Keserédes dalok – lejátszási lista, ha nehéz a lelked

au revoir simone,mentális egészség Forrás: Pinterest
Ebben a lejátszási listában olyan dalokat gyűjtöttünk össze, amik az emberlét nehéz és fájdalmas határköveit foglalják dalba, mint például a szakítás, a válás, a halál, a magány vagy a mentális betegségek. Valaki más is keresztülment már ezeken a szörnyűségeken, amiken most talán te, és ha meghallgatod őt, biztos, hogy kevésbé érzed magad egyedül.

Ha depresszióval, mentális betegséggel küszködsz, vagy életválságba kerültél, elszigetelődhetsz a valóságtól. Fuldokló érzés, hogy senki nem érti meg, milyen borzalmakon mész keresztül, és olyan magányosan állsz a világban, mint egy ottfelejtett virágszál a végtelen hómezőn. Pedig éljen az ember bárhol, bármilyen körülmények között, legyen híres és gazdag, legyen szürke átlagember, aki szembejön veled az utcán minden reggel: sokszor pontosan ugyanazt érzi, mint te. És talán az ő fején is ott lóg a fülhallgató, akárcsak a tiéden.

Közhely, de a zene híd és kapocs, kollektív érzelmek kifejezője, terápia, lélekbalzsam, ujjongó eufória, vagy éppen halálos szomorúság. Mentsd el magadnak ezt a lejátszási listát, ha pedig gyülekeznek a sötét fellegek, egyszerűen katt a play gombra:

  • Youtube videó
    Youtube link:
    modul lejárati dátuma:

Black: Wonderful Life

A huszonéves Colin Vearncombe épp válófélben volt, anyagilag pedig a tönk szélén állt, amikor megírta ezt a melankolikus, gyönyörű számot, sokak slágerpakkját a túléléshez. Black az elképesztő sikert nem tudta megismételni, 53 évesen pedig autóbalesetben hunyt el. A Wonderful Life azonban mindörökre hirdeti: „Nem kell menekülni és elrejtőzni, ez olyan csodálatos, csodálatos élet.”

Au Revoir Simone: A Violent Yet Flammable World

A Twin Peaks harmadik évada hemzsegett a fantasztikusnál fantasztikusabb számoktól – hála David Lynch zenei érzékének –, a dreampop képviselői pedig ebből az ultraerős mezőnyből is kiemelkednek. Olyan ez a zene, mintha a lelket simogatná: szomorkás, lágy, és finom, mint egy pillangó szárnyának érintése.

Quimby: Most múlik pontosan

A Csík zenekar feldolgozása tette megaslágerré a Quimby-számot, s a zajos siker talán még magát a zenekart is meghökkentette. A Most múlik pontosan illik szakításhoz, halálhoz, gyászhoz, de – ahogy Kiss Tibi elárulta – valójában, ami most múlik pontosan, az a heroin.

Coldplay: Paradise

A fiatalság sokat vár a világtól, a világ azonban összetöri a reményeket, fogalmazza meg a szomorú tapasztalatot a Coldplay slágere – de amikor a viharos égbolt alatt fekszünk, mégis tudjuk, hogy a napnak egyszer fel kell kelnie.

Vad Fruttik: Szemben a nappal

Szinte bármelyik Vad Fruttik-szám felférne erre a válogatásra: Likó Marcell, mielőtt családot alapított volna, az összes fájdalmát és frusztrációját kiordította a világnak. A Szemben a nappal azt a hangulatot ragadja meg, amikor nem vagyunk jól, de igazán szarul sem: ülünk egy őszi parkban, és arra gondolunk, hogy ennyi az élet. Se több, se kevesebb.

Johnny Cash: Hurt

Az öreg countrysztár igazi hattyúdala, amiből egy idős ember fájdalma szól: énekel mindenről, amit elmulasztott az életben. Érdekesség, hogy egy 1994-es Nine Inch Nails-dal feldolgozásáról van szó, és hogy klipben szerepel Cash felesége is.

The War on Drugs: Pain

A középkori válság egyik megragadó száma az amerikai banda Pain című dala, melyben katartikus gitárszólók között az énekes megfáradt hangon énekel arról, hogy még mindig meg rá akar lelni arra a dologra, ami talán soha nem található meg.

Porcupine Tree: Way out of Here

A brit progresszívrock-banda dalai csontig hatolnak: legbelsőbb félelmek, élettragédiák, függés, borongás árad a lemezekről. A Way out of Here tipikus PT-dal: kamaszok problémáit szólaltatja meg, akikkel a felnőttek nem képesek kommunikálni, s ezért végtelenül magányosak és elesettek.

Seal: Killer

Ha a legmélyebb elkeseredésbe taszít az élet, akkor is van olyan részed, amelyik élni akar. A popos hangzás mély szomorúságot takar, de Sealék reményt is adnak: a gyilkos magány túlélhető, leginkább talán a szeretet segítségével.

Fugees: Killing Me Softly

Amikor egy dal olyan hatással van ránk, hogy annak szomorúságát átvéve eltelítődünk a világ bánatával, de közben a szépség fel is emel bennünket: ez a Killing Me Softly.

Opeth: Hope Leaves

A feledhetetlen, soha be nem gyógyuló sebek himnusza. Nagyon erős hangulata van, tele emlékképekkel régi szobáról, eltűnt lányról, megfakult fotókról. Homályos fájdalomhalmaz ez a dal, s hogy mi történt a lírai alannyal, végül nem tudjuk meg.

Bagossy Brothers: Valahol itt

Ha szakítottál, de már túl vagy a legrosszabbon, ideálisabb dalt nem találhatsz Bagossyék számánál. „Csak a nap felé nézek igazán, nem futok utánad..” – énekli eltökélten Bagossy Norbert, neked pedig elfacsarodik a szíved az emlékektől és a zene szépségétől, de utána meg is könnyebbülsz.

Jordán Adél: Hajnaltájt

A Hajnaltájt patetikus hegedűsírása és Jordán Adél hangja egyenesen zokogásra ingerel, s ezért szinte bármilyen nehéz élethelyzetben üt. A boldogság csak álom, az igaz, de ott legalább létezik. Nem leszünk tőle jobban, mégis többek leszünk, ahogy elöntenek az érzelmek a hallgatása közben.

Tegnapután: Éden

Végtelenül optimista dal az Éden: arról szól, hogy mi, emberek általában értékvesztett állapotban élünk a világban, de mégis van valami megmagyarázhatatlan reménység, valami jó, ami minden nehézség ellenére, törvényszerűen bekövetkezik.

Korn: Thoughtless

Az áldozat talpraállásának története. A fiút középiskolai társak zaklatják, de végül kitör az ördögi körből: a szalagavató bálon lealázza őket, és képes felülemelkedni az egész szörnyűségen.

Cure: Boys Don’t Cry

Cure-t hallgatva az ember gyakran érzi úgy, hogy félig meggyógyult. A Boys don’t cry az egyik legérzékenyebb dal a poptörténelemben, és biztos vagyok benne, hogy hatására sok fiú hagyott fel az érzéketlennek álcázott, műmacsós viselkedéssel.

Amy Winehouse: Rehab

A függés himnusza, akárcsak a Heroin a Velvet Undergroundtól. Amy nem volt képes megküzdeni a démonaival, de ez nem jelenti azt, hogy annak, aki ezt a varázslatos hangot meghallja, ne sikerülne.

Alanis Morrisette: Hands Clean

Egyenlőtlen, játszmákkal teli kapcsolatot túlélni embert próbáló feladat. Alanisnek sikerült, s ebben a szinte vidám hangulatú, dinamikus dalban énekli meg, hogyan sikerült feldolgoznia, hogy fiatalon egy nála jóval idősebb férfi alaposan kihasználta.