Hasznavehetetlen vagyok és nincs kitartásom – amíg kövér voltam, ezt vágták a fejemhez

Borítókép: Hasznavehetetlen vagyok és nincs kitartásom – amíg kövér voltam, ezt vágták a fejemhez
Azoktól kérdezem, akik azt hiszik, a gyomorszűkítő műtéttel a könnyebb utat választottam: tényleg olyan megúszósnak tartjátok, hogy vállalok egy drága és komoly műtétet – aminek során kivágnak belőlem egy darabot – és lassan, szinte babaként tanulok meg újra enni, majd lépésről-lépésre életmódot váltok, étkezési naplót vezetek, figyelem az élelmiszerek összetételét, sportolni kezdek?

Sokat hallottam, hogy „persze, mert megműtenek, így majd magadtól lefogysz, megfizeted a karcsúságod!” – és attól függően, hogy ki mondta, vagy egyik fülemen be, a másikon ki, vagy értelmesen elmagyaráztam, hogy miért sokkal keményebb menet az, amire készülök.

A legtöbben végül megértették: nyolcszori fogyás és visszahízás után le kellett vonnom a következtetést, hogy képtelen vagyok tartani az ideális súlyomat. A műtét nem csak az egyik lehetőség volt a megoldásra, hanem az utolsó lehetőség. Az út, amin, ha elindulok, többé nem fordulhatok vissza. A siker önmagában nem garantált, mert mindegy mekkora a gyomor, ha valaki önsorsrontó módon viselkedik, képes tönkretenni az orvos precíz munkáját, a műtét ára pedig ablakon kidobott pénznek bizonyul. Erről beszéltem – utólag visszanézve is nagyon őszintén – abban a videóban, ami közvetlenül a műtét előtt készült. A beavatkozás végül megváltoztatta az életem, újra tetszem magamnak és az egészségem is helyreállt, a testtömegindexem a normál tartományban van. Vállalkozni a műtétre életem egyik legnehezebb és legjobb döntése volt.

Azzal pedig, hogy valaha hányszor éreztették velem, hogy értéktelen és hasznavehetetlen vagyok, mert bizonyos dolgokra nem vagyok képes a súlyom miatt, már megbékéltem. Akik a megjegyzéseket tették, azoknak fogalmuk sincs, milyen megélni a hullámhegyeket – amikor sikeres a fogyás és egyre csak csökken a súlyom – és a hullámvölgyeket – amikor valami miatt minden romba dől és én úszom az árral, megállíthatatlanul visszaszedve a keservesen leadott kilókat. Ennek vetettem véget a műtéttel, amiről szintén beszámolni majd.

A cikk szerzője Kéky Kira, 46 éves egészségügyi újságíró. 2018 nyarán végezték el rajta a gyomorszűkítő műtétet. A beavatkozás után másfél év alatt fogyott le a megcélzott súlyra. Történetét azért vállalta fel, hogy segítsen vele azoknak, akik hozzá hasonlóan az egészségük rovására híznak (és fogynak) éveken át, és akiknél a sleeve műtét elvégzése orvosilag is indokoltnak bizonyul. A beavatkozás a veszélyes tartományba eső testtömegindex esetében megfontolandó, 40-es BMI felett társbetegségek nélkül, 35-ös MBI felett csak társbetegségek megléte esetén végzik el.