„Az életmódváltás nem egy büntetés, tévedés, hogy olyan dolgokat kell magunkra erőltetni, amiket zsigerből utálunk” – Interjú Ötvös Edinával, az egészségsherpával

– Marketing, PR vonalon kezdted a pályafutásodat. Mikor és milyen indíttatásból kezdtél el hivatásszerűen az egészséges életmóddal foglalkozni?
– Közel 20 évig PR és marketingmenedzserként dolgoztam itthon és külföldön, multinál és non-profit cégnél, végül saját kommunikációs, rendezvényszervező cégemnél, de az egészség, pontosabban az egészséges táplálkozás és életmód, bár sokáig nem hivatalos formában, de mindig jelen volt az életemben. Kíváncsian figyeltem, hogy akik kívül-belül rendben vannak és önmagukkal testi-lelki harmóniában élnek, hogyan csinálják, mi a titkuk: mit esznek, milyen szokásaik vannak.
Ezen kívül volt saját érintettségem is, amely miatt egyre mélyebbre ástam magam a testi-lelki egészség összefüggéseinek vizsgálatába. Nagyon sokat fájt a gyomrom és még nem voltam 30 éves, amikor már túlestem az első gyomor- és végbéltükrözésen. Bár az orvosok nem találtak semmit, én mégsem voltam jól. Sokáig nem értettem, mi lehet a baj, hiszen egészségesen étkeztem – mert szinte csak salátát ettem hússal –, hetente ötször jártam edzeni, az álommunkámat végzem, szerető család és barátok vettek körül, a panaszaim azonban csak nem akartak megszűnni. Senki sem mondta, hogy talán az életmódomon kellene változtatnom. Erre végül magamtól jöttem rá és akkor szembesültem azzal is, hogy az egészséges életmód nem egy sablon, ami bárki életére ráhúzható, mert nincs olyan megoldás, ami univerzálisan, mindenki számára tökéletes lenne, legyen szó táplálkozásról vagy akár mozgásról.
Ennek a felismerésnek a birtokában határoztam el, hogy változtatok az életemen: felmondtam a munkahelyemen és Ausztráliába költöztem, hogy tanulmányozhassam az ott élő emberek életmódját. Az a közel 2 év pedig alapjaiban írta át mindazt, amit addig az egészséges életmódról gondoltam.
– Miért pont Ausztrália?
– Gyerekkoromban kaptam egy könyvet az ausztrál őslakosok életéről és teljesen a hatása alá kerültem. Felnőttként pedig mindig csodáltam ezt a különleges kontinenst és lakóinak laza, ugyanakkor egészségtudatos életmódját. Összességében számomra Ausztrália testesítette meg a boldog és egészséges életet. Azt ugyan soha nem fontolgattam, hogy végleg kiköltözzek, de mindenképpen szerettem volna egyszer hosszabb időt tölteni ott. Ezt a vágyat erősítették bennem azok a barátaim is, akik már jártak ott és sokat meséltek a kinti életükről, a megtapasztalásaikról. Ezen kívül nagyon sok egészséges életmóddal kapcsolatos könyvet is olvastam, amiket ausztrál szakemberek írtak. Így több felől is kaptam az impulzust, hogy mindezt saját szememmel lássam és rájöjjek, mi a titkuk.

A kint létem alatt is folyamatosan képeztem magam, rengeteget tanultam, olvastam, főzőtanfolyamokra jártam és kerestem a pontos irányt, amit a sajátomnak érezhetek. Amikor visszajöttem Magyarországra, még mindig nem tudtam, hogy pontosan mi szeretnék lenni. Ugyan elvégeztem itthon egy természetgyógyász képzést, de annál sem éreztem azt, hogy megtaláltam volna, amit kerestem. Akkor találkoztam egy régi ismerősömmel, aki Amerikában a világ egyik legnagyobb táplálkozástudományi intézetében, az Institute of Integrative Nutritionben tanult holisztikus egészség coach-nak. Bár pontosan nem tudtam, hogy ez a kifejezés mit fed, de nagyon felkeltette a kíváncsiságomat. Végül jelentkeztem én is erre az online képzésre, amit 2020-ban, a Covid kellős közepén abszolváltam holisztikus egészség coachként és bélrendszer specialistaként.
– A bélrendszer specialista képzésre elsősorban saját érintettséged okán jelentkeztél?
– Valóban elsősorban a személyes érintettségem inspirált, hiszen én magam is megtapasztaltam, milyen az, állandó gyomorfájással élni, ugyanakkor a mai napig nagyon fontosnak tartom, hogy a bélrendszerünk egészségére odafigyeljünk, hiszen az immunrendszerünk épségét, erejét is az emésztőrendszerünk állapota határozza meg. Ma már az is bizonyított tény, hogy a bélflóránk hatással van a hangulatunkra, az energiaszintünkre, a bélrendszerünk és az agyunk ugyanis a bél-agy tengelyen keresztül egymással szoros kapcsolatban áll, közöttük folyamatos a kommunikáció, gondoljunk csak a stressz- és érzelmi evés jelenségére! A bélrendszer szerepét hajlamosak vagyunk alulbecsülni, és csak anyagcsere-zavarok esetén jut eszünkbe – a valóságban azonban ennél jóval fontosabb szerepet tölt be.
– Mikortól kezdtél praktizálni és hogyan jött az egészségsherpa titulus?
– 2020 decemberében hoztam létre az Edinaturally vállalkozásomat, de egészség coach helyett azért hívom inkább egészségsherpának magam, mert bár szeretem a coaching szakmát, azt látom, hogy Magyarországon ez a kifejezés teljesen elhasználódott és devalválódott. Egészségsherpa vagyok, mert ahogy a hegymászókat segíti egy tapasztalt sherpa a csúcsra, én úgy vezetem a menedzsereket és vállalkozókat az egészséges életmód magaslatára.

– Egyébként a te panaszodat, a folyamatos gyomorfájást végül mi oldotta meg?
– Egyrészt változtattam a táplálkozásomon. Mivel előtte nem volt még dolgom ételintoleranciával, egyáltalán nem gondoltam arra, hogy a problémáimat egy bizonyos étel okozhatja. Meg voltam győződve róla, hogy a lenmag, amelyet rendszeresen fogyasztottam pehely formájában, kiváló superfood és rostforrás számomra is. Nem értettem, hogy miért puffadok állandóan, mire végül kiderült, hogy a lenmagra intoleranciám van, és ahogy elhagytam, a kellemetlen tünetek is megszűntek. Persze ma már azt is tudom, hogy az sem egészséges, ha folyamatosan csak salátát fogyasztunk hússal, mint ahogy azt én is tettem, mert a szénhidrátra is szüksége van a szervezetünknek, bár az egyáltalán nem mindegy, hogy melyik típusa – gyors vagy lassú felszívódású – szerepel az étrendünkben. Szép lassan, tapasztalati úton jöttem rá én is arra, hogy a testem mit szeret és mi az, amit nem tolerál, ezért tünetekkel jelez.
A táplálkozáson túl az alvási szokásaimon is változtattam. Sokáig úgy gondoltam, pár óra alvással is nagyszerűen el lehet lenni, mígnem a tanulmányaimnak és a saját tapasztalataimnak köszönhetően megtanultam: az alvásunk mennyisége és minősége bizony kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egészségesek lehessünk. Vegyük csak a súlyfelesleg és az alvás kapcsolatát: a kevés alvás energiadeficittel jár, amit a szervezet plusz kalóriák elfogyasztásával kompenzál, téged pedig arra ösztönöz, hogy kalóriadús, gyors felszívódású szénhidrátokat, zsíros ételeket fogyassz. A végeredményt senkinek sem kell bemutatni.
Az étkezésem és az alvási szokásaim megreformálása után az edzéseimen is változtattam. Előtte heti ötször kemény edzésekkel sokkoltam és fárasztottam az egyébként is leterhelt és csúcsra járatott testemet. Ma már tudom, hogy a túlhajszolt élet mellett egy pörgetős edzés csak még jobban kifárasztja a szervezetet, ami könnyen a visszájára sülhet el. Nálam is ez történt: a testem jelzett, nem éreztem jól magam és sokat fájt a gyomrom.
– Kik voltak az első ügyfeleid?
– Amikor a saját vállalkozásomat, az Edinaturallyt 2020-ban elindítottam, nagyon furcsa volt, hogy van egy saját honlapom, ahol saját magamról írok. PR menedzserként addig az volt a munkám, hogy másokat menedzseljek, én mindig a háttérben maradtam. Miután élesedett a weboldalam és elkezdem írogatni a posztjaimat a közösségi felületeimen is, egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre többen jelentkeznek be hozzám. Ezen én magam lepődtem meg legjobban. Persze ma már tudom, hogy ezeket a megbízásokat annak köszönhettem, hogy az ismeretségi körömet a célcsoportom, azaz a menedzserek és a vállalkozók alkották, és azt gondolom, hogy számukra hiteles voltam ezen a területen. Tudatosan alakítottam úgy, hogy elsősorban őket támogassam, hiszen én magam is menedzserként dolgoztam 20 éven át és pontosan ismertem azokat a kihívásokat, amelyek ezzel a munkával és életformával járnak együtt. Szerettem volna nekik segíteni, preventív jelleggel.

– Milyen problémákkal fordulnak hozzád legtöbben?
– A Covid óta az emberek sokkal nyitottabbak a prevencióra, mert szeretnének változtatni az állapotukon, még ha csak annyit is, hogy picit jobban odafigyelnek az étkezésükre. A problémát abban látom, hogy bár a hozzám forduló menedzserek szeretnének egészségesebben táplálkozni, nem tudják, mi a jó a testüknek vagy nem szeretnek/nem tudnak főzni vagy nincs idejük. Ez azért probléma, mert ha valaki egészségesen szeretne étkezni, az otthonfőzés megkerülhetetlen. Sokan azért ódzkodnak tőle, mert azt gondolják, egészségesen főzni bonyolultabb, pedig éppen ellenkezőleg, sokkal egyszerűbb! A New York-i iskola képzésén több mint százféle étrendelméleti elképzelésről, táplálkozási stílusról tanultam. Sokfélék vagyunk, meg kell találni, hogy mi illik hozzánk. Ha megtaláljuk, hogy mi a jó nekünk, a szervezetünknek, akkor a főzés is leegyszerűsödik.
A másik tipikus probléma, hogy mindent azonnal akarunk, és egyszerre változtatnánk mindenen, viszont ez nem így működik. Az életmódváltás nem egy büntetés, tévedés, hogy olyan dolgokat kell magunkra erőltetni, amiket zsigerből utálunk. Az életmódváltás akkor lehet sikeres, ha nincs bennünk ellenérzés egy új szokással kapcsolatban. Ha valamit nem szeretünk, annyiféle más lehetőség létezik, például ne járjunk el futni, ha nem szeretjük ezt a mozgásformát, mert az hosszú távon garantálja a kudarcot. A legfontosabb, hogy legyünk tisztában azzal, hogy miért akarunk életmódot váltani, mi a célunk. Ha ez megvan, már meg tudjuk határozni, hogy a célunk eléréséhez milyen lépésekre van szükség, ezeket hogyan tudjuk rutinná formálni és egy hétköznapokba is beilleszthető rendszerré alakítani.
– Tapasztalatod szerint az életmódváltók miről mondanak le legnehezebben?
– Zömében menedzserekről, vezetőkről beszélünk, akiknél toronymagasan az éhgyomri kávé vezet. A másik pedig a finomított szénhidrát domináns étkezés: a legtöbben nagyon nehezen tudnak leszokni a fehér kenyérről és a fehér rizs rendszeres fogyasztásáról, holott mindkettőnek annyi egészséges alternatívája létezik! Nem igaz, hogy az egészséges életmódba nem fér bele a szénhidrát, sőt, a szervezetnek szüksége van a jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátokra, melyek tele vannak a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokkal és rosttal. Ha teljesen kiiktatjuk az étrendünkből ezt az élelmiszercsoportot, annak csak az lesz az eredménye, hogy nem lesz energiánk, folyamatos fáradtsággal fogunk küzdeni és előbb vagy utóbb fellép valamiféle tápanyaghiány is. Mumus még a zöldségfogyasztás, mert a legtöbb ember egyenlőségjelet tesz a saláta, a zöldség és az ízetlen, fantáziátlan ételek közé. Pedig a salátát is ezerféleképpen el lehet készíteni, dúsítani lehet tésztával, gabonával, sült zöldségekkel, így gazdagon pedig már egészen más értelmet nyer ez a fogás. Sokan a cukortól élnek függésben és sajnos olyan ételek is tele vannak rejtett cukrokkal, melyekről nem is gondolnánk.
A kulcs mindenképpen az, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire! Ha puffadunk, gyakran van hasi diszkomfortérzetünk, ne törődjünk bele, járjunk a végére, hogy mi okozza! Törekedjünk arra, hogy megtaláljuk az emésztési problémák, betegségek és a rossz közérzet hátterében meghúzódó valódi kiváltó okot!
– Végül egy utolsó kérdés: kíváncsi vagyok, vajon a férfiak vagy a nők kitartóbbak, ha életmódváltásról van szó?
– Alapvetően több női ügyfelem van, de szerintem ez csak azért alakult így, mert a közösségi médiában elég sokat sütök-főzök és ők erre nyitottabbak, hiszen a családi munkamegosztásban ez alapvetően az ő asztaluk. De azt gondolom, hogy a tudatosság mindkét nemre egyaránt jellemző, ám míg a férfiak inkább a sportban kitartóbbak, addig a nők a főzésben verhetetlen életmódváltók.