhárom éves autistával angolul tudsz lelkizni, miközben magyarul nem: megfizethetetlen.

Cikkünk szerzője Gulácsi Annamária angol bölcsész és tanár, a kétnyelvű nevelés szakértője

Tovább olvasok
VB-arany, 40 kiló mínusz, új szerelem, új ország: Korok Fatima búvár

Korok Fatima búvár nemrég világbajnok lett szabadtüdős mélymerülésben. Csak 26 éves, de megélt már egy teljes, hosszú életre való kalandot, a mondanivalója bölcs, mint egy jobbfajta hetvenévesé.

10 tipp: Hogyan aludj el 2 perc alatt?

Egyszerű ötletek, amelyek segítenek abban, hogy álmatlanul forgolódás helyett pikkpakk elaludj.

3 gyógytea, ami távol tartja az orvost

Lassan de biztosan hüvösödnek a nappalok, kezdődik az immunrendszer erősítés szezonja, egyre könnyebb bekapni valami vírust. A következő három gyógyteát érdemes már megelőzésként is napi szinten iszogatnod, hogy ne tegyen parkolópályára az influenza.

Marie Kondo-idézetek, amelyek segítenek visszanyerni az irányítást az életed fölött

„Képzeld el, hogy olyan térben élsz, amely csak örömöt sugárzó tárgyakat tartalmaz. Nem erről az életről álmodtál mindig?” (Marie Kondo)

Milyen kutyafajtákból válassz, ha magányosnak érzed magad?

Azt gondolhatnánk, hogy magány ellen bármilyen kutya jó – vagy bármilyen háziállat, ha már itt tartunk –, de ha jobban megnézzük, vannak olyan fajták, amelyek alkalmasabbak erre a célra.

A burgonyasaláta őszi változata – melegen és gazdagon

Meleg, felezett burgonya lágytojással, ropogós szalonnával, dijoni mustáros vinaigrettettel és friss kaporral. Máris izgalmasabban hangzik, mint a hagyományos majonézes változat, nem igaz?

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

A KARÁCSONY GYORSAN BEKÖSZÖNT – LEPD MEG MAGAD MOST EGY ELŐFIZETÉSSEL! 10+1 (ADVENT) LAPSZÁM 7645 FT HELYETT 4590 FT.

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem