Orvos-Tóth Noémi: "Ez most életem legjobb korszaka!"

Borítókép: Orvos-Tóth Noémi: "Ez most életem legjobb korszaka!" Forrás: Éva magazin / Ajkai Dávid
Az emberek jellemzően a kedvességét, az empátiáját veszik észre először, és csak ezt követően állapítják meg róla, hogy igazán megnyerő nő. És még sikeres is. Az utóbbi évek talán legnagyobb példányszámban eladott pszichológiai témájú könyvei fűződnek a nevéhez: az Örökölt sors és a Szabad akarat. Ráadásul azt mondja, még soha nem érezte magát annyira jól a bőrében, mint most. Orvos-Tóth Noémi kimerevített családi pillanatokról, spiritualitásról, felelősségről, pénzről és a népszerűség árnyoldaláról.

A pszichológia a szakmád, de mi a helyzet az írással?

Mindig szerettem írni. Középiskolás koromban még a novella és a vers műfajával is megpróbálkoztam. Sok időt töltöttem egyedül, a bulik, a zajos társaságok nem vonzottak. Ráadásul kamaszkorom nagy részét Németországban, egy idegen környezetben töltöttem, sokat költözve, így mély barátságaim sem alakultak ki. Az írás oldotta a magányomat. A fehér lap volt az a társ, akivel lehetett „beszélgetni”.

Milyen témák foglalkoztatták a kamasz Noémit?

Természetesen a szerelem, illetve mély, filozófiai kérdések is megfogalmazódtak bennem: hol a helyem a világban? Ki vagyok én? Mi a dolgom? Van-e egyáltalán dolgom, vagy az életem elmúlik úgy, hogy nem hagytam nyomot? Kell-e nyomot hagynom? Szóval, kamaszhoz illően leginkább önmagam keresésével voltam elfoglalva.

Mit látnánk, ha kimerevítenénk egy korabeli családi pillanatot?

Talán egy jó hangulatú családi ebédet, ahol a szüleimmel és az öcsémmel vagyunk együtt.

Milyen a viszonyod a testvéreddel?

Kifejezetten jó. Ez persze nem mindig volt így. Gyerekkorunkban nem volt közöttünk klasszikus véd- és dacszövetség, nem másztunk együtt fára, és nem követtünk el közös csínytevéseket sem. Krisztián igazi égetnivalóan eleven kölyök volt, én meg tipikus szorgalmas, szabálykövető nővérként inkább terelgetni próbáltam, ami ellen ő természetesen tiltakozott. Az első áttörés akkor következett be a kapcsolatunkban, amikor a kötelező sorkatonai szolgálata idején egy komolyabb fertőzés miatt kórházba került. Nagyon szíven ütött, hogy elveszíthetem. A másik fordulópontot a lányom születése jelentette. A mai napig látom magam előtt, ahogy az egyhetes gyerekem kiságya fölé hajol, könnybe lábadt szemmel. Azt hiszem, ez az elkapott szeretetteli pillantás változtatta a kapcsolatunkat egy igazán mély, felnőtt szövetséggé, amiben biztos támaszai vagyunk egymásnak. Azóta a nagymamáink elvesztése, a szülői létből fakadó kérdések, a szüleink életkorával járó változások csak még szorosabbra fűzték a viszonyunkat.

Feldmár András mondta egyszer, hogy abban, hogy valaki pszichológus lesz, elsősorban az anyai mintának van szerepe. Milyen anyakép él benned?

Az első dolog, ami anyukámról eszembe jut, az odaadó gondoskodás, a szeretetteljes törődés. A sok minden mellett, amit neki köszönhetek, a legfontosabb talán az együttérzés képessége. Ezzel vegyült az ő saját édesanyjával való kapcsolatából hozott bizonytalansága, ami óhatatlanul megjelent a mi kapcsolatunkban is. A nagymamám kilencéves korára teljesen árva lett. Ezt az árvaságot, a szeretet elvesztésétől való félelmet talán soha nem tudta teljesen feldolgozni. Mindig volt egy túlféltés, egy lappangó készenlét, hogy bármikor ismét magára maradhat.

Apukádról azt szoktad mondani, hogy nyughatatlan természet.

Igen. Ő most 75 éves, de szerintem a következő ötven évre való tervei, ötletei vannak. Mindig is kíváncsi, állandóan tevékenykedő ember volt: hol éppen szerelt valamit, hol a tervezőasztalon dolgozott, hol meg valamilyen vizsgára készült. Alig két éve újra beiratkozott az egyetemre, és másoddiplomát szerzett. A világra való nyitottságomat, a munka, a tanulás örömét biztosan tőle örököltem. A világon túli világhoz való kapcsolódásom is hozzá köthető. Ő volt az, aki szinte észrevétlenül hozta be az életembe a spiritualitást. Emlékszem, milyen nagynak láttam őt tizenegy–tizenkét éves koromban, amikor egyszer csak mesélni kezdett arról, hogy rájött, mennyire apró porszem ebben a nagy világban. A gondolat szöget ütött a fejemben. Azóta is azt gondolom, jó, ha ezt időnként tudatosítjuk magunkban. A helyes önmeghatározáshoz elengedhetetlen, hogy a manapság mindent eltakaró egó mellett a kicsiségünkre is rá tudjunk nézni.

A teljes interjút az Éva magazin 2022-es nyári számában találhatod meg, amit digitálisan ITT vehetsz meg!

Találkozz Orvos-Tóth Noémivel a szeptember 22-i Éva Psziché Esten, amely a boldogság forrását kutatja és mindannyiunk kríziseiről, az ezekből való építkezés lehetőségéről és a boldogsághoz vezető útról szól. Orvos-Tóth Noémi mellett ezúttal Dr. Preisz Éva Eszter és Al Ghaoui Hesna lesznek segítségedre és adják meg kérdéseidre a választ. Az est háziasszonya dr. Bombera Krisztina.

Az eseményről részletesen ITT olvashatsz!

Vedd meg jegyed már most és nézd élőben! Jegyek az online közvetítésre még kaphatók!

ÉVA PSZICHÉ EST ORVOS-TÓTH NOÉMIVEL – ONLINE KÖZVETÍTÉS

ÉVA PSZICHÉ EST ORVOS-TÓTH NOÉMIVEL – ONLINE KÖZVETÍTÉS

„A BOLDOGSÁG NYOMÁBAN”

Az esemény időpontja: 2022. szeptember 22. 18:00-19:35

Ki tudná megmondani vagy elmagyarázni, mi a boldogság? Mennyire veleszületett és mennyiben tanult a boldogságra való képességünk, mennyire függ a környezetünktől, a neveltetésünktől, hogy alapvetően boldog személyiségek leszünk és megengedjük magunknak ezt az érzést felnőttkorba érve is?

A boldogság lehetősége abban rejlik, hogy felismerjük saját harmóniánk forrását, és megengedjük magunknak ennek átélését. Tanulni, fejlődni leginkább a boldogság-epizódok közötti időszakban lehet. Ha Te is keresed a boldogságot, de még nem találtad meg, azért, ha pedig már megtaláltad, azért érdemes eljönnöd az ÉVA PSZICHÉ „A boldogság nyomában” című estjére, amely mindannyiunk kríziseiről, az ezekből való építkezés lehetőségéről és a boldogsághoz vezető útról szól.

A rendezvény házigazdája, moderátora: Bombera Krisztina jogász, újságíró, kommunikációs tréner

Előadók:

  • Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, az Örökölt sors és a Szabad akarat című pszichológiai bestsellerek szerzője, transzgenerációs öröklés kutató
  • Preisz Éva pszichiáter, pszichoterapeuta, a transzgenerációs traumák kutatója
  • Al Ghaoui Hesna Prima Primissima és Kamera Hungária díjas újságíró, szerző, filmkészítő, a Félj bátran valamint a Holli, a hős és a Soha ne add fel című könyvek szerzője.

Programok:

  • 18:00 – 18:30 Orvos-Tóth Noémi: Mi a boldogság? Boldogság-e a boldogság? című előadása
  • 18:30 – 18:50 Preisz Éva: Hol keressük a boldogságot? Kívül vagy belül? A boldogság valódi forrása című előadása
  • 18:50 – 19:35 Kerekasztal beszélgetés Orvos-Tóth Noémi, Dr. Preisz Éva és Al Ghaoui Hesna részvételével Bombera Krisztina műsorvezetésével

Helyszín: az otthonod, a kanapéd, a kedvenc foteled.

Jegyek válthatók online és személyes részvételre is!

MIT KAPSZ ÉRTE?

Két színvonalas, elgondolkodtató előadást, egy érdekes kerekasztal-beszélgetést, sok fontos és hasznos felismerést. Egy emlékezetes estét, amikor magaddal foglalkozol. Gyere, tarts velünk és érezd jól magad!

A rendezvényről, az előadókról és a témákról részletes információkat itt olvashatsz:

www.evamagazin.hu/evaest

2490 Ft

Ha kíváncsi vagy, hogy zajlott a fotózás a magazinba, nézd meg a werkvideónkat:

Biztosra akarsz menni, de nem tudod, hol kapható az Éva magazin? Nézd meg először rendszeresen frissülő listánkat és csak utána indulj el beszerezni kedvenc magazinodat!

Ezúton digitálisan (is) szeretnéd beszerezni az Éva magazint? Akkor irány a Shopaholic.hu , ahol a korábbi számainkat is megvásárolhatod!

A jövőben nem szeretnél bajlódni a friss számok beszerzésével? Akkor FIZESS ELŐ az Éva magazinra!