Hogyan viselj magas sarkút anélkül, hogy tropára menne a lábad

magas sarkú,cipő Forrás: Hanna Postova / Unsplash
Összeállításunkban ajánlunk is néhány viszonylag, úgy-ahogy, többé-kevésbé kényelmes magas sarkút.

Hogy bírod azt a rengeteg hajmeresztő magas sarkút hordani? – ez egy gyakran feltett kérdés a modelleknek. Azok többnyire csak legyintenek és ennyit mondanak: – Ugyan, pár percnél tovább nem kell járni bennük a divatbemutatókon, de a fotózásokon sem.

Lássuk be: a magas sarkú előnyös. Megnyújtja a testet, nőiesen kecses tartást kölcsönöz a viselőjének. Nem csoda, hogy a legkényelmetlenebb cipellők a legdrágábbak, mint ahogy azon sem kell meglepődnünk, hogy sok nő nagyobb darabszámú magas sarkú–gyűjteménnyel rendelkezik otthon, mint azt be merné vallani. Hogyan képesek egyáltalán elintézni benne egy bevásárlást komolyabb sérülések nélkül? Ideje betekinteni a kulisszák mögé és megtudni, mit tehetünk a magas sarkúban történő túlélés érdekében a ragtapaszokon, illetve a tyúkszemeken kívül.

Először is: tényleg akkora kárt okozhat egy minőségi magas sarkú?

Sajnos igen, mondja a The Coveteur-nek Dr. Jackie Sutera New York-i ortopédorvos. „Nem csak a lábfejet, de a csípőt, a térdet és a hátat is károsíthatja a magas sarkú hosszú távú viselése. Amikor ilyet hord az ember, a testsúlya a lábpárnájára nehezedik, ami a térdet és a csípőt is arra kényszeríti, hogy előredőljenek, míg a hátat természetellenesen hátrafelé kell dönteni, hogy megmaradjon az egyensúly.” A károsodások az idegeket, a csontot és az izmot összekötő szöveteket is érinthetik.

Oké, de a törpesarkú vagy a blokksarkú azért csak kivétel ez alól, nem? Ráadásul most nagyon mennek.

Hát nem. Az Amerikai Ortopédgyógyászati Szövetség maximum 5 centiben maximálja az ajánlott sarokmagasságot, és ezekben is csak rövid időtartamra javallja az állást vagy sétálást. És hogy mi a helyzet a mostanában oly népszerű magas sarkú, zárt orrú, bebújós, úgynevezett mule-papucsokkal? „A hegyes orrú vagy keskeny kialakítású cipők ártalmasak lehetnek, mert összenyomhatják a lábujjakat. Ez benőtt körömhöz, becsípődött idegekhez, bütykökhöz és kalapácsujjakhoz vezethet” – jelentette ki a doktornő.

Léteznek tehát Carrie Bradshaw-típusú istennők, akiket nem olyan mértékben sújtanak ezek a tünetek, mint minket, földi halandókat?

Létezik genetikai komponens – ha a felmenőid közt többeknek voltak bütykei, neked sem árt felkeresned az ortopéd szakorvost. A szakemberek természetesen néhány kelléket is ajánlanak szükség esetére: cipőbetétet és -párnákat, valamint érdemes rendszeresen bokanyújtó és lábujjtornáztató gyakorlatokat végezni (például felvenni egyenként egy halom gyöngyöt a lábujjainkkal). Ezen felül ott vannak a lábmasszázsok és a jeges borogatások, amelyekkel a partnerünk is kényeztethet bennünket.

De akkor a legkézenfekvőbb megoldás az, hogy feladjuk a magas sarkú viselését, nem?

Nos, ez így van, de vigasztaljon a tudat, hogy Dr. Sutera maga is nagy rajongója a magas sarkúknak. „A magam részéről kényelmes lapos sarkút használok ingázáshoz vagy más, nagyobb távokhoz, ami nagyszerű óvintézkedés a lábfejek egészsége érdekében.”

Kényelmesnek mondott magas sarkúk galériánkban: