Élmény az iskolában

Borítókép: Élmény az iskolában Forrás: Fotók: Wagner Rita
A Belső-Pesti Tankerület Művészeti Munkaközösségének szervezésében valósult meg egy technika tanároknak szervezett szakmai program. A technika és tervezés tantárgy nagyon közel áll a vizuális kultúrához, a fenntarthatósághoz, a logikai-matematikai készségekhez. A technika tantárgy oktatása során játékosan tantárgyakon átívelő módon fejleszthetőek a gyerekek különböző kompetenciái. Ez a tantárgyakat átívelő gondolat hozta létre ezt az eseményt....

Ma a gyerekek egyre kevesebb kézzel fogható alkotást hoznak létre, így kiemelt szerepük van az oktatásban az ilyen jellegű feladatoknak. Itt a tanárok olyan korszerű, gyerekek figyelmét kreativitását, logikai készségét, fantáziáját fejlesztő munkadarabot készítettek el, amit mindenki megvalósíthat a saját iskolájában. Az új tankönyvekhez is igazodik, és egyszerű eszközökkel minden iskolában elkészíthető. Az ilyen jellegű tudásmegosztásnak óriási szerepe van az oktatásban. A művészeti munkaközösség felvállalta az ének, vizuális kultúra, drámapedagógia mellett a technika tantárgyat is, mert egyre nagyobb szerepet kap a kreativitás a tantárgy oktatásában.

STEM kompetenciák fejlesztését lehetővé tevő robot-modell elkészítése volt a technika tantárgyat oktató tanároknak szervezett műhelyfoglalkozás témája, melynek a Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium adott otthont.

A STEM a felfedezés és a megismerés iránti vágyat tartja ébren, miközben gyakorlatias alkotó módszerével fejleszti a csapatmunkát és a kitartást, valamint azt, hogy a megszerzett ismereteket új, korábban nem tapasztalt helyzetekben is alkalmazni tudják a gyerekek.

A STEM mozaik szó az angol elnevezés rövidítéséből együttesen STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics

Az alkotó munka megbeszéléssel zárult, amiben a résztvevők a jövőbeni további jó gyakorlatok megosztását tűzték ki célul. Nagyon jó hangulatú esemény volt, volt olyan aki már másnap megvalósította diákjaival.

Wágner Rita Zsuzsa, a VIII. kerületi Művészeti Munkaközösség vezetője volt az esemény fő szervezője, aki vizuális kultúra szakos tanár, és a technika tervezés tantárgyat is tanítja. Pogonyi Attilát kérte fel a szakmai program vezetésére, aki mérnöktanár-technika tanár, mesterpedagógus, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános iskola technika tanára.