Két ember között a legrövidebb út: egy mosoly

Két ember között a legrövidebb út: egy mosoly
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ezen ösztönös tudás birtokában a mai online világban mi mást is tehetnénk, kénytelenek vagyunk digitalizálni a mosolyunkat. Külön szmájlink van már a szégyenlősen mosolygós vagy a könnyesen nevetős állapotunkra. Filterezzük a fotóinkat: egy ujjmozdulattal fehérebb fogakat, szélesebb mosolyt varázsolunk magunknak. Digitalizáljuk az arcunkat és mesefigura képében puszikat küldünk, kacsintunk, nevetünk. Na de mindeközben mi is történik a valóságban?

A valóság sok esetben ettől jelentősen eltérő. A digitális térben való létezés okozta önbizalom vagy épp annak ellenkezője, a vélt vagy valós virtuális emberi kapcsolatok alaposan megkavarták a mindennapi létezésünket. Ennek a lelki és társadalmi vetületével ma már több újkeletű tudományág is foglalkozik felismerve azt, mekkora jelentősége lesz az következő generációk és a korábbiak közötti kommunikációs szakadék csökkentésének vagy az ezáltal megjelenő új típusú szocializációs nehézségek kezelésének.

Ne de mit tehetünk mi? Hogyan tudjuk ezt a két dimenziót egymáshoz egészségesen közelíteni? Mert ahhoz nem kell tudományos eredmények után kutatnunk, hogy megállapítsuk, ha a valóságban is annyit mosolyognánk, mint amennyit a virtuális térben, jobb lenne a világ!

Az emberek több, mint felénél a mosoly az első dolog, amit megfigyel a másikon. Ráadásul nem csak a magánéletünkben, de a szakmai megítélésünkben is óriási szerepe van ennek. Arról nem is beszélve, hogy az egészségünkre is hatással van, nem csak boldogsághormont termel, de a szép és egészséges fogak az emésztésünket, sőt a megfelelő hangképzésünket is segítik. Az emberek nagy többsége mégis a fogai állapota miatt nem engedi meg magának, hogy mosolyogjon a világra.

De van megoldás, ugyanis a digitális technológia már nem csak a chatszobákban, de a fogászatban is teret hódított magának. Így a fogászati innovációk eredményeképpen ma már sokkal egyszerűbben, fájdalommentesebben és gyorsabban alakíthatjuk mosolyunkat és javíthatunk egészségügyi állapotunkon legyünk bármilyen korosztály tagjai is.

Kép

Az innovációk megjelenése előtti években a 40 feletti korosztály fogainak kezelése, állapotjavítása okozta a legtöbb nehézséget, mert gyakoribbak voltak a foghiány vagy csonthiány okozta gyulladások, elmozdulások vagy az egyéb eltérésekből adódó fájdalmas kellemetlenségek. De ma már a komplex, csonthiánnyal vagy arccsont elmozdulással járó esetek gyors megoldása is lehetővé vált - mondta el Szakonyi Gábor, aki kifejezetten ezekre a bonyolult esetekre specializálódott Vital Europe nemzetközi fogászati központ vezetője.

A szakember meggyőződése, hogy a legnagyobb innovációnak az intraorális szkennert tekinthetjük, ami valószínűleg legtöbb esetben kiváltja a hagyományos lenyomat-kanállal végzett szilikonminta majd gipszminta készítését és azonnali mikrométer-pontos képet ad. S mivel a fogunk 3D-s modellje azonnal látható az ehhez a tökéletesen illeszkedő új koronát nagyon rövid időn belül meg is tudják tervezni és 3D nyomtatóval kinyomtatni. Vagy foghiány esetén az implantológiában megjelenő sablonnal irányított (guided) sebészet segítségével ma már az implantátumot tökéletes pontossággal tudják beültetni és akár azonnal terhelni is. Így az eljárás, amelynek átfutási ideje korábban akár 6-9 hónap volt, a legújabb – már említett – eszközökkel vagy akár a fémmentes, szövetbarát anyagokból, például cirkonból készült fogművek használatával már 1 napra csökkenhetnek!

Ez óriási előrelépés nem csak az egészséges szájüreg és fogak megőrzésében vagy rehabilitálásában, de ezáltal akár több esztétikai orvoslásban használt kezelés – pl. hyaluronsavas feltöltés – is sok esetben elkerülhetővé válik. Hiszen a jó állapotban lévő és foghiány-mentes fogazat a megfelelő arcizmokat is aktívan tartja így kisebb eséllyel történik meg az arckontúr megváltozása vagy az ajak és orcatámasztási funkciók elvesztése – mondta Dr. Pesei Attila (Fog- és szájbetegségek szakorvosa, DMD.)

Ráadásul mosolyogni még kevesebb izommunkával is jár, hisz egy őszinte, igaz mosolyhoz 17 izmot használunk, míg a szemöldök ráncolásához 43-at kell! Már csak ezért is érdemes a mosolyizmainkat edzésben tartanunk és az örömünkkel megörvendeztetni ezentúl nem csak a virtuális, de a valós világot is! Mosolyogni könnyű!

Tovább olvasok
Kép
PCR, karantén, kontakt - Hogyan fertőzte meg a beszédünket is a Covid 2020-ban?

„Tudtad, hogy a szomszédék karanténban vannak?” „A gyorsteszt nem ér semmit, mert sok az álnegatív eredmény, ha tünetmentes hordozó vagy, akkor neked PCR kell.” 2020 decemberére egy kicsit mindannyian önjelölt járványügyesek lettünk; olyan kifejezésekkel dobálózunk, amikkel azelőtt sosem. Szubjektív szószedet a COVID 19 nyelvi „mellékhatásairól”, a teljesség igénye nélkül.

Kép
eCAR 2020/ Mazda MX-30 - A design királynő

A Mazda MX-30 a márka előremutató modellje. Teljesen elektromos, a dizájnjától pedig elolvadsz. Miközben beülve érzed, hogy ez az autó már sok szinttel feljebb lépett, mint egy átlagos négykerekű.

Kép
Napi horoszkóp december 4.: a Bikáknak erőt kell venniük magukon, az Oroszlánok nagy kockázatot vállalnak

A hét utolsó munkanapjára is üzentek a csillagok, érdemes tehát ma is elolvasnod a horoszkópod!

Kép
Ha idén télen kezdesz bele a kinti futásba, ezeket mindig tartsd észben!

Gond nélkül futsz tavasztól őszig futópályán vagy terepen, aszfalton, ám ha igazán hideg lesz, szeretsz futópadra váltani? Ha csak nincs otthon egy, akkor marad a kinti edzés, amiről nem árt tudnod néhány dolgot!

Kép
Nem vette észre, hogy terhes és megszült a WC-n - Ja, 17 évesen

Az akkor 17 éves Aimee Stevens az éjszaka közepén a vécén ült és hirtelen megkönnyebbülést érzett. Lenézett és egy gyermek lábát és fenekét pillantotta meg. Ez három nappal azután történt, hogy Aimee megtudta, hogy várandós egy nőgyógyászati rutinvizsgálat során. Azt mondták neki, hogy az ötödik-hatodik hetében jár, így a gyermek három nappal későbbi érkezése teljes sokk volt számára.

Kép
„Menthetetlenül beleszerettem a futárunkba” – egy kétgyermekes, házas anya vallomása

Sokan várnak arra, hogy a nagybetűs szerelem csak úgy bekopogjon az ajtón. Kittivel ez történt. Csengetett, kopogott, majd elrabolta a két gyermekes, házas nő szívét.

Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem