Készülnek a lebomló maszkok, amik kímélik a környezetet

Borítókép: Készülnek a lebomló maszkok, amik kímélik a környezetet Forrás: Unsplash.com
Mert az a több milliárd maszk nem tűnik el nyomtalanul.

Bár a járványhelyzet a legtöbb országban csitulni látszik, az általános óvintézkedések mint a szociális távolságtartás, sűrű kézmosás, alapos fertőtlenítés, valamint a maszkviselés úgy tűnik még sokáig az életünk része marad.

Utóbbi esetében többféle megoldás létezik: vásárolhatunk mosható verziót, de otthon is készíthetünk, vagy ha attól érezzük magunkat leginkább biztonságban, választhatunk egyszer használatos, eldobható verziót is. Ezzel csupán az a baj, hogy a zömében polipropilénből készülő maszkok, amiket 2-3 órányi viselés után eldobunk, még nagyon sok ideig maradnak fenn, sokuk pedig tengerekben, óceánokban végzi, amivel tovább terhelik az amúgy is válságban lévő környezetet.

Van azonban fény az alagút végén, ugyanis a kanadai British Columbia University biotermékekkel foglalkozó intézetének kutatócsoportja már a járvány megjelenése óta kísérletezik olyan arcmaszkok prototípusán, amik nem csak a vírus-, de a környezetvédelemben is részt vesznek.

A helyi alapanyagokból (farost és zúzalék) és helyi erőforrások felhasználásával készülő maszkokkal kivédhető lenne, hogy a járvány alatt felhalmozott egyszer használatos műanyag a hulladék körforgásba kerüljön. Mivel a vírus 2 nap alatt a lebomló anyag felületén is elpusztul, a maszkok a házi komposztban is gond nélkül felhasználhatóak lennének.

Jelenleg a projekt a hitelesítési szakaszban tart, most ellenőrzik, hogy a maszkok szűrő és légáteresztő képessége megfelel-e az elvárásoknak, ezen kívül optimalizálják a kialakítást arcforma- és méret, szakáll és egyebek szerint. Amint véglegesítik a prototípust, a kanadai kutatócsoport célja, hogy nagy cégek bevonásával megsokszorozzák a jelenlegi előállítás mennyiségét, és a vírus megjelenése elején az ellátási láncban tapasztalat hibákat ki tudják küszöbölni a helyi gyártással.

Mint mindennap használatos kiegészítők, az arcmaszkok sem maradhattak ki a ditavból. Ezeket a tervezői darabokat láttad már?