Kedvenc svéd ünnepi édességem: így készül a kardamomos tekercs

Borítókép: Kedvenc svéd ünnepi édességem: így készül a kardamomos tekercs Forrás: nordichomeetcetera
Fenséges tekercsrecept a Nordic Home Et Cetera blog írójától.

Az az igazság, hogy sütés tekintetében nem vagyok egy komoly konyhatündér és mindig örülök, ha ráakadok egy viszonylag egyszerűen elkészíthető finomság receptjére. Kedvelem a skandináv konyhát a maga egyszerűségével, és tetszik, hogy nem sütnek-főznek agyon mindent. Arról nem beszélve, hogy mennyei édességeket is felfedeztem már arrafelé…

Ha netán Svédországban jársz, ott lépten-nyomon belebotlasz a kanelbullébe (fahéjas tekercs) vagy a kardemummabullébe (kardamomos tekercs). Egyetlen kávézóból vagy trafikból (Pressbyrån) sem hiányzik a jó kis klasszikus kávé-fahéjas/kardamomos tekercs kombó. Bűnös csábítás! Nagyon rá tudnék szokni, azonban a mérlegemtől rövidesen igen negatív visszajelzéseket kapnék.

Ennek ellenére időnként – elsősorban a hűvösebb hónapokban – elkészítem, mert olyan jólesik bebújni a pléd alá egy bögre kávéval és tekerccsel, s közben megnézni egy jó kis filmet. Nyami!

Elkészítési idő: kb. 3 óra
2-4 személyre
Kardamomos tekercs
Hozzávalók
  • 1 ek őrölt zöld kardamom (tésztához)
  • 4 dl tej (tésztához)
  • 50 g élesztő (tésztához)
  • 1 és 1/2 dl barna nádcukor (tésztához)
  • 1/2 tk tengeri só (tésztához)
  • 150 g puha vaj (tésztához)
  • 1 tojás (tésztához)
  • 11-12 dl búzafinomliszt (tésztához)
  • 200 g puha vaj (töltelékhez)
  • 200 g őrölt mandula, vagy dió (töltelékhez, de elhagyható)
  • 1 dl barna nádcukor (töltelékhez)
  • 1 ek őrölt fahéj (töltelékhez)
  • tojás (az ecseteléshez)
  • méz és egy csepp víz
  • 1/2 ek őrölt kardamom (töltelékhez)
  • 1/2 dl barna nádcukor (szóráshoz)
1. lépés
Melegítsd meg a tejet (ne forrald), keverd bele a kardamomot. Morzsold az élesztőt egy edénybe és oldd fel az előmelegített tejjel, add hozzá a cukrot, a sót, a vajat és a tojást.
2. lépés
Szórd bele a lisztet apránként, és keverd addig, amíg a tészta selymes, éppen hogy nem ragadós állagú lesz.
3. lépés
Hagyd megkelni kétszer akkorára, ez körülbelül 1 óra, letakarva. Közben keverd össze a tölteléknek valókat.
4. lépés
A dagasztott tésztát gyúródeszkán nyújtsd ki egy négyszögletes formára körülbelül 1 cm vastagra, kend meg olvasztott vajjal, és terítsd el rajta a tölteléket egyenletesen.
5. lépés
Hajtsd félbe a tésztát, és vágj 2 cm vastag csíkokat belőle. Ha túl hosszú a levágott csík, vágd félbe. Fogd meg a két végét, és csavarj rajtuk, majd formázd a tenyeredben csiga alakúvá. A lényeg, hogy itt-ott látszódjon a töltelék, ettől lesz gusztusos, amikor megsül. Ha a tekercsnek a végét a tekercs alá gyűröd, akkor még szebb lesz a végeredmény.
6. lépés
Hagyd kelni még 40 percig, kend meg felvert tojással, és süsd a sütő közepén, 230 fokon 10 percig. Figyelem: légkeveréses sütőben 210 fok az ideális!
7. lépés
Miután kivetted a sütőből, ecseteld vízzel hígított mézzel és szórd meg ropogós barna nádcukorral/jégcukorral.