Kellemetlen szárazság odalent? Meglepő okok lehetnek a hátterében.

Borítókép: Kellemetlen szárazság odalent? Meglepő okok lehetnek a hátterében. Forrás: gettyimages
Nem gondoltuk, hogy ennyi nőt érint ez a téma, de ha már így van, most választ kaphattunk a leggyakoribb kérdésekre.

Cikkünk a Vagisan hüvelyhidratáló krém együttműködésével készült.

A hüvelyszárazságról valóban nem a legtrendibb dolog beszélni, azonban el sem hinnénk, mennyi nő érintett a problémában. Sokan ilyenkor legyintenek, mondván, hogy „túl fiatalok”, vagy hogy „nem kell ezt ennyire komolyan venni”, de a helyzet az, hogy ez a kellemetlen állapot kortól teljesen függetlenül, szinte bármikor, bárkivel előfordulhat, és bizony egyáltalán nem jó, ha nem foglalkozunk vele. Hogy tájékozottabbak legyünk a témában, felkértük dr. Nagy László Zoltán szülész-nőgyógyász szakorvost, hogy válaszoljon a legfontosabb kérdéseinkre.

Jellemzően mik a hüvelyszárazság leggyakoribb okai?

Leggyakrabban előforduló okoknak a változókort, a fogamzásgátló tabletták szedését nevezném meg, illetve előfordulhat, hogy gombás eredetű hüvelygyulladás áll a háttérben.

Kiket érint leginkább ez a probléma?

Tulajdonképpen szinte bármilyen korosztályt érinthet, fiatalokat is, de természetesen jóval nagyobb mértékben fordul elő azoknál a nőknél, akik már szexuálisan aktívak.

Milyen tünetekkel jár a hüvelyszárazság, és honnan tudhatjuk, hogy ezzel állunk szemben?

A legtöbb nő kellemetlen szárazságérzetről panaszkodik, de előfordulhat irritáció, hüvelytáji fájdalom szexuális együttlétkor, vagy akár egy tampon felhelyezésekor is. Az a tapasztalat, hogy olyan esetekben nem érdemes aggódni, amikor például sportolás után, vagy egészségügyi betét hosszabb használata esetén jelentkezik kipirosodás, kidörzsölődés, esetleg enyhébb kisebesedés, kellemetlen érzés. Ezek a tünetek, a legtöbbször néhány órán belül elmúlnak a napi higiéniai szokások mellett, valamint egy megfelelő anyagú alsónemű megválasztásával.

Legtöbbször azt hallani, hogy a hüvelyszárazság a változókor velejárója. Rá lehet erre cáfolni? Mennyi ennek a valóságtartalma?

Az esetek többségében ez a szervezet ösztrogén hormon termelésével áll összefüggésben. A legjellemzőbb még a terhesség, illetve a szoptatás ideje alatt; ami azért hasonlatos valamelyest a változókor időszakához, mivel ez idő alatt nincs menstruációs ciklus, így ösztrogén hormon sem termelődik, a hüvely pedig ennek hatására kevesebb természetes váladékot termel. Ennek hiánya okozhatja a kellemetlen tüneteket.

Milyen speciális esetekben jelentkezhetnek még ilyen tünetek?

Előfordulhat még műtétek után is, legjellemzőbb szülést követően, gátmetszés esetén.

Mikor érdemes orvoshoz fordulnunk a problémával?

Ha a hüvelyi fájdalom, irritáció 1-3 napnál tovább fennáll, érdemes felkeresni egy szakembert, aki személyre szabott kezelést javasolhat. A legtöbb esetben szerencsére elegendő olyan hüvelykrém használata, amely hidratálja a hüvelyt, és a külső nemi szerveken található nyálkahártyát.

Azt javasoljuk tehát, hogy ha érintettnek érzed magad a problémában, ne habozz elmenni egy vizsgálatra, és ha szükséges, beszerezni egy olyan készítményt, ami segít gyorsan megszüntetni a kellemetlen érzetet.