Mind átverhetőek vagyunk, csak máshol van a gyenge pontunk

Mind átverhetőek vagyunk, csak máshol van a gyenge pontunk
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A csalás különleges bűntény, mert szükség van hozzá az áldozat önkéntes együttműködésére. Téged ilyesmire nem tudnának rávenni? Nincs az az ámítás, aminek bedőlnél? Valójában mindannyian sérülékenyek vagyunk a profi hazudozókkal szemben, feltéve, hogy rátapintanak valamilyen hiányérzetünkre vagy félelmünkre.

Ez a cikk az Éva magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

Kérdés, hogy léteznek-e másoknál jobban átverhető embertípusok? Az első hazai piramisjátékba például a 80-as évek vége felé egész komoly tömeget lehetett beszervezni – boldog boldogtalan bedőlt annak, hogy ilyen egyszerű sok pénzhez jutni. A közhiedelem szerint az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők, a fiatalabbak és az idősek hamarabb csőbe húzhatók. Ehhez képest, az e-mailben kapott "hívjon vissza, mert nyert" típusú üzenetek címzettjeit vizsgálva nem volt kimutatható jelentős különbség a csalásra gyanakvó és a telefont ragadó válaszadók között nemük, életkoruk vagy más demográfiai adataik alapján. Nem sikerült olyan csoportokat azonosítani, melyek a többieknél védtelenebbek lettek volna a csalással szemben. Azt viszont megállapították a kutatók, hogy a megkérdezettek rendre túlbecsülték önnön dörzsöltségüket és következetességüket.

Hogy ez milyen ciki...

Az áldozatok gyakran olyannyira röstellik a velük történteket, hogy nem hajlandóak megosztani azt másokkal, inkább elzárják magukba szégyenüket. A szégyenérzethez azonban komoly negatív hatások kapcsolódnak, akár depresszió vagy poszttraumás stressz szindróma (PTSD) is kísérheti. „Olyan hülye vagyok”, „nem tudom elhinni, hogy bedőltem neki”, „általában óvatos vagyok, nem értem, mi történt velem” – visszhangzik a fejben. Ettől pedig sérül az önbecsülés, és elvész abba vetett hitünk, hogy képesek lehetünk helyesen érzékelni a külvilágot. Egyszóval már magunkban sem bízhatunk meg...

És ki a csaló?

Itt sincs egyetlen prototipus. Gyakori, hogy az illető nárcisztikus személyiséggel rendelkezik, meggyőződése, hogy ő maga igen fontos ember, akire nem vonatkoznak a szabályok. Megteszi és elveszi amit akar, és megtalálja a maga számára megfelelő mentséget. Más csalókra antiszociális tendenciák jellemzők. A társadalmi szabályokat nem vonatkoztatják magukra, és nem éreznek empátiát mások iránt. Hiszik, hogy akit be lehet csapni, az vessen magára. Aztán van az típus, aki csak kis stikliket követ el, és hiszi, hogy "nem árt vele senkinek". Mire észbe kapnak, már nyakig ülnek a hazugság mocsárban és mind nagyobb hazugságokra lesz szükségük, hogy leplezzék az előzőket. Akad, aki etikával indokolja, miért csal: állítja, hogy amit elvesz a "rossz" embertől, azt "jó célra" használja fel.

Nyerhetsz vagy bukhatsz

Alapvetően kétféle motiváció alapozza meg, hogy szélhámosság áldozatává váljunk:

Részleges vakság

A csalásoknak ez a típusa arról szól, hogy a felvázolt szép jövő (pénz, ingatlan, hírnév, szerelem/házasság, szex, stb.) erősen szelektív gondolkodást vált ki az áldozatból: csak a "díjra" tud fókuszálni, minden más gyanús jelre "vakká" válik, elutasítja azokat a részleteket, jeleket, amik arról szólnak, hogy nem fogja megkapni, amit akar.

Amygdala pánik

Az agy limbikus rendszerének ez a része a veszély felismeréséért és az önvédelem megszervezéséért felelős. Ha valakinek kellő manipulációval sikerül az egyik "félelem pontjába" bökni, háttérbe szorul a frontális kéreg működése, vagyis megszűnik a racionális, logikus gondolkodás. Úgy érezzük, azonnal cselekednünk kell, nincs idő mérlegelni. Az ausztrál adóhivatal nevében elkövetett átverése során például többeket meggyőztek arról, hogy ha nem fizetik ki a (nem létező) bírságot, akkor letartóztatással és börtönnel számolhatnak.

Olvasd el ezt is!

Minden fillér megéri…

Amint az áldozat elkezd fizetni, beindul egy következő pszichológiai folyamat is: hinni akarja, hogy nem hiába adta át a pénzét (vagy bármi mást, amit tőle kicsaltak). Aztán mindig csak egy kicsivel többre lesz szükség, hogy elérhesse az áhított célt, megkapja a főnyereményt egy rakás pénz, egy mallorcai villa vagy a tökéletes társ formájában. A "karnyújtásnyira" lebegtetett jutalom újra meg újra megnyithatja a pénztárcát. Olyan ez, mint amikor valaki elhiszi nárcisztikus párjáról, hogy ha eleget bizonyítja neki odaadását, az elismeri majd az értékét. Ez se, az se fog bejönni.

A legtipikusabb szemfényvesztések

 • Gyorsan meggazdagodhatsz – pl. rejtett kincsek feltárása, hatalmas hozammal kecsegtető befeketetések, pilótajátékok
 • Higgy bennem, jót akarok – szerelmi (és szex) hazugságok, "átoklevételek", vagy épp "bajba keveredett az unokája" típusú csalások
 • Jó vétel – áron alul, csak most, csak neked... amióta világ a világ, ez a leggyakoribb átverés, hiszen számosszor veszünk irreálisan túlárazott, rossz minőségű termékeket még a legális kereskedelmi csatornákon keresztül is
 • Zsarolás, hamis balesetek – előbbi például a félrelépő házastársak réme, utóbbi az aggódó rokonoké vagy épp a biztosítóké
 • Szerencsejáték átverések – cinkelt lapok, "ön nyert" típusú e-mailek
 • Hamis képesítések, végzettségek vagy felhatalmazások, megbízások – pl. csodadoktorok, álügyvédek fellépése, vagy "adja meg adatait az e-bay-nek", "töltse ki a Tesco felmérését és kap 85 ezer forintot"
 • Online átverések – pl. hamis vírusírtó a számítógépre, vagy van egy remek állásajánlatunk

Neked mi a nyomógombod?

Pszichológiai eszközök, melyek önmagukban talán nem elegendőek ahhoz, hogy egy jó ítélőképességgel megáldott embert bármire rávegyenek, de ha ezeket valaki együttesen alkalmazza, annak igen nehéz ellenállni.

 • Te vakarod az én hátam, én meg a tiédet – A csaló ad valamit, például „ingyenes” ajándékot, ezért az áldozat úgy érzi, kötelessége viszonozni a nagyvonalúságot.
 • Betyárbecsület – Legtöbben, ha rábólintunk valamire, szeretjük is végigcsinálni, nehogy úgy érezzük, kudarcot vallottunk, becstelenek voltunk. Jó példa erre az, amikor a csalók eleinte triviális kérdéseket tesznek fel, amelyekre válaszolunk, majd rákérdeznek valami igazán személyesre is, például, hogy hol bankolunk. Ha pár kérdésre már válaszoltunk, nagyobb a belső nyomás, hogy udvarias ember benyomását keltve a következőre is feleljünk.
 • FOMO avagy csak ki ne maradjak – A csaló a többségi viselkedésre hivatkozik, a csordaszellem pedig ragályos. „Aki lemarad, az kimarad” Ha úgy hisszük, hogy itt az utolsó esélyünk valamire, elkap a harctéri idegesség. Kihagyhatatlan lehetőség, utolsó ajánlat – ha veszélybe kerül a cselekedet szabadsága, hajlamosak vagyunk gyorsan (és meggondolatlanul) reagálni.
 • Olyan szimpatikus – A kellemes megjelenésű, jó humorú csalónak szinte rögtön nyert ügye van. Bevált módszer, hogy az illető hozzánk hasonlatosnak állítja be magát, elárul magáról egy személyes – bár meglehetősen általános – információt. Például azt mondja, ő is nemrég vált el, és máris sorstárs vált belőle.
 • Érzelmi nyomógombok – Aki fél az öregedéstől, annak nem nehéz retusált előtte-utána fotók alapján eladni egy százszorosan felárazott krémet. Aki nagyon szeretne saját lakást, annak viszonylag könnyű eladni egy gyanúsan olcsó ingatlant.

Egy-egy hazugság a sztároknál is becsusszan...A galériára kattintva megnézheted milyen füllentéssel buktak le ezek a hírességek.

Nézd meg a galériánkat>8 kép
HÍrességek hazugságai
Tovább olvasok
Kép
Csak biciklizni indultam a férjemmel, de belekerekeztem a halál torkába

Nem lehet úgy élni, hogy folyton arra gondolsz, talán ez az utolsó napod. A halál az mindig csak mással történik, nem? És mégis, elég egyetlen apró baleset, hogy megértsd, ennek az egésznek tényleg bármelyik pillanatban vége szakadhat...

Kép
Tünetmentesen is fertőz a koronavírus, de sokan félreértik, mit jelent a tünetmentesség!

A ProPublica egészségügyi szakújságírója, Caroline Chen alaposan utánajárt, mit érdemes tudni a COVID-19-ről, a tünetmentes hordozókról és arról, mit tehetünk a vírus leküzdéséért. És többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy sokan nem is tudják pontosan, mit jelent a tünetmentesség!

Kép
Napi horoszkóp szeptember 27.: a Mérlegek pihenéssel tölthetik az idejüket, a Halaknak új terveik vannak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
6 faktor, ami növeli a ráncok megjelenését – már fiatalabb korban is

Mindenki annak örülne a legjobban, ha a ráncok csak bőven 40 felett válnának problémává, de hogy ez tényleg így legyen, tenni kell a megelőzésért! A joy.hu összeállítása.

Kép
Eljött az őszi szortírozás ideje, mutatjuk, miktől szabadulj meg még ma

Alig várom, hogy legyen pár szabad órám, amikor végre megtisztíthatom az otthonomat a felgyűlt kacatoktól.

Kép
Mikor az anyós naponta kérdezett meg, hogy terhes vagyok-e már, muszáj volt megszabadulnom tőle

Kláriék nagyon akartak gyereket. Nagyon várták már az érkezését, ők is, és a család is. De egyáltalán nem segített nekik az, hogy az anyósa minden nap megkérdezte tőle, hogy megfogant-e már az unoka?

Kép
Próbáld ki Főrdös Zé házi energiaszeletét!

A legfrissebb Runner's World címlapján Fördős Zét láthatod, aki a belső oldalakon megmutatta kedvenc futóhelyét és a legjobb Street Kitchen futókaja receptjeit. Ízelítőnek íme a házi energiaszelet:

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem