Kedvenc svéd ünnepi édességem: így készül a kardamomos tekercs
Az az igazság, hogy sütés tekintetében nem vagyok egy komoly konyhatündér és mindig örülök, ha ráakadok egy viszonylag egyszerűen elkészíthető finomság receptjére. Kedvelem a skandináv konyhát a maga egyszerűségével, és tetszik, hogy nem sütnek-főznek agyon mindent. Arról nem beszélve, hogy mennyei édességeket is felfedeztem már arrafelé…
Ha netán Svédországban jársz, ott lépten-nyomon belebotlasz a kanelbullébe (fahéjas tekercs) vagy a kardemummabullébe (kardamomos tekercs). Egyetlen kávézóból vagy trafikból (Pressbyrån) sem hiányzik a jó kis klasszikus kávé-fahéjas/kardamomos tekercs kombó. Bűnös csábítás! Nagyon rá tudnék szokni, azonban a mérlegemtől rövidesen igen negatív visszajelzéseket kapnék.
Ennek ellenére időnként – elsősorban a hűvösebb hónapokban – elkészítem, mert olyan jólesik bebújni a pléd alá egy bögre kávéval és tekerccsel, s közben megnézni egy jó kis filmet. Nyami!
- 1 ek őrölt zöld kardamom (tésztához)
- 4 dl tej (tésztához)
- 50 g élesztő (tésztához)
- 1 és 1/2 dl barna nádcukor (tésztához)
- 1/2 tk tengeri só (tésztához)
- 150 g puha vaj (tésztához)
- 1 tojás (tésztához)
- 11-12 dl búzafinomliszt (tésztához)
- 200 g puha vaj (töltelékhez)
- 200 g őrölt mandula, vagy dió (töltelékhez, de elhagyható)
- 1 dl barna nádcukor (töltelékhez)
- 1 ek őrölt fahéj (töltelékhez)
- tojás (az ecseteléshez)
- méz és egy csepp víz
- 1/2 ek őrölt kardamom (töltelékhez)
- 1/2 dl barna nádcukor (szóráshoz)