"Kísérletező, önmagam határait feszegető alkat vagyok" - interjú Kovács Ildikó képzőművésszel

Borítókép: "Kísérletező, önmagam határait feszegető alkat vagyok" - interjú Kovács Ildikó képzőművésszel
Kovács Ildikó világa egy csodálatos, mesebeli világ tele vidám kisplasztikával. Szobrai egyszerre stílusosak, egyediek és kifejezőek. Munkáihoz a legkülönbözőbb alapanyagokat használja a boros dugótól kezdve a különféle textíliákig. Ja, és azt mondtam már, hogy a Szentistvánban alkotó asszony megszólalásig élethű szobrai nagyon picikék? Naszvadi Judith interjúja.

Hogy van az, hogy egy ízig-vérig pesti nő egyszer csak összecsomagol és meg sem áll a matyó hagyományokat őrző Szentistvánig, ahol onnantól fogva csodálatos szobrokat készít?

Bár Budapesten születtem, tanultam, dolgoztam 41 éves koromig, sgyermekkorom nyarait vidéken, egy kis faluban Szihalmon töltöttem az apai nagymamámnál. Szüleim nyugdíjazásuk után hagyták ott Budapestet, mi pedig párommal és akkor ötéves gyermekünkkel költöztünk. Tulajdonképpen szüleimet követtük Szentistvánra. Végzettségemet tekintve dísznövénykertész vagyok, de mindig is foglalkoztatott sokféle manuális tevékenység, a rajzolás, a festés, a barkácsolás, a formázás. A természet szeretete mellett az ember alkotta csodák is lenyűgöznek. Így a vidéki, természetközeli lét mellett az irodalom, festészet, zenei élmények is meghatározóak számomra. Gyermekem születése után, a kevéske szabadidőmet rajzolással, festéstanulással töltöttem.

Milyen technikával készülnek ezek a lélegzetelállító alkotások?

Szentistvánra költözésünk után nem sokkal fedeztem fel magamnak a Paverpol nevű textil keményítőt-ragasztót, melynek a segítségével természetes anyagokból, rövid idő alatt az ötleteimből kézzel fogható tárgyak születtek. Műveim azonban sokféle anyagból készülnek, felhasználok a textilen kívül papírt, fát, fémet, gyurmát, köveket és mindenféle használati tárgyat. Mert egy törött üvegcserépről is eszembe jut valami.

A szecesszió szeretete jól tetten érhető munkáidban. Van kimondott kedvenced ebből az irányzatból?

Autodidakta módon, kedvenc impresszionista festőimtől tanultam az olajfestést, míg a szecesszió mestere Alphonse Mucha művei nyomán az üvegfestésben fejlesztettem magamat, új technikát kidolgozva.

Miből merítesz ihletet?

Természetesen, mint minden alkotó, én is csak azt tudom mutatni, ami bennem lakozik. Optimista alaptermészetem van, nagyon szeretem a humort, a meséket, és talán nem meglepő módon az apró, miniatűr dolgokat.

Emellett kísérletező, önmagam határait feszegető alkat is vagyok. Szeretem, hogy minden nap tanulhatok valami újat magamról, a környezetemről, új anyagokról, eszközökről. Dolgozni legtöbbször zene mellett szoktam.

Melyik zenei stílus inspirál?

Főképp a hard rock-heavy metal adja a lendületet a munkához.

Kinek alkotsz?

Erre nincs pontos válaszom, mert nem így működöm. Általában hajnalban jön az ötlet, s ha sikerül nekiülnöm, élvezem, ahogyan megszületik valami a kezeim alatt. Ha az elkészült tárgy látványa másokban gondolatokat ébreszt, esetleg megnevettet, gyönyörködtet, mond valamit, az plusz öröm forrása számomra.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Konkrét terveket hosszabb távra nem szövögetek. Kíváncsisággal és bizalommal telve fordulok minden új naphoz, remélve, hogy azt hozza számomra, amire szükségem van. És bízom benne, hogy még sokáig lelhetem örömömet tevékenykedéseimben. Szerencsés vagyok, hogy nyugodt környezetben, családom, párom támogatását élvezve játszani engedhetem magamat.

A szerzőről

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem IDE!

A lenti galériában 10 szobrot mutatunk be, ami legkevésbé sem hasonlít a híres emberre, akirő mintázták